Vartotojų pasitikėjimas valdžia nukritęs iki žemiausio lygio per dvejus metus, o tyrimų bendrovė „Romir“ nustatė, kad sausio pradžioje vidutinė pirkinių čekio suma mažėjo tris savaites iš eilės. Manoma, kad penktadienį paskelbsiami duomenys parodys, kad mažmeninės prekybos augimas gruodžio mėnesį sustojo, antrą kartą per mėnesį sumažėjus disponuojamoms pajamoms. Kitaip sakant, žmonės mažiau pirko, nes turėjo mažiau pinigų. Kol kas neprognozuojama, kad tendencija artimiausiu metu galėtų gerėti.

Ši niūri perspektyva – dar vienas galvos skausmas Kremliui, kuris stengiasi kaupti atsargas, pasipriešindamas galimoms sankcijoms, tuo pačiu skatindamas augimą ir neleisdamas išsiveržti visuomenės nepasitenkinimui. Neseniai atliktos apklausos rezultatai rodo, kad pasitikėjimas V. Putinu sumažėjęs iki žemiausio lygio per 13 metų.

„Šiemet infliacija bus dar greitesnė, o kadangi vartotojų pajamos neaugs, jiems tai – blogiausia įmanoma situacija, – teigia Rusijos kredito reitingų agentūros „ACRA“ tyrimų vadovė Natalija Porochova. – Ekonomika lėtėja ir esama keleto veiksnių, darančių spaudimą žmonių pajamoms“.

Gruodžio mėn. (numatomos); lapkričio mėn. mažmeninė prekyba 3 %; 3 %
Realios disponuojamos pajamos -1 %; -2,9 %
Nedarbas 4,8 %; 4,8 %
Realus darbo užmokestis 4,4 %; 4,6 %
Vartotojai

Vartotojų kainų augimas spartėjo dar prieš pridėtinės vertės mokesčio pakilimą sausio 1 d. Ekonomikos ministerijos duomenimis, per pirmąsias dvi sausio savaites jis pakilo iki 4,7 proc., ir dabar jo laukia septintas augimo mėnuo iš eilės. Blogiausia, ką atneš mokesčių didinimas, dar neprasidėjo, nes daugelis mažmenininkų nenorėjo staigiai pakelti kainų, kadangi paklausa ir taip lėtėja.

Ką sako mūsų ekonomistai... Vartotojų paklausa ateinančiais mėnesiais bus dar lėtesnė. Klausimas, ar namų ūkiai nesuspėjo paišlaidauti prieš mokesčių pakilimą. Tačiau dėl didėjančios infliacijos jau lėtėja realaus darbo užmokesčio augimas, todėl mažėjančios išlaidos atrodo dar labiau tikėtinos. – Scottas Johnsonas, „Bloomberg Economics“.

Vidaus paklausa, kadaise buvusi Rusijos ekonomikos gyvybės šaltiniu, po 2015 m. recesijos taip ir neatsitiesė, nes žmonių pajamos ir toliau mažėja. Rusijos tiesioginių investicijų fondo vyriausiasis ekonomistas Dmitrijus Polevojus prognozuoja, kad mažmeninės prekybos augimas šiais metais sumažės iki 1 proc. (tai būtų žemiausias lygis nuo 2017 m. pradžios), bet 2020 m. vėl pakils iki 2 proc.

„Kyla klausimas, kiek dėl PVM sumažės paklausa, kuri ir taip buvo gana silpna, – teigia Liza Jermolenko, Londono „Barclays“ ekonomistė. – Manome, kad šiais metais ekonomikos augimas smarkiai sulėtės ir nukris iki 1 proc.“