Michaelis Baeris, Julius‘o Baer‘io, įsteigusio banką tuo pačiu pavadinimu prieš daugiau nei šimtą metų, provaikaitis ruošiasi priimti klientus savo nuosavame banke – „MBaer Merchant Bank AG“. Gavus bankininkystės licenciją iš Šveicarijos finansų rinkų priežiūros tarnybos (FINMA) 2018 metų pabaigoje, šiuo metu vyksta paskutiniai paruošiamieji darbai.

„Tikimės pradėti veiklą jau kovą, - interviu sakė M. Baeris, pats daugelį metų dirbęs Šveicarijos privačiosios bankininkystės įmonėje „Julius Baer Group Ltd“. – Vis dar ieškome tinkamų patalpų Ciuriche“.

Ar gali šeimos vardas padėti pritraukti klientų? „Į šį klausimą galėsiu atsakyti po dvejų trejų metų, - atsakė M. Baeris. – Didžiuojuosi, kad galiu atsigręžti į tokią ilgą istoriją bankininkystės pasaulyje“.

M. Baeriui prireikė maždaug dvejų metų, kad įkurtų naująjį banką. „MBaer“ turi dvylika darbuotojų, visi iš jų yra partneriai ir todėl turi bendrovės akcijų. Per artimiausius dvejus metus darbuotojų skaičius gali išaugti iki 20-25-ių, sakė M. Baeris.

„Mes kuriame banką nuo nulio ir norime iš lėto užsiauginti savo klientų gretas“, - sakė jis. – Įsigijimai ar kitokie panašaus pobūdžio scenarijai nesvarstytini“.

„MBaer“ save traktuoja ne kaip privatų banką, - veikiau kaip komercinį banką. Kitais žodžiais, jis orientuojasi į savo klientų verslo interesus – tokius kaip prekybos finansavimas, - kaip ir į jų asmeninį turtą.

M. Baeris steigia naują bendrovę tuo metu, kai Šveicarijos bankininkystės pramonė, kaip visuma, traukiasi. 2017 m. pabaigoje šalyje aktyviai dirbo iš viso 253 bankai, - aštuoniais bankais mažiau nei ankstesniais metais, kaip rodo pernai paskelbta Šveicarijos bankininkų asociacijos ataskaita.

M. Baeris pažįsta nemažai potencialių klientų nuo tų laikų, kai dirbo „Julius Baer“ banke, kur vadovavo privačios bankininkystės verslui. Jis paliko bendrovę 2005 metais, išsiskyrus nuomonėms dėl verslo strategijos. Kai kurie „MBaer“ partneriai taip pat yra seni M. Baerio pažįstami. „Aš esu dirbęs su daugeliu iš jų anksčiau“, - sakė naujojo banko steigėjas.