Ataskaitos išvados dar kartą iliustruoja, kaip draudimas, ribojantis investicijas į bendroves, kurių veikla ar pajamos daugiau nei 30 proc. susijusios su anglimi, vis tiek leidžia investuoti į tokias milžines kaip tarptautinė prekybos žaliavomis bendrovė „Glencore“ ir kasybos įmonė „BHP Group Ltd.“. Opozicijos politikai ir aplinkosaugos grupės paragino Norvegiją užverti “spragas“, Vyriausybei ruošiantis šiais metais pristatyti peržiūrėtas taisykles.

Norvegijos parlamentas nusprendė uždrausti anglį dar 2015 metais. Vis dėlto nuo tų metų pabaigos iki 2017-ųjų pabaigos fondo investicijų į kasybos bendroves atsargų dalis padidėjo 10 proc., arba 12 proc., atsižvelgus į srautus, trečiadienį pranešė britų pelno nesiekianti ekspertų grupė „InfluenceMap“ savo trečiadienį publikuotoje ataskaitoje.

Analizė taip pat rodo, kad Norvegijos fondas nuėjo ilgą kelią traukdamasis nuo investicijų į anglį, daugiausia per divesticijas, dar prieš parlamentui paskelbiant apie apribojimus. Fondo atsargos sumažėjo 63 proc. per 2014 ir 2015 metus, tuo tarpu fondo „anglies pozicijos“ – anglies atsargos kaip fondo aktyvų dalis – daugiau nei du kartus silpnesnės už vidutinį 60 000 didžiausių biržose kotiruojamų pasaulio fondų lygį.

Be to, ataskaitos išvadose nėra užuominų apie tai, kad fondas nesilaiko apribojimų. Vis dėlto ataskaitoje pabrėžiama, kad draudimas vis tiek leidžia fondui investuoti į kai kurias didžiausias pasaulio anglies gamintojas.

Norvegija
Vyriausybė turėtų atsižvelgti į šią ataskaitą, sakė opozicinės Darbo partijos, didžiausios parlamento grupės, atstovas Sveinas Roaldas Hansenas. Darbo partija gina taisyklių griežtinimo politiką, bet pernai sutiko, kad jos būtų peržiūrėtos. Partija, prieš apsispręsdama dėl tolesnių veiksmų, palauks vyriausybės analizės, įtrauktos į metinę oficialią ataskaitą, kuri turėtų būti pristatyta šių metų pavasarį, sakė S. R. Hansenas.

Finansų ministerija atsisakė komentuoti ataskaitą. Fondas patikino, kad laikysis bet kokių kriterijų pakeitimų.

„Mūsų kriterijų dėl anglies specifinė formuluotė apima tik aspektus, susijusius su pajamomis ar veikla, o ne su atsargų rodikliais, - elektroniniame laiške teigia fondo atstovė Marthe Skaar. – Šie rodikliai nėra susiję su mūsų anglies kriterijais“.