Vestuvių procesija pernai liepą buvo istorinė: praėjo 80 metų nuo tos dienos, kai dalitų bendruomenės – kitados žinomos kaip „neliečiamųjų“, - narys iškilmingai įriedėjo arklių traukiamu vežimu į kaimelį šiaurinėje Indijos Utar Pradešo valstijoje, kuriame dominuoja aukštesnės kastos gyventojai. Tokiu savo poelgiu vyras nepaisė tradicijų, reikalaujančių paprastos ceremonijos žemo socialinio statuso žmonėms.

Išjuokiami, niekinami ir atstumiami, dalitai vis labiau siekia būti išgirsti. O sudarydami šeštadalį šalies gyventojų, jie tampa svarbiu, lemiamu balsu. S. Jatavas tikisi, kad ryžtingumas ir nauja pasipiktinimo banga padės susivienyti dalitams prieš premjerą Narendrą Modį per šiais metais vyksiančius rinkimus.

„Aš sulaužiau seną tradiciją“, - kalbėjo iš laimės stačiai švytintis 27-erių metų S. Jatavas, kuris beveik metus kovojo prieš sistemą, kad pasiektų savo. – Mūsų dalitų bendruomenę tai, kas dabar vyksta, įkvepia“.

Utar Pradešas taps pagrindiniu „kovos lauku“: 2014 metais N. Modi‘o partija „Bharatiya Janata“ (BJP) laimėjo 71 iš 80 vietų tankiausiai apgyventoje Indijos valstijoje, ir tai buvo kone didžiausias jos laimėjimas šalies rinkimuose per tris dešimtmečius. Ji taip pat laimėjo beveik pusę iš specialiai dalitams priskirtų vietų, gerokai aplenkdama kastų sistema pagrįstomis partijas.

Tačiau šiais metais N. Modi‘ui gali būti nelengva pakartoti tokią taktiką per gegužę vyksiančius rinkimus. Nors apklausų atlikta nedaug, viena iš jų, atlikta praėjusių metų gegužę, parodė, kad dalitų parama BJP partijai smunka – dalitai plūsta į gatves protestuoti dėl padažnėjusių smurto išpuolių kastų pagrindu. Nusikaltimų ir žiauraus elgesio su dalitais atvejų ypač padaugėjo 2016 metais, rodo naujausia vyriausybinė statistika, - vien Utar Pradešo valstijoje jų skaičius šoktelėjo 25 procentų.

Tokie protestai gali pakenkti N. Modi‘o BJP partijai, kuri yra laikoma aukštesnės kastos ir urbanistinio verslo elito partija. Savo ruožtu, protestai gali pagerinti S. Jatavo partijos „Bahujan Samaj Party“ šansus rinkimuose; 2014 metais šiai partijai nepavyko užimti vietų, nors jai vadovavo dalitų garbinama Mayawati, buvusi vyriausioji Utar Pradešo ministrė.

„Dalitai jaučiasi atstumti ir išduoti – jie stos prieš BJP, - sakė rašytojas ir į pensiją pasitraukęs Indijos „Jawaharlal Nehru“ universiteto profesorius Ghanshyamas Shah‘as, tyrinėjantis dalitų bendruomenę. – Jie dabar atsidūrė tokie padėtyje, kai nei viena partija nebegali sau leisti juos ignoruoti“.

Senoji Indijos kastų sistema indus suskirstė į keturias pagrindines kategorijas, suskaidytas į apie 3000 kastų ir 25 000 pokasčių. Dalitai - įskaitant tuos iš mažumos grupių, tokių kaip krikščionys ir musulmonai, - atsidūrė pačioje apačioje. Oficialiai žinomi kaip „priskirtųjų kastos“, jie tradiciškai buvo visuomenės apačioje, nes per amžius buvo susiję su įvairiais suteršiančiais, purvinais darbais arba profesijomis: jiems buvo patikėta valyti viešuosius tualetus, tvarkyti kritusius gyvulius, dirbti su jų oda, kt.

Indijos konstitucija – kurios pagrindinis autorius, dr. Babasahebas Ambedkaras, buvo dalitas, - draudžia diskriminaciją kastų pagrindu, ir vis dėlto kasdieniniame gyvenime prietarai vis dar paplitę. Dalitams dažnai atimamos tokios teisės kaip, tarkim, lankyti įprastą mokyklą, naudotis viešu vandentiekiu – ir rengti vestuvių procesijas.

Protestuodami prieš kastų sistemą ir gindami savo identitetą, dalitai, paskatinti augančio išsilavinimo lygio, didesnio verslumo ir gilesnio visuomenės suvokimo apie jų daromą politinį spaudimą, vis dažniau plūsta į gatves reikalaudami, kad su jais būtų elgiamasi geriau. Savo skaičiumi - apie 200 milijonų, jie jau artėja prie Brazilijos gyventojų skaičiaus, tris kartus viršija gyventojų skaičių Jungtinėje Karalystėje ir daugiau nei du kartus – bendrą trijų JAV valstijų – Kalifornijos, Teksaso bei Niujorko – gyventojų skaičių.

Jaunieji dalitai kaip niekad demonstruoja savo galią, - net vilkėdami marškinėlius su užrašais : „Nebūdamas dalitu, to nesuprasi“. Jų lyderiai, pavyzdžiui, Chandrashekhar Azad, kuris kartu su kitais bendraminčiais 2015 metais įkūrė dalitų organizaciją „Bhim Army“ siekdamas užtikrinti nemokamą mokyklinį lavinimą vaikams iš neprivilegijuotųjų šeimų, garsėja ugningomis kalbomis prieš N. Modį.

Dalitai kartkartėmis griebiasi smurtinių demonstracijų, iškeldami savo reikalavimus. Pernai balandį jie protestavo prieš aukščiausiojo teismo sprendimą, silpninantį, anot jų, griežtas antidiskriminacines nuostatas. Per šiuos protestus žuvo 11 žmonių. 2018 m. sausį įvyko dalitų susidūrimas su indų nacionalistais finansų sostinėje Mumbajuje, protestuotojai užblokavo kelius, geležinkelio linijas, puldinėjo autobusus.

„Dalitų pasitikėjimas savimi Indijoje tolydžio auga, ir manyčiau, artimiausiais metais jis įgaus dar didesnio svorio, - sakė tarptautinių ekspertų grupės „Carnegie Endowment for International Peace“ pietų Azijos programos vadovas Milandas Vashnavas. – Dalitų įniršio poveikis 2019 metų rezultatams priklausys nuo to, kiek veiksminga bus koordinacinė opozicijos politika ir kokiu mastu N. Modi‘ui pavyks pasiekti susiskaidymų pačioje dalitų bendruomenėje“.

Indija
Pagrindinėje Utar Pradešo valstijoje N. Modis taip pat susiduria su vieningos opozicijos iššūkiu, po to, kai partija „Bahujan Samaj Party“ pasiekė susitarimo su „Samajwadi Party“ partija. Abi šios partijos priešinasi antrajai penkerių metų BJP kadencijai.

N. Modi‘io partija tikina išlaikanti dalitų paramą, ypač po to, kai vyriausybė pristatė jiems tiesiogiai naudingas programas, pavyzdžiui, lengvatines paskolas, sakė partijos atstovas Bizay Sonkar Shastris. Sprendimas palaikyti Ramo Ntho Kovindo, priklausančio engiamai dalitų bendruomenei, kandidatūrą į šalies prezidentus rodo BJP pastangas iškelti engiamas grupes, sakė jis.

„Klaidinga manyti, kad dalitai neina išvien su BJP“, – sakė B. S. Shastris.

Utar Pradešo valstijos kaimeliuose diskriminacija prieš dalitus vis dar yra įprastas reiškinys. S. Jatavas sulaukė grasinimų iš aukštesnių kastų atstovų, kai jis paskelbė apie savo ketinimą surengti tradicinę vestuvinę procesiją savo nuotakos kaimelyje 2017-aisis. Po to, kai vietos administracija atsisakė jam padėti, S. Jatavas kreipėsi į provincijos magistratą, policijos vadovą, vyriausiąjį ministrą ir Aukščiausiąjį teismą. Valdžios institucijos galiausiai išdavė jam leidimą surengti procesiją ir skyrė didelį policijos pajėgų apsaugos būrį.

Šis įvyksi išgarsino jaunąjį teisininką visoje šalyje, ir Bolivudo prodiuseris jau skuba perkelti jo istoriją į kino ekranus. Policijos pareigūnai vis dar saugo jo žmonos šeimos namus.

S. Jatavas savo netikėtai užgriuvusią šlovę panaudoja atakai prieš N. Modį, smerkdamas, jo paties žodžiais, „precedento neturinčius žiaurumus prieš dalitus“.

„Mūsų visuomenės žmonės dabar yra vieningi ir organizuoti, - kalbėjo jis. – Mes kovosime už tai, kad būtų įgyvendintos socialinės bei politinės permainos“.