Vis dėlto tokia įvykių eiga nesustabdys „Huawei“ pozicijų plėtimo pasaulio rinkose. Veikiau tik pagilins pasaulinį susiskaidymą tarp tų, kurie tiki bendrove, ir tų, kurie ja netiki.

Penktadienį Lenkijos pareigūnai sulaikė šnipinėjimu įtariamus Kinijos bendrovės „Huawei“ darbuotoją ir buvusį lenkų saugumo agentą. Pareigūnai taip pat nurodė, kad byla iškelta prieš du individualius asmenis, ne prieš pačią įmonę.

„Huawei“ nedelsdama atleido Lenkijoje sulaikytą darbuotoją, kategoriškai neigdama kaltinimus šnipinėjimu.

Jungtinių Valstijų įstatymų leidėjai yra vieni iš tų, kurie laikosi nuomonės, kad net jeigu „Huawei“ ir neketina dalyvauti šnipinėjime, ji veikia Kinijos vyriausybės nurodymu.
Huawei

„Huawei“ uždirba 51 proc. savo pajamų Kinijoje, kur telekomunikacijų bendrovės yra kontroliuojamos vyriausybės.

Gilėjantis skilimas tarp „Huawei“ gynėjų ir kritikų reiškia, kad bendrovė greičiausiai sutelks savo dėmesį ir pastangas į čia pat po ranka turimą verslą – išmaniųjų telefonų bei ryšių įrangos pardavimus.

Dabar, kai nemažai išsivysčiusių rinkų „Huawei“ bendrovei užvertos, o Kinijoje verslas garantuotas, bendrovė dairosi kitur, į besivystančias daug žadančias rinkas Europoje, Afrikoje bei Azijoje.

Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, pavyzdžiui, priskaičiuojama 1,3 mlrd. mobiliojo ryšio jungčių – beveik tiek pat, kiek yra gyventojų Kinijoje. Lotynų Amerikai ir Rytų Europai drauge tenka toks pat kiekis, rodo „Bloomberg Intelligence“ surinkti duomenys.

Kinijos bendrovės išmanieji telefonai viršijo 15 proc. rinkos dalį Saudo Arabijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Meksikoje, Kolumbijoje ir Pietų Afrikoje, kaip buvo skelbta 2017 metų „Huawei“ ataskaitoje. Etiopija, Nigerija, Kenija ir Namibija yra įtrauktos į bendrovės klientų, perkančių telekomunikacijų įrangą, sąrašą, tuo tarpu Artimųjų Rytų rinkos yra sudariusios penkias iš mažiausiai 22-jų komercinių sutarčių dėl 5G mobiliojo ryšio tinklų, kurias yra iki šiol pasirašiusi „Huawei“. Kai kurios iš šių rinkų gali pelningai pasinaudoti Kinijos užsienio pagalba arba tiesiog gali būti nepajėgios jai atsispirti. Šioms rinkoms, jei ne Pekino dosnumas, gali būti neįkandami kilometrai naujų greitkelių, didžiuliai ir brangūs uostai arba sparčiojo ryšio tinklai.
Huawei

Bendrovei „Huawei“ nusiteikus sparčiai veržtis į priekį, kartu pasitelkiant platesnius Pekino globalizacijos siekius, panašu, kad ši Lenkijos byla toliau skaidys pasaulį į Kinijos ir Jungtinių Valstijų pusrutulius. Kai kas iš pasaulio rinkų dalyvių, likusių kažkur per vidurį, turės apsispręsti, kurioje pusėje jie norėtų gyventi.

Ir tokiomis aplinkybėmis Varšuva, prieš savo norą, vėl tampa pasaulinio pasidalijimo centru.