Lygindama vidurinės mokyklos moksleives iš trijų etninių grupių, Jane Zhang iš Honkongo mokslų ir technologijų universiteto nustatė, kad moterys iš natūralios lyčių lygybės grupių arba kai valdžios politikos dėka jų statusas ir savarankiškumas buvo didesnis, pasirodė daug konkurencingesnės.

Mosuo etninėje grupėje yra apie 50 000 žmonių ir ji dažnai vadinama „merginų karalyste“, nes jų bendruomenėje vyrauja matrilinijinė giminystė. Toji lyčių lygybės kultūra reiškia, kad nėra jokio konkurencinio atotrūkio tarp jų ir jų etninės hanių tautos klasiokų, kurių socialinę struktūrą pakeitė dešimtmečius vykdoma valdžios politika, kuria siekta skatinti lyčių lygybę.

Palyginimui, merginos iš I (Yi) etninės grupės, kurios dažniausiai atleidžiamos nuo didesnio minimalaus santuokinio amžiaus, vaisingumo kontrolės ir kitų reformų, pasirodė mažiau konkurencingos, parodė tyrimas.

Toks konkurencingumas gali pakeisti elgesį darbo rinkoje, kur moterys gali nenoriai dalyvauti konkursuose į laisvas vietas ar siekti paaukštinimo, teigia J. Zhang. Dėl to valdžios institucijos turėtų įgyvendinti tokios politikos reformas, kuriomis būtų siekiama pakeisti kultūrą, idant sumažėtų lyčių nelygybė, tvirtino moteris.

„Jeigu moterys turi mažesnį polinkį į konkurenciją, kas, kaip įrodyta, siejama su įgyto išsilavinimo lygiu ir gaunamu uždarbiu, jos gali pasiekti prastesnių rezultatų nei galėtų, net kai turi tokias pačias pasirinkimo galimybes kaip vyrai ar kai tokie pasirinkimo sprendimai priimami be suvaržymų“, - savo išvadose rašė J. Zhang.