„Apple“ pardavimų peržiūrėjimas nuvilnijo per pasaulines rinkas, kirtęs tiekėjams ir konkurentams, bet kartu ir daugybei prabangos prekių bendrovių, turinčių tos pačios kategorijos klientų, - tokių, kurie mėgsta pasipuikuoti naujausiais „Apple“ gaminiais.

„Prada SpA“ bendrovė, kurios vertybiniai popieriai yra įtraukti į Honkongo biržos sąrašus, GUCCI prekinio ženklo savininkė „Kering SA“, Prancūzijos koncernas „Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH). Grupė „Burberry Group Plc.“ ir prabangos prekių grupė „Richemont“, kuriai priklauso juvelyrinių dirbinių gamintoja „Cartier“, – visos jos patyrė nuosmukį po „Apple“ praradimų.

„Kinijoje darosi vis sudėtingiau sėkmingai dirbti, nes rinka traukiasi, – sako britų reklamos ir ryšių su visuomene bendrovės „WPP Plc“ pasaulinės mažmeninės praktikos „Store“ vadovas Davida Rothas. – Tai rimtas signalas, jog žmonėms reiktų suklusti, pasistengti geriau suprasti Kiniją ir ruoštis“.

„Apple“ apkarpė savo ketvirtinių pajamų prognozę nuo 93 iki 84 mlrd. JAV dolerių, tokį sprendimą paaiškinusi iš dalies tuo, kad paklausa Kinijoje mažėja. Po tokių pareiškimų prabangos prekių pramonėje suskambo pavojaus varpai, nes Kinijos vartotojų išlaidos prabangos produkcijai sudaro apie 30 proc. visų pasaulinių išlaidų tokioms prekėms, siekiančių iš viso apie trilijoną JAV dolerių, rodo „Euromonitor International“ duomenys.

„Prada“ akcijų vertė penktadienį Honkongo prekyboje nukrito 3,6 procento. Europoje ketvirtadienį „Kering SA“ akcijos atpigo 5,5 proc., LVMH – 3,8 proc., o „Burberry“ – 5,9 procento.

Paklausa sumažėjo

Eilę metų nemažai bendrovių, nuo LVMH iki „Tiffany & Co.“, taikėsi į turtingus Kinijos turistus, kurie graisbtyte graibstė brangias rankines, juvelyrinius dirbinius ir kitas prabangos prekes atostogaudami Paryžiuje ar Dubajuje. Investuotojai nerimauja, kad smunkanti juanio vertė, Kinijos prekybos karo nualinta ekonomika ir vyriausybės taikomos griežtos priemonės prieš pirkimus užsienyje gali nusmukdyti paklausą.

„Richemont“, netekusi 2,8 proc. akcijų vertės, jau išgyvena sunkumus. Šveicarijos laikrodžių ir juvelyrinių prekių gamintoja lapkritį perspėjo, kad pardavimų augimas Kinijoje sulėtėjo. Kitos bendrovės išlaiko optimistiškesnį toną: spalį tiek LVMH, tiek „Kering“ džiaugėsi stipriais pardavimais Kinijoje.

Didžiausias išbandymas mažmenininkų laukia per Kinijos Naujųjų metų pagal mėnulio kalendorių - šįmet Kiaulės, - šventes, prasidėsiančias vasario 5 dieną. Savaitę trunkančios kinų Naujųjų metų šventės tradiciškai tampa viena geriausių progų pirkėjams iš Kinijos paišlaidauti. Apie du trečdalius tokių pirkimų vyksta už šalies ribų, nes turistai, keliaujantys po užsienio valstybes, plačiai atveria savo pinigines, pasinaudodami geresniu prekių asortimentu ir mažesnėmis kainomis nei gimtojoje šalyje.

Bet JAV prekybos karui smukdant Kinijos akcijas ir valiutą ir šalies prezidento Xi Jinpingo vyriausybei mėginant palaikyti trūkčiojančią ekonomiką, vis daugiau žemyninės dalies gyventojų renkasi apsipirkti Kinijos viduje nei per keliones į užsienį.

„Vartojimo praktikoje permainos akivaizdžios: kinai perka daugiau pačioje Kinijoje, - pažymi „OC&C Strategy Consultants“ (Honkongas) partneris Pascalis Martinas.

Mokesčiai, taikomi importuojamiems drabužiams, siekę 25 proc., dabar tesudaro 7,1 procento. Neseniai Kinijos pareigūnų paskelbtos priemonės prieš keliautojus, grįžtančius namo su nedeklaruotomis prekėmis, taip pat skatina vidaus vartojimą.

Atotrūkis tarp kinų išlaidų prabangos prekėms užsienyje ir vidaus rinkoje mažėja ir „horizonte jau matyti 50/50 santykis“, teigta gruodį paskelbtoje HSBC banko ataskaitoje.

Bendrovės visomis išgalėmis mėgina prisitaikyti, atidarydamos daugiau parduotuvių Kinijoje ar sudarydamos partnerystės sutartis su tokiais Kinijos interneto pardavėjais kaip „Alibaba Group Holding Ltd.“ „Tmall“ . Italijos mados namai „Ermenegildo Zegna“, turintys parduotuvių 35-iuose Kinijos miestuose, praėjusių metų gruodį atidarė pavyzdinę parduotuvę „Tmall“ prabangos paviljone, sekdami Italijos mados namų „Valentino“ pavyzdžiu, - pastarieji tokį žingsnį žengė pernai lapkritį.

„Daug sveikesnė praktika, kai Kinijos vartotojai vartoja tavo gaminį jų pačių šalyje, taip galima tikėtis didesnio lojalumo ir nuolatinės klientūros“ - sakė „Daxue Consulting“ tyrimų direktorius Thibaud Andre.

Mažmenininkų galvos skausmas

Vartojimo modelio pasikeitimas kelia didelį galvos skausmą tokiems mažmenininkams kaip „Tiffany“, kuri jau daug metų buvo prisijaukinusi kinų pirkėjus, skubančius apsipirkti į Penktąją Aveniu Niujorke ar Rodeo Drive Beverli Hilse. Pernai lapkritį „Tiffany“ pranešė apie silpnesnius nei prognozuota pardavimus ir atkreipė dėmesį į „aiškią kinų pirkėjų tendenciją“ riboti išlaidas lankantis užsienyje. Tačiau pačioje Kinijoje pardavimai išliko stiprūs.

Maža to, perėjimas prie aktyvesnio pirkimo vidaus rinkoje šiais metais sukels didesnę konkurenciją, nes vis daugiau užsienio rinkos dalyvių varžosi dėl vartotojų pinigų Kinijoje, teigia „Bloomberg Intelligence“ analitikė Catherine‘a Lim. Ji pridūrė, kad augimo perspektyvos žemyninėje dalyje vis dar atrodo patrauklios, palyginti su kitomis šalimis.

Viena iš pagrindinių strategijų, kurią naudoja bendrovės, yra susitelkimas ties technologiškai išprususia dvidešimto amžiaus pabaigoje gimusia ir jaunesne Z karta. Iki 2025 metų pirkėjų pogrupis gali sudaryti 55 proc. bendrų pasaulinių asmeninių prabangos prekių pirkimų, lapkritį skelbta „Bain&Co“ ataskaitoje.

Mažmenininkai ir investuotojai atidžiai stebi tokių išlaidų tendencijas. „Prabangos prekių ženkliai vis dar kliaujasi sėkmingu gebėjimu pritraukti naujų vartotojų Kinijoje“, - savo gruodžio skelbtuose komentaruose teigė HSBC analitikai, vadovaujami Erwano Rambourgo, bet „nors vadovai ruošiasi nuosaikesniam augimui, vis daugiau investuotojų, su kuriais esame susitikę Honkonge, piešia niūresnes prognozes“.