Per tris paskutinius metų mėnesius daugiabučių ir kooperatyvinių namų kainos nukrito iki 999 tūkst. dolerių, tai yra net 5,8 proc., lyginant su praėjusiais metais, ketvirtadienį pranešė turto vertintojai „Miller Samuel Inc.“ ir brokeriai „Douglas Elliman Real Estate“. Daugelis butų buvo parduota už žemesnę nei iš pradžių numatyta kainą, o vidutinė nuolaida siekė 6,2 proc. Lyginant su pernai metų 5,4 proc., šiemet nuolaidos buvo reikšmingesnės.

Tai buvo pirmas kartas per ilgą laiką, kai mediana nesiekė 1 mln. dolerių: pastaraisiais metais žemiausias rodiklis buvo 2015 m. trečiąjį ketvirtį, kai kainų vidurkis atitiko 998 tūkst. dolerių.
Kainų mažėjimą daugiausia lemia išaugusios pirkėjų galimybės. Rinkoje egzistuojančių namų pasiūla šiemet buvo 17 proc. didesnė nei praėjusiais metais. Tai suteikia pirkėjams didesnę derybinę galią ir nepalieka pardavėjams kitos išeities, kaip sumažinti pernelyg optimistiškas pradines kainas.

„Turėjome nemažai atvejų, kai žmonės sugrįždavo ir antrą, ir trečią kartą, bet taip ir nepateikė pasiūlymo, o tai visiškai susiję su kainodara, – interviu teigė Stevenas Jamesas, „Douglas Elliman“ Niujorko miesto skyriaus generalinis direktorius. – Daugelis pardavėjų nenori to suprasti. Vis dėlto manau, kad 2018 m. tą suprato kur kas daugiau pardavėjų, o kas suprato, tas ir pardavė.“

Ir toliau labiausiai augo studijų ir vieno kambario butų pasiūla. „Miller Samuel“ ir „Douglas Elliman“ duomenimis, visus apartamentus ketvirtąjį ketvirtį parduoti užtruko 15 proc. ilgiau nei praėjusiais metais.

Niujorkas
„Tobula audra“

Negana to, kad vis dar smarkiai auga miestuose naujai pastatytų namų pasiūla, 2018 m. padidėjo palūkanų normos, akcijų rinka daugeliui investuotojų buvo nedraugiška, o nauji JAV mokesčių įstatymai dar labiau apsunkino kai kurių namų pirkėjų finansinę padėtį, įvesdami maksimalų leistiną nuosavybės mokesčio atskaitymą.

„Visa tai sukūrė beveik tobulą audrą, ir kainos nukrito net labiau, nei žmonės tikėjosi, – teigė „Brown Harris Stevens“ brokeris Matthew Hughesas. – Rinka 2015-2016 m. buvo labai įkaitusi, taigi reikėjo laukti natūralaus atvėsimo.“

Bandydami parduoti naujus namus, kai kurie nekilnojamojo turto vystytojai siūlo sumokėti pervedimo ar „dvaro“ mokesčius, padengti advokatų išlaidas arba suteikti pirkėjams tokių privalumų kaip nemokamos liokajaus ar automobilio priežiūros paslaugos metams – apie tokias nuolaidas „prieš porą metų nebuvote net girdėję, – teigė M. Hughesas. – Prisižiūrėjau visko.“