Pagaliau neseniai atėjo atsakymas., M. Al Amoudis „dar gyvas“ ir ruošiasi stoti prieš teismą už korupciją ir kyšininkavimą, teigia vienas Saudo Arabijos pareigūnas, paprašęs neskelbti savo pavardės.

Bet labiausiai šioje situacijoje stebina tai, kad nors jis buvo ilgam sulaikytas, - kronprincui Mohammedui bin Salmanui paskelbus griežtų priemonių kampaniją prieš kyšininkavimą karalystėje, - didžioji M. Al Amoudi‘o pasaulinio verslo imperijos dalis per tą laiką suklestėjo.

Jo kontroliuojamos Švedijoje įsikūrusios naftos perdirbėjos „Preem AB“ pardavimai šoktelėjo daugiau nei 30 proc., o jo biurų pastatų Švedijoje vertė pastebimai pakilo.

Nuo praėjusių metų, kai jis buvo suimtas saugumo pareigūnų Rijade, verslininko grynoji turto vertė ūgtelėjo apie 6 proc. iki 8,3 mlrd. dolerių, skelbia „Bloomberg Billionaires Index“, kuris atspindi penkių šimtų turtingiausių asmenų valdomų aktyvų vertės pokyčius.

Situacija išryškina prieštaravimus ir absurdiškumą – ką reiškia būti turtingu Saudo Arabijos gyventoju, valdant de facto šalies valdovui, kronprincui, kurio paskelbtas embargas Katarui, karas Jemene ir įtartinas vaidmuo žurnalisto Jamalo Khashoggi‘o nužudymo byloje sukrėtė pasaulį, bet kartu nepaskatino jokių žymesnių pokyčių jo darbotvarkėje.

Vienas Saudo Arabijos pareigūnas, paprašęs neskelbti pavardės, praėjusį ketvirtadienį patvirtino, kad milijardierius yra sulaikytas, bet teismo posėdžio data dar nenumatyta. M. Al Amoudis palaiko ryšį su giminėmis ir, kaip pranešama, yra geros sveikatos būklės, praneša jo atstovas Timas Pendry‘is, atsisakęs komentuoti situaciją išsamiau.

M. Al Amoudis, kurio turtai siejami su Saudo Arabijos vyriausybine sutartimi, sudaryta valdant Saudo Arabijos karaliui Fahdui, sukaupė 7,6 mlrd. dolerių vertės aktyvų už karalystės ribų, jam priklauso verslai Europoje ir Afrikoje, kur įdarbinti tūkstančiai žmonių. Bet kaip rodo praėjusių metų įvykiai, jo artimiausia geradarė – Saudo Arabijos karališkoji šeima – vis dar kontroliuoja situaciją.

Saudo Arabijos ataka prieš korupciją

Etiopijoje gimęs verslininkas yra vienas iš kelių garsių asmenų, vis dar laikomų kalėjime per stambaus masto ataką prieš korupciją. Manoma, kad, be minėto milijardieriaus ir kitų aukščiausio rango bei sluoksnių žmonių, vis dar lieka sulaikytas princas Turkis bin Abdullah, velionio karaliaus Abdullah sūnus.

Daugelis kitų verslininkų ir princų buvo paleista į laisvę, sutarus dėl per 100 mlrd. JAV dolerių vertės turto (pinigais ir aktyvais) perleidimo. Princas Al-Walidas bin Talalas, vienas įtakingiausių verslininkų Artimuosiuose Rytuose, kuris savo sulaikymą vadino “nesusipratimu“, ir vėl sudaro sandorius bei skolinasi didžiules sumas. Princas Mitabas bin Abdullah, buvęs Nacionalinės gvardijos vadovas, sumokėjęs per 1 mlrd. JAv dolerių užstato, buvo pastebėtas karaliaus Salmano draugijoje.

Butaforinis išorinis normalumas maskuoja nerimą, kuris vis labiau kausto Saudo Arabijos turtuolius, aktyviau ieškančius kelių, kaip perkelti lėšas į užsienio rinkas ar net palikti šalį.

„Likvidūs aktyvai buvo skubiai perskirstomi po valymo operacijos“, - teigia investicinės tyrimų įmonės „TS Lombard“ (Londonas) analitikas Marcus‘as Chenevix‘as. Kovos su korupcija kampanija buvo nutaikyta į verslo elito turtingiausius atstovus, ypač iš Džidos, grupę, kuri suklestėjo iš dalies per saitus su karaliumi Abdullah ir karaliumi Fahdu. Karalius Salmanas anksčiau ėjo Rijado gubernatoriaus pareigas, ir jam stojus prie valdžios vairo „iškart įsivyravo įtampa“, teigė M. Chenevixas.

Mohammed al Amoudi
„Rožiniai“ vertinimai

Švedijoje, kur M. Al Amoudi‘o „Preem“ yra didžiausia šalies kuro bendrovė, verslo reikalai juda kaip įprasta, su nežymiais poslinkiais. Šių metų lapkritį „Preem“ paskelbė paskyrusi naują pirmininką vietoj M. Al Amoudi‘io, - buvusį „Morgan Stanley“ pasaulinių įmonių finansų vadovą Jasoną Milazzo‘ą. Bendrovė pareiškime pripažįsta neturinti „jokios naujos patvirtintos informacijos“ apie dingusį vienintelį įmonės akcininką.

Tiek „Fitch“, tiek „S&P Global“, vertinančios „Preem“ skolas, pateikė optimistinius įmonės kreditų būklės vertinimus. Taip, vienintelis 5 mlrd. JAV dolerių vertės įmonės akcininkas mėnesių mėnesius dingęs be žinios, tačiau operacijos dėl to nėmaž nenukentėjo, rašė analitikai. M. Al Maoudis „iš tiesų ne itin aktyviai dalyvaudavo kasdienėse verslo valdymo operacijose“, pažymėjo „Fitch“ analitikas Vladislavas Nikolovas.

Remiantis birželio 30 d. „Corral Petroleum“ , pagrindinės „Preem“ bendrovės, prezentacija, įgaliojimai buvo suteikti M. Al Amoudi‘o broliui Hassanui. Brolis, kuriam priklauso baldų įmonė Džidoje, kitose verslo sferose nedalyvauja, teigia milijardieriaus atstovas T. Pendry‘is.

„Preem“ akcijų paketas

„Preem“ bendrovei, kurios ryškios iškabos puošia šimtus Švedijos degalinių, tenka beveik trečdalis Skandinavijos regiono perdirbimo pajėgumų. M. Al Amoudi‘o 100 proc. akcijų paketas vertinamas 5,1 mlrd. JAV dolerių. Jam taip pat priklauso dalis verslų tokiuose sektoriuose kaip naftos žvalgymas, gyvenamųjų namų statyba, komercinis nekilnojamasis turtas ir įvairios pramonės šakos, jų bendra vertė siekia 835 mln. JAV dolerių, tad nenuostabu, kad M. Al Amoudis yra vienas iš didžiausių Švedijos investuotojų.

Nors M. Al Amoudis kasdienį verslo valdymą perleido kitiems vadovams, jo stora piniginė smarkiai gelbėjo ciklų draskomoje energetikos pramonėje.

„Nacionalinis klausimas“

Nei vienas iš milijardieriaus verslo partnerių nepasivargino ieškoti atsakymų Saudo Arabijoje apie bėdų užpultą M. Al Amoudi‘į. Vienintelė atvira išsakyta gynyba M. Al Amoudi‘o adresu pasigirdo iš Etiopijos, kur milijardierius yra didžiausias ir vienintelis privatus investuotojas. Ten jo turtas, kurį sudaro žemės sklypai, aukso kasyklos, kavos plantacijos, degalų įmonė ir viešbučiai, yra vertinamas mažiausiai 1,2 mlrd. dolerių.

Etiopijos premjeras Abiy‘is Ahmedas šių metų gegužę žiniasklaidoje paskelbė esąs įsitikinęs, kad M. Al Amoudi‘is iškart bus paleistas, vos tik pateiks asmeninę apeliaciją sosto įpėdiniui. Šių metų rugpjūtį A. Ahmedas žurnalistams pranešė gavęs žinią iš Saudo Arabijos pareigūnų, esą pramonės magnato paleidimas atidedamas dėl „tam tikrų teismo procedūrų“ ir pažadėjo tęsti spaudimą.

„Šeicho Al Amoudi‘o sulaikymas – tai nacionalinis klausimas“, - sakė A. Ahmedas.