Dabar, kai partija atsidūrė valdžioje, ji gieda jau kitą giesmelę ir švarios energijos technologijų nebeliaupsina.

Nors „Penkios žvaigždutės“ šiemet atėjo į valdžią žadėdamos uždrausti didelės taršos elektrines ir propaguoti atsinaujinančius energijos šaltinius, naujausioji žalioji strategija tokių projektų kaip Montjerio geoterminės energijos elektrinė nusprendė nebeskatinti. Tai gali tapti smūgiu tiek trapiai regiono ekonomikai, tiek „Enel SpA“ – didžiausiai šalies komunalinių paslaugų tiekėjai, kuriai regione priklauso 34 elektrinės, perdirbančios iš po žemės sklindantį karštį.

Situacija gruodžio 1 d. paskatino maždaug 2000 vietos rinkėjų surengti protestą prieš vyriausybę – tai tik iliustruoja sunkumus, su kuriais susiduria ministrai, bandantys išlaikyti pusiausvyrą tarp noro naudoti švaresnę elektros energiją ir būtinybės mažinti energijos kaštus.

„Iš centrinės valdžios sulaukiu daug patapšnojimų per petį, bet labai mažai pagalbos, – teigia Montjerio meras Nicola Verruzzi, praėjusiais metais laimėjęs Europos Sąjungos įsteigtą Žaliosios energijos apdovanojimą. – Kiekvieną dieną tenka kovoti dėl kažko, ką jie bando iš mūsų atimti.“

Montjeris, įsikūręs 800 metrų aukštyje šalia vingiuoto kelio, jungiančio Romą su Florencija, įkūnija vyriausybės pastangas atjunkyti Italiją nuo importuojamos energijos, kuri sudaro 80 proc. visų energijos atsargų. Italija yra antra pagal dydį naftos importuotoja Europoje, dėl gamtinių dujų tiekimo smarkiai priklausoma nuo Rusijos. Šie veiksniai kertasi su ambicijomis mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir pasiekti tikslų, nustatytų Paryžiaus susitarime dėl klimato kaitos.

Kaip tik šiose Larderelo kalvose 1911 m. buvo pastatyta pirmoji pasaulyje geoterminė elektrinė. Iki tol buvo daug bandymų paversti energija garus, kylančius iš natūralių angų Žemės plutoje – regione, dar vadinamame Velnio slėniu, kuris, kaip manoma, įkvėpė Dantės „Pragarą“.

Vietovė gali didžiuotis nepaprastai retu garų šaltiniu, kokius galima rasti vos penkiose pasaulio vietose, įskaitant Kaliforniją, Japoniją ir Indoneziją.

Mažiausiai tuzinui aplink Montjerį įsikūrusių kaimų geoterminių šaltinių naudojimo apribojimas reikštų tiek finansinį, tiek emocinį smūgį. Toskanos regionas apie 30 proc. energijos gauna iš geoterminių šaltinių – be jokių emisijų į aplinką.

Nors tik 2,3 proc. visos „Enel“ pagaminamos energijos gaunama iš geoterminių šaltinių, jie atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant stabilų elektros tiekimą. Skirtingai nuo vėjo ar saulės jėgainių, geoterminių šaltinių energija tiekiama nepertraukiamai. Jei vyriausybė nutars apriboti geoterminės energijos naudojimo skatinimą, „Enel“ gali netekti maždaug 600 milijonų eurų investicijų – taip teigia su situacija susipažinęs pašnekovas, nenorėjęs atskleisti savo vardo. Kompanija komentuoti atsisakė.

Savo ruožtu vyriausybė tvirtina, kad ji ir toliau skatins vartoti atsinaujinančią energiją, įskaitant geoterminę energiją, kuri bus atskirai nagrinėjama būsimame dekrete.

„Mes visada leidome aiškiai suprasti, kad viena paskata nepanaikina kitos, tačiau su šiuo energijos šaltiniu susijusios technologijos kol kas dar vystomos“, – teigė „Penkių žvaigždučių“ įstatymų leidėjas Giannis Girotto, vadovaujantis Senato pramonės ir prekybos komitetui.

Šie komentarai, regis, kontrastuoja su ankstesniu partijos entuziazmu visų rūšių atsinaujinančios energijos atžvilgiu. 2016 m., likus dvejiems metams iki partijos atėjimo į valdžią, G. Girotto palaikė 100 proc. atsinaujinančios itališkos energijos idėją, tvirtindamas, kad tvarumo iniciatyva „turėtų prasidėti nuo savivaldybių“, tokių kaip Montjeris.

Dar praėjusį mėnesį „Penkių žvaigždučių“ lyderis ir ministro pirmininko pavaduotojas Luigis Di Maio pareiškė: „Italija rimtai pasiryžusi siekti visiškai tvarios energetinės ateities“.

Montjerio kaimynystėje įsikūrusio Lardarelo miestelio gyventojai į geoterminę energiją žvelgia kaip į grįžimą prie tvaraus gyvenimo būdo ir gruodžio 1 dieną išėjo į gatves, protestuodami prieš vyriausybės dvejones.

Kad ir kas nutiktų, Toskanos miesteliai pasiduoti neketina. Montjerio mokyklos, ligoninė ir policijos nuovada naudojasi „Enel“ prižiūrimų geoterminių šaltinių elektros energija, gaunama iš 1000 metrų gylyje esančio požeminio karščio rezervuaro.

Geoterminių paskatų apribojimas kelia grėsmę ir turizmui, nes žmonės regione lankosi tiek dėl vyno, tiek dėl karštųjų vonių. Muziejus, kuriame galima susipažinti su geoterminių šaltinių istorija, praėjusiais metais pritraukė 60 tūkst. žmonių ir padėjo Toskanai palaikyti švarios sūrio, alyvuogių aliejaus, alaus ir vyno gamintojos įvaizdį.

Pastaraisiais dešimtmečiais gerai matomi geoterminio aušinimo bokštai tapo neatsiejama kraštovaizdžio dalimi. Šiemet jie buvo panaudoti kaip meno instaliacija, ant jų suprojektavus žvaigždynų vaizdus. Tokie įvykiai vietinius gyventojus skatina didžiuotis geotermine energija, taigi nenuostabu, kad jie masiškai sukilo prieš „Enel“ sprendimą uždaryti vieną iš elektrinių.

„Būti žaliems mums yra gyvenimo būdas, – teigia N. Verruzzi. – Greičiausiai pranešimai apie tai, kad paskatos atidedamos iki antrojo dekreto tėra būdas vilkinti sprendimą. Taigi protestų bus rengiama ir daugiau.“