„Schlumberger LTd.“ prognozėmis, pardavimai Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje per paskutinius šių metų tris mėnesius, palyginti su trečiuoju ketvirčiu, sumažės 15 proc., antradienį skelbė bendrovė. Trys veiksniai, įskaitant smunkančias žaliavines naftos kainas, išsekusį žvalgymo darbams skirtą biudžetą ir perpildytus vamzdynus aktyviausiame Amerikos telkinyje skatina naftos bendroves atsisakyti hidraulinio uolienų skaldymo operacijų personalo. „Mes matome daug didesnį aktyvumo sumažėjimą nei tikėjomės, dėl to gali daug smarkiau kristi kainos nei prognozavome, - sako Hustone ir Paryžiuje įsikūrusios bendrovės vykdomasis viceprezidentas Patrickas Schornas savo prezentacijoje. – Mes toliau manome, kad hidraulinio uolienų skaldymo rinkos nusilpimas yra laikinas, ir tikimės, kad per pirmąjį 2019 metų pusmetį ši rinka palaipsniui atsigaus“.

Nuo 2018 metų birželio, kai frekingo darbo grupių kaip niekad buvo daug Permo baseino telkinyje vakarų Teksaso ir Naujosios Meksikos valstijose, dabar jų sumažėjo 13 proc., rodo „Primary Vision inc.“ duomenys.

Vadinamasis frekingas, t.y. vandens, smėlio ir chemikalų mišinio pumpavimas į skalūnų klodus, yra brangiausias gręžinių gręžimo etapas.

Hidraulinio ardymo komandų skaičius JAV
Tai nebe pirmas „Schlumberg“ pateikiamas prognozės sumažinimas. Rugsėjį bendrovė teigė, kad dėl naujų vamzdynų pajėgumų Permo baseine trūkumo rinka regione vėsta ir neatmetama tikimybė, jog trečiojo ketvirčio rezultatai bus silpnesni nei tikėtasi. Vėliau, po mėnesio, bendrovė skelbė, kad ketvirtojo ketvirčio rezultatai žada būti dar prastesni.

„Evercore ISI“ analitikas Jamesas Westas sumažino savo „Schlumberger“ ketvirtojo ketvirčio pelno prognozę penkiais procentais iki 35 JAV centų už akciją, rodo antradienį paskelbti investuotojų duomenys.

„Nors ši žinia buvo „neigiama trumpalaikėje perspektyvoje“, frekingo paslaugų paklausos mažėjimas „jau iki tol buvo plačiai žinomas“, savo kreipimesi į klientus rašė „Stephens Inc.“ analitikas Tommy‘is Mollas.

Protestas prieš hidraulinio ardymo technologiją/ Rūtos Levickaitės nuotr.
„Schlumberger“ akcijų vertė Niujorko prekyboje smuko 4,7 proc. iki 44,12 JAV dolerio, žemiausio vakarinės prekybos lygio per pusdešimtų metų.

West Texas Intermediate“ JAV naftos kainos nuo spalio pradžios sumažėjo apie 30 proc., nes beprecedentė JAV naftos gavyba skalūninės naftos telkiniuose bei tarp JAV ir Kinijos tvyranti įtampa dėl prekybos pakurstė susirūpinimą dėl besiformuojančio pasaulinio pertekliaus.

„Naftos kaina dominuoja mūsų pramonės antraštėse, su savo svyravimais, kurie sustiprino netikrumą ir susiaurino apžvalgos bei prognozių lauką, - sakė Schornas. – Bet kokia patikima prognozė mūsų versle prilygsta vaikščiojimui lynu“.