Iš tiesų, kaip pažymi vienas konsultantas turto klausimais, jau vien moters pasamdymas darbdaviams kelia „nežinomą riziką“. O jeigu ji klaidingai supras ką nors, ką jis jai pasakys?

Volstrite vyrai priima kontroversiškas strategijas „#MeToo“ judėjimo eroje ir galiausiai dar labiau apsunkina moterų gyvenimą.

Pavadinkime šią tendenciją „Pence‘o efektu“, nes juk būtent JAV viceprezidentas Mike‘as Pence‘as pareiškė vengiantis pietauti vienas su bet kuria moterimi, išskyrus savo žmoną. Finansų pasaulyje faktiškai ji gali sukelti lyčių segregaciją.

Remiantis atlikta daugiau nei trisdešimties aukšto rango vadovų apklausa, galima daryti išvadą, kad daugelį iš jų gąsdina „#MeToo“ judėjimas.

„Kyla jausmas, lyg vaikščiotum ant pirštų galiukų“, - sako buvęs „Morgan Stanley“ vykdomasis direktorius Davidas Bahnsenas, kuris šiuo metu dirba nepriklausomu konsultantu.

Toks reiškinys pastebimas toli gražu ne vienoje sferoje ar kurioje nors vienoje pramonės šakoje, - vyrai, kad ir kuriame šalies kampelyje begyventų, kontroliuoja kiekvieną savo pačių žingsnį darbe, kad, šiukštu, neperžengtų, jų manymu, dažnai išpūsto politinio korektiškumo ribų ar kad tiesiog pasielgtų teisingai. Tokia tendencija stipriai jaučiama Volstrite, kur aukšto rango pozicijas užimančių moterų nėra daug. Ši pramonė jau seniai puoselėja kultūrą, kur stengiamasi, kad skundai dėl priekabiavimo nepasiektų teismų ir visuomenės dėmesio, ir iki šiol jai pavyko išvengti tokio didelio masto skandalų, kokio dėmesio centre atsidūrė Harvey‘is Weinsteinas.

Šiuo metu, kai jau praėjo daugiau nei metai nuo „#MeToo“ judėjimo pradžios, Volstritas rizikuoja tapti „tarp mūsų berniukų“ klubu. „Moterys mėgina susigaudyti, kaip su tuo kovoti, nes tai veikia mūsų karjeras“, - sako Finansininkių asociacijos prezidentė ir „Wells Fargo&Co“ vyresnioji viceprezidentė Karen Elinski.

Vyrų ir moterų balansas užimant labai aukštas pareigas (JAV)
Pavojus kyla ir toms bendrovėms, kurioms nepavyksta numalšinti tokio izoliavimo ir kurios nesiima priemonių, kad aukščiausio rango vadovai atvirai diskutuotų šia tema ir kad darbuotojai jaustųsi saugūs apie tai kalbėti, sako „FordHarrison“ teisininkas Stephenas Zweigas.

„Jeigu vyrai vengia dirbti ar keliauti su moterimis vieni, ar liaujasi kuruoti koleges bijodami būti apkaltinti seksualiniu priekabiavimu, - sakė jis, - tie vyrai rizikuoja vis tiek sulaukti skundų, - ne dėl seksualinio priekabiavimo, o dėl lyties diskriminacijos“.

Pokyčiai jau jaučiami, teigia žmonės, nepanorę būti įvardinti. Jie dirba rizikos draudimo fonduose, advokatų biuruose, bankuose, privataus kapitalo įmonėse ir investicinio valdymo bendrovėse. Dėl akivaizdžių priežasčių tik nedaugelis iš jų sutinka atvirai kalbėtis šia tema. Nors neoficialaus pokalbio metu daugelis apklaustų vyrų pripažino suprantantys M. Pence‘ą, nes irgi jaučiasi nejaukiai atsidūrę vieni du su bendradarbe, ypač jauna ar patrauklia, baimindamiesi paskalų šleifo ar, vieno vyro žodžiais, „galimos atsakomybės“.

Kaip teigia vienas infrastruktūros investicijų įmonės vadovas, jis nebesusitinka su darbuotojomis kabinetuose be langų; taip pat stengiasi nuo jų atokiau laikytis važiuodamas liftu. Maždaug penkiasdešimties metų vieno privataus kapitalo įmonės vadovas sako, kad, savo žmonos-advokatės patarimu, įsivedė naują taisyklę: jokių verslo pietų su 35-erių ar jaunesne moterimi.

Pokyčiai gali būti subtiliai užmaskuoti; tarkim, moterys nebekviečiamos į kasdienius pasisėdėjimus prie baro po darbo ir apsiribojama vien vyrų draugija, arba, tarkim, vykstant asmeniniam pokalbiui su vadovu paliekamos plačiai atvertos durys.

„Ne taip sunku“ Volstrite, kaip ir kur kitur, reakcijos į „#MeToo“ judėjimą gali pakvipti paranoja.

„Kai kurie vyrai man prisipažino, kad bijo būti klaidingai apkaltinti, - sakė teisininkas S. Zweigas. – Šie vyrai bijo to, ko negalės sukontroliuoti“.

Vyrų reakcijos dažnai esti skirtingos Vienas konsultantas investicijų klausimais, vadovaujantis šimtui darbuotojų, prisipažino svarstęs, kaip pakeisti savo konfidencialių susitikimų su jaunesnėmis moterimis tvarką: galbūt palikti praviras kabineto duris arba pasikviesti trečią asmenį dalyvauti pokalbyje. Galiausiai jis priėmė tokį sprendimą: „Tiesiog pamėginsiu nesielgti kaip idiotas“.

Ir tai yra svarbiausia, sako privatus kapitalo įmonės „Context Capital Partners“ vadovas Ronas Biscardis. “Tai tikrai nėra taip sunku“.

Tokie įtemptoje aplinkoje kyla klausimas, kaip reakcija į „#MeToo“ judėjimą gali iš tiesų pakenkti moterų pasiekimams. Atsižvelgus į vyrų dominavimą Volstrito aukščiausio rango pozicijų struktūroje, vienas iš sunkiausių padarinių moterims yra galimybės susirasti kuratorių-vyrą, kuris padėtų joms kopti karjeros laiptais, praradimas. „Tiesiog nepakanka aukštesnio rango moterų, kurios perduotų savo patirtį kitai kartai, - sako investicinės bendrovės „LaSalle Securities“ vadovė Lisa Kaufman. – Kad judėtum į priekį, būtina, kad kažkas aukštesnės vadovybės lygmenyje išmanytų tavo darbą, suteiktų tau galimybių ir palaikytų tave toje įmonėje. Sunku užmegzti ir išlaikyti tokius santykius, jeigu aukštesnę poziciją užimantis bendradarbis vengia susitikti akis į akį aplinkoje su jaunesniu asmeniu“.

„Vyrai turi žengti žingsnį artyn ir „neleisti, kad baimė taptų kliūtimi“, - sako moteris.