39-erių metų T. Fofana yra tik vienas iš netradicinių verslo naujokų, kuriuos verslininkas Xavier Niel, telekomunikacijų paslaugų tiekėjos „Iliad SA“ steigėjas, įprato remti. Jis remia tuos, kurie iš tikrųjų daug kuo primena X. Nielui save patį, kai jis tik žengė pirmuosius žingsnius versle.

„Mes tikime „neformato“ žmonėmis, žmonėmis, kurie su verslu iki tol neturėję nieko bendra sugeba pramonei suteikti naujų, šviežių įžvalgų“, - duodamas interviu „Illiad“ būstinėje Paryžiuje kalbėjo X. Nielas. Tai tokia kategorija žmonių, kurių sėkmės istorija padėtų prezidentui Emmanueliui Macronui įtikinti rinkėjus, kad jo planas sukurti dinamiškesnę „startuolių tautą“ veikia, ir pakeisti smunkančių savo populiarumo reitingų kryptį.

Prancūzijos politikoje ir versle vis dar dominuoja negausus būrys elito atstovų, baigusių garsiausius universitetus.

51-ų metų X. Nielas paauglystėje buvo programavimo entuziastas, sukūręs elektroninę sekso pokalbių sistemą Prancūzijos tinkle „Minitel“. Vėliau jis investavo į sekso parduotuves ir
turėjo problemų su teisėsauga. Turtai ėmė plaukte plaukti, kuomet jis pristatė televizoriaus priedėlį namų internetui, TV ir skambučiams telefonu, tuo suduodamas smūgį Prancūzijoje veikiančioms telekomunikacijų bendrovėms. Šiandien jis yra garsios verslininkės Delfphine‘os Arnault (turtingiausio Prancūzijos žmogaus Bernardo Arnault dukra) gyvenimo partneris, vienas iš laikraščio „Le Monde‘ savininkų, aktyvus Emmanuelio Macrono prezidento rinkimų kampanijos rėmėjas. Nors dabar jis jau kiek pasitrumpinęs plaukus ir į investuotojų prezentacijas keliauja vilkėdamas kostiumą, jis vis dar save vertina kaip maištininką, nonkonformizmo šalininką.

X. Nielas įkūrė nemokamus programavimo kursus Paryžiuje ir Silicio slėnyje ir investavo 250 mln. eurų į startuolių centrą – „Station F“, - kuris praėjusiais metais duris atvėrė buvusiame geležinkelio depe Prancūzijos sostinėje. T. Fonfanos žinios ir patirtis automobilių apsaugos sistemų srityje leido jam prisidėti prie „Station F‘ „Founders“ programos pradedantiesiems verslininkams kūrimo, ir dabar jis jau derasi su galimais investuotojais dėl investicijų.

Pasak X. Nielo, Prancūzijoje per maždaug artimiausius trejus metus iškils dešimt bendrovių, kurių rinkos vertė viršys milijardą JAV dolerių.

Štai dar keletas netradicinių verslininkų, kuriuos jis remia:

28-erių metų Paulas Morlet

Šis jaunuolis atidarė optikų tinklą, nors nebaigė vidurinės mokyklos ir ničnieko neišmanė apie akinių pardavimą. P. Morlet įgijo elektriko specialybę ir dirbo valstybinėje geležinkelių operatorėje SNCF. Dabar „Lunettes Pour Tous“ (Akiniai kiekvienam) tinklas yra pelninga verslovė, kurios pajamos pernai siekė per 20 mln. eurų ir kuri turi aštuonias optikas visoje Prancūzijoje. „Jeigu P. Morlet būtų dirbęs optikos versle dešimtį metų, būtų buvę sunku iš naujo kurti tą rinką“, - teigia Q. Nielas.

43-jų metų Octave‘as Klaba

Q. Neilas paskolino O. Klabai pinigų, kad šis Rubė, viename iš skurdžiausių šiaurinės Prancūzijos miestų, sukurtų duomenų centrus, kurie galėtų konkuruoti su „Amazon.com Inc.“. O. Klaba‘os grupės „OVH Groupe SAS“ vertė, naujausiais duomenimis, siekia virš milijardo JAV dolerių, be to, bendrovė plečia savo operacijas Jungtinėse Valstijose. „Kai aš sutikau Octave‘ą, jis vežiojo serverius furgonu ir, tikra ta žodžio prasme, miegodavo ant grindų prie savo prietaisų“, pasakojo X. Nielas.

35-erių metų Jeanas de la Rochebrochard‘as

Jaunas vyras valdo X. Nielo startuolių investicijų portfelį, kurio vertė siekia kelis šimtus milijonų eurų. Pats save apibūdinęs kaip „tikrą rakštį“ mokykloje, J. de la Rochebrochard‘as vargais negalias baigė universitetą ir dirbo įvairius menkai apmokamus darbelius bei kartkartėmis aptarnaudavo klientus savo tėčio restorane. Dabar Q. Nielas kelis kartus per savaitę susipažįsta su J. de la Rochebrochard‘o investiciniais projektais ir paprastai „uždega jiems žalią šviesą“. Vienas iš jų – „Zenly“ programėlė, į kurią X. Nielas investavo apie keturis milijonus eurų ir kuri pernai už 200 mln. JAV dolerių buvo parduota "Snap", pagrindinei socialinių pranešimų programos "Snapchat" bendrovei.