TVF šių metų spalį sumažino savo pasaulinio augimo prognozę. O naujausi duomenys rodo, kad perspektyva dar prastesnė, trečiadienį paskelbė Fondas savo ataskaitoje, prieš šią savaitę Buenos Airėse vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių lyderių viršūnių susitikimą.

Finansavimo sąlygos sugriežtėjo, ypač besiformuojančiose rinkose, o įtampa prekybos sektoriuje išaugo, teigė Vašingtone įsikūręs Fondas. Nuo spalio 9 dienos, kai TVF paskelbė savo naujausią Pasaulio ekonomikos prognozę, pasaulinė akcijų rinka smuko, sustiprėjus susirūpinimui, esą kylančios palūkanų normos ir Jungtinių Valstijų-Kinijos prekybos karas gali pakenkti augimui.

„Lygindami su ankstesne istorija, matome patikimą stabilaus augimo ciklą, bet šiuo metu išgyvename laikotarpį, kai materializuojasi rimtos rizikos ir tvenkiasi tamsūs debesys“, - pareiškė TVF vadovė Christine Lagarde.

Investuotojai atidžiai stebės JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Kinijos prezidento Xi Jinpingo susitikimą šeštadienį vyksiančiame G20 viršūnių susitikime, ieškodami persilaužimo ženklų. Jungtinės Valstijos įvedė tarifus 250 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui, tuo tarpu Pekinas ėmėsi atsakomųjų priemonių ir įvedė tarifus JAV prekėms už 110 mlrd. JAV dolerių.

Šią savaitę duodamas interviu, D. Trumpas pareiškė, kad kitąmet greičiausiai padidins tarifus 200 mlrd. dolerių vertės Kinijos prekėms – nuo 10 iki 25 procentų, ir neatmetė galimybės, kad tarifai bus taikomi visam Kinijos importui. Prezidentas tikisi, kad per susitikimą su Xi Jinpingu jam pavyks pasiekti persilaužimo abiejų šalių santykiuose, bet kartu yra pasirengęs įvesti naujus tarifus, antradienį pranešė pagrindinis Donaldo Trumpo ekonomikos patarėjas Larry‘is Kudlow.

Konkrečiai neįvardindama šalių, Ch. Lagarde paragino lyderius panaikinti neseniai įvestus importo tarifus.

„Mes esame tikri, kad augantis prekybos kliūčių mastas galiausiai bus nuostolingas visoms konflikte dalyvaujančioms pusėms, - sakė Ch. Lagarde. – Todėl būtina, kad visos šalys išvengtų naujų prekybos kliūčių, kartu atšaukdamos neseniai įvestus tarifus“.

Ch. Lagarde ragino valstybes mažinti išlaidas visur, kur įmanoma, tam, kad turėtų daugiau erdvės reaguoti, jeigu ekonomika toliau silpnės. Centriniai bankai turėtų pasirinkti „palaipsnį, tinkamą ir ekonominių duomenų padiktuotą kelią“ didindami palūkanų normas, sakė TVF vadovė.

Ji išskyrė kelias valstybes, kurios turi daugiau galimybių skatinti augimą ir švelninti prekybos disbalansą. Vokietija galėtų pasinaudoti savo biudžeto pertekliumi siekdama didinti savo augimo potencialą, tuo tarpu Jungtinės Valstijos galėtų sumažinti biudžeto deficitą, o Kinija - toliau dėti pastangas siekdama „atkurti ekonomikos pusiausvyrą“.