Pensijų fondas, kurio turtas siekia 570 milijardų dolerių, taip pat siekia padidinti investicijų portfelio pajamingumą, padvigubindamas fondų valdytojų skaičių ir padidindamas jų darbo užmokestį, „Bloomerg“ informavo fondo generalinis direktorius Kim Sung Joo.

Numatyta, kad per artimiausius kelerius metus fondo lėšos viršys 1 trilijoną dolerių, todėl investicijų komandoje planuojama įdarbinti dar mažiausiai 500 fondo valdytojus. Šiuo metu jų yra 231. Nacionalinė pensijų tarnyba organizacinius pokyčius planuoja ir alternatyvių investicijų skyriuje, svarstydama įsteigti tris padalinius, pagrįstus lėšų tipu: infrastruktūros, privataus kapitalo ir nekilnojamojo turto. Dabar skyrius organizuojamas pagal vietines ir užsienio investicijas.

Šiuo metu kitų pelno didinimo pokyčių Kim Sung Joo nenumato, nes pensijų fondą prižiūri šalies sveikatos ministerija, ir dėl bet kokių svarbių pertvarkų ar įdarbinimo permainų tenka kreiptis į Nacionalinę asamblėją.

Pokyčių poreikis

„Kas vakarą svajoju, kaip nusamdau talentingus žmones, – pasakoja Kim Sung Joo, didžiausiam šalies pensijų fondui pradėjęs vadovauti prieš metus. – Įnirtingai diskutuoju su vyriausybe ir asamblėja, kad būtų leista įdarbinti naujų fondo valdytojų ir patiems nustatyti atlyginimų dydį“.

Šiuo metu eilinis Nacionalinio pensijų fondo valdytojas tvarko maždaug 2 milijardų dolerių turtą, palyginus su apytikriai 1 milijardu dolerių, tenkantį kitų šalių pensijų fondų valdytojams.

Kim Sung Joo apeliacija yra gana primygtinė, nes 2018 m. bendras metų pelnas bus apytikriai 2,2 proc. – tai blogiausias rodiklis nuo 2011 m., „Kospi“ indeksui šiemet nusmukus apie 15 proc.

Apskaičiuota, kad iki 2041 m. bendras turtas padidės iki 1778 trilijonų vonų (1,57 trilijono dolerių); fondas pradės mažėti 2042 m. ir galutinai išseks 2057 m., teigia šalies sveikatos ir gerovės ministerija. Fone lėšas kaupia beveik 22 milijonai privataus sektoriaus ir savarankiškai dirbančių darbuotojų, tačiau šis skaičius ilgainiui pradės mažėti, kadangi gyventojų prieaugis šiuo metu yra neigiamas, o vyresnio amžiaus žmonių skaičius auga.

Korėjos rinkose mažėjant grąžai, o pasaulinėse akcijų rinkose šiemet kilus sąmyšiui, fondas orientuojasi į aktyvesnį užsienio fondų valdytojų įdarbinimą alternatyvioms investicijoms – pavyzdžiui, šiemet sudarytas sandoris su Londono „Goldman Sachs Group Inc.“ filialu. Šiuo metu Nacionalinė pensijų tarnyba nukreipia apie 10,7 proc. savo lėšų į alternatyvias investicijas, o iki 2023 m. galo šį skaičių ketina padidinti iki 15 proc.

„Mes tikrai bandėme samdyti užsienio fondų valdytojus savo užsienio filialams, - pasakoja Kim Sung Joo. – Tačiau tai padaryti labai sudėtinga, nes kiekvienam fondo valdytojui, turinčiam bent penkerių metų darbo stažą, turime mokėti mažiausiai milijoną dolerių, o tiek mes neišgalime. Mūsų didžiausia galima suma – kokie 300 tūkst. dolerių“.

Kim Sung Joo gina Nacionalinės pensijų tarnybos būstinės perkėlimą iš Seulo į Džondžu, vidutinio dydžio miestą, esantį už maždaug 3 val. kelio į pietus nuo sostinės. Kritikai piktinasi, kad dėl šio žingsnio fondą masiškai palieka valdytojai. Nuo persikėlimo į Džondžu fondą paliko daugiau nei 85 valdytojai, o spalio pabaigoje tebebuvo 47 vakancijos.

Pasaulinis turtas

Kim Sung Joo pasisakė už Nacionalinės pensijų tarnybos perkėlimą dar tada, kai dirbo įstatymų leidėju, atstovaujančiu miestui Nacionalinėje asamblėjoje. Jis tvirtino, kad fondas kuo puikiausiai dirbs ir būdamas toli nuo Seulo, cituodamas Warreną Buffettą ir jo investicinius sprendimus, priimamus toli nuo Volstryto – Omahoje, Nebraskoje.

„Mūsų investicijų tikslas – pasaulinis, o ne Seulo turtas, – teigia Kim Sung Joo. – Ketiname suteikti daugiau atsakomybės ir įgaliojimų savo užsienio filialams“.

Pagrindinė investavimo į vidaus akcijas problema – fondo apsauga nuo politinio spaudimo, teigia jis, kalbėdamas apie prieštaringai vertinamą „Samsung C&T Corp“ ir „Cheil Industries Inc.“ susijungimą, dėl kurio buvo suimti buvęs fondo pirmininkas ir vyriausiasis investicijų specialistas kartu su „Samsung Electronics“ pirmininko pavaduotoju Jay Y. Lee.

„Pensijų fondui nėra reikalo svarstyti politinių investicijų veiksnių, - tvirtina Kim Sung Joo. – Mano, kaip generalinio direktoriaus, darbas yra aiškintis ir tvarkytis su nesusipratimais ir klaidingomis naujienomis, susijusiomis su fondu, kad fondo valdytojai galėtų sutelkti visą dėmesį į ilgalaikes investicijas“.