Pagal „Hometrack“ duomenis, po 2016 m. birželį įvykusio referendumo namų kainos sostinėje išaugo vos 1,7 proc., tačiau Birmingame, antrame pagal dydį Didžiosios Britanijos mieste, jos pašoko beveik 15 proc. Nuo jo neatsilieka ir Mančesteris – čia kainos išaugo 14 proc. Vienintelis miestas, kuriame per pastaruosius pustrečių metų kainos nukrito, yra Aberdynas.

„Regioninių miestų gyventojai vis dar gali džiaugtis žemomis būsto paskolų palūkanų normomis ir didėjančiu užimtumu, todėl čia nekilnojamojo turto kainos auga, nepaisant netikrumo dėl ekonominių šalies perspektyvų, - teigė „Hometrack" tyrimų ir įžvalgų direktorius Richardas Donnellas. – Skirtumas tarp pradinės ir galutinės kainos regionuose ir toliau traukiasi, todėl tikėtina, kad artimiausiu metu namai dar labiau brangs“.

Regionai bent jau nesusiduria su būsto neįperkamumo ir žyminio mokesčio problemomis, kurias tenka spręsti londoniečiams: pasak R. Donnello, jau kurį laiką stebimą stagnaciją dar labiau apsunkina neapibrėžtumas dėl būsimų Didžiosios Britanijos santykių su Europos Sąjunga.

Nuo 2009 m. namų kainos sostinėje išaugo net 84 proc., gerokai pralenkdamos uždarbius, o tai reiškia, kad vidutinis londonietis, šiuo metu nusprendęs įsigyti namą, už jį turės paklosti 14,5 karto daugiau, nei uždirba per metus.

Šie veiksniai, kartu su griežtesniais skolinimosi kriterijais ir ekonominiu bei politiniu netikrumu, nuo 2014 m. Londono namų pardavimus sumažino beveik penktadaliu.