J. Ma, vienas iš elektroninės prekybos milžinės įkūrėjų ir jos pirmininkas, yra vienas iš šimto žmonių, kuriuos Kinijos centrinio komiteto komunistų partija pagerbs per ceremoniją, mininčią 40 metų nuo šalies ekonomikos reformų pradžios. Tarp kitų šventėje dalyvausiančių garbės svečių bus „Tencent Holdings Ltd.“ generalinis direktorius Pony Ma, „Baidu Inc.“ vadovas Robinas Li, krepšinio žvaigždė Yao Mingas ir tinklinio trenerė Lang Ping.

Takoskyra tarp verslo ir politikos tampa vis silpniau apčiuopiama Kinijoje, nes prezidentas Xi Jinpingas vadovauja kampanijai, siekiančiai užtikrinti, kad komunistų partija atliktų pagrindinį vaidmenį visuose visuomenės aspektuose. Dėl to kartais kyla įtampa, kai susikerta privataus verslo atstovų ir valstybės interesai.

„Mes matome vis glaudesnius ryšius tarp pirmaujančių Kinijos interneto bendrovių ir vyriausybės, nes vyriausybė jas vertina kaip vieną iš veiksmingiausių priemonių įgyvendinti jos vykdomas politikos iniciatyvas“, - sako Pekine įsikūrusios konsultacinės bendrovės „Marbridge Consulting“ vykdomasis direktorius Markas Natkinas. – Būti partijos nariu nebūtinai reiškia itin aukštą politinės veiklos lygį“.

Kaip Jackas Ma pasiekė, kad turtingi kapitalistai būtų laukiami komunistinėje Kinijoje

Vadovaujant Dengui Xiaopingui, Kinija 1978 metais pradėjo ekonomines reformas, kuriomis leista atsitraukti nuo tradicinės komunistinės doktrinos ir pradėti kurti privačias įmones. Tai galiausiai paskatino stiprų augimą, kuris padėjo šaliai tapti antra didžiausia pasaulyje ekonomika, po Jungtinių Valstijų.

Su šimto pagerbtų žmonių sąrašu 40-jų metinių proga galima viešai susipažinti iki lapkričio 30 dienos, rašo Kinijos dienraštis „People Daily“. Be verslo lyderių ir sporto žvaigždžių, į sąrašą įtraukti mokslininkai, astronautai ir menininkai.

Jackas Ma yra turtingiausias žmogus Kinijoje, jo turtas siekia 38,4 mlrd. JAV dolerių, skelbia „Bloomberg Billionaires Index“.

Šių metų rugsėjį Kinijos interneto milžinės „Alibaba“ įkūrėjas J. Ma paskelbė apie savo sprendimą po metų trauktis iš įmonės valdybos pirmininko pareigų. Savo pareigas J. Ma patikės Danieliui Zhangui, kuris nuo 2013 metų eina generalinio direktoriaus pareigas.

„Alibaba“, kuri dominuoja Kinijos elektroninės prekybos sektoriuje ir kuri išplėtė daug įvairių papildomų verslų tinklą, 2014 metais surengė didžiausią pradinį viešų akcijų platinimą (IPO) Niujorke. Tuo metu J. Ma teigė, kad investuotojai bendrovei bus treti pagal prioritetą, po klientų ir darbuotojų. Nors bendrovės akcijų vertė šiais metais krito, „Alibaba“ rinkos vertė viršija 400 mlrd. JAV dolerių ir ji laikoma viena iš dešimties vertingiausių pasaulio bendrovių.

Pastaruosius keletą metų J. Ma atvirai remia prezidento Xi Jinpingo vykdomą politiką. 2016 metais jis pasiūlė, kad įtakingiausias šalies saugumo biuras naudotų didelius duomenų kiekius prevencinėje kovoje su nusikaltimais, taip pritardamas Kinijos pastangoms sukurti beprecedentę milijardų gyventojų interneto duomenų sekimo sistemą.

Po to, kai Xi Jinpingas pernai nurodė, kad kova su nelygybe tampa tiek pat svarbi kaip ir ekonominio augimo skatinimas, Jackas Ma buvo vienas iš pirmųjų, kuris sureagavo į tokį pareiškimą. Jis pranešė valstybiniam leidiniui, kad turtingi verslininkai turi jausti pareigą padėti kitiems pasivyti.