Energijos importuotojos, tokios kaip Indija ir Pietų Afrika, iš to turės naudos. Naftos gamintojos, tokios kaip Rusija bei Saudo Arabija, nukentės.

Centriniai bankai, kuriems daromas spaudimas didinti palūkanų normas, sulauks atokvėpio. Tie, kurie tikisi atgaivinti kainas, pavyzdžiui, Japonijos centrinis bankas, susidurs su dar vienu išbandymu.

Galiausiai daug kas priklausys nuo to, kaip prisitaikys pasaulinė naftos paklausa, kuriai jau ir taip daro spaudimą stipresnis JAV doleris bei pasauliniai prekybos ginčai, ir nuo to, kaip reaguos didžiausi gamintojai.

Saudo Arabija atsiduria tarp Rusijos, savo sąjungininkės kontroliuojant gamybą ir taip palaikant kainas, ir Jungtinių Valstijų, kur prezidentas Donaldas Trumpas siunčia tviteryje žinutes gamintojams, ragindamas mažinti kainas. Visų akys nukreiptos į šią savaitę vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimą – laukiama, ar pavyks pasiekti susitarimą dėl gavybos tarp Saudo Arabijos ir Rusijos, ir jei taip, ar pavyks sulaukti jam pritarimo per Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) posėdį, kuris vyks ateinančią savaitę.

Žemiau pateikiama „Bloomberg Economics“ diagrama, rodanti naftos importą (arba eksportą), išreikštą BVP procentine dalimi, - pigesnė nafta palaiko tuos, kurie atsiduria viršutinėse diagramos pozicijose, ir pažeidžia tuos, kurie figūruoja apatinėse eilutėse.

Ką tai reiškia pasauliniam augimui?

Artėjant žiemai Šiaurės pusrutulyje, naftos kainos nuosmukis sušvelnins spaudimą namų ūkiams ir verslovėms lėtėjančio ekonomikos augimo laikotarpiu. Šalims, kurios importuoja naftą ir kuriose fiksuojamas einamosios sąskaitos deficitas, tokioms kaip Pietų Afrika, tokio pobūdžio kainų dinamika taip pat bus naudinga. Kinija, didžiausia naftos importuotoja, jau susiduria su vis didesniu šalies ekonomikos lėtėjimu, vykstant prekybos karui su Jungtinėmis Valstijomis ir krečiant vidaus problemoms.

Ką tai reiškia infliacijai?

Žemesnės naftos kainos siejamos su mažesniu spaudimu infliacijai ir mažesniu spaudimu centriniams bankams didinti palūkanų normas. Štai jums vienas pavyzdys: anot „Bloomberg Economics“, energijos kainų nuosmukis lemia žaidimo taisyklių pokyčius Indijoje, - neatmetama galimybė, kad Indijos centrinis bankas pereis prie neutralaus požiūrio.

Kaip besiformuojančios rinkos reaguos į kainų nuosmukį?

Kiekvienas 10 JAV dolerių už naftos barelį sumažėjimas didina pagrindinių besiformuojančių rinkų-naftos importuotojų pajamas maždaug 0,5-0,7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), rodo „Capital Economics“ analitikų atlikta apklausa. Ta pati kainos nuolaida pakurstys 3-5 proc. BVP metinį nuosmukį daugelyje Persijos įlankos ekonomikų ir 1,5-2 proc. BVP sulėtėjimą Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE), Rusijoje ir Nigerijoje, rodo analitikų paskaičiavimai.

Ką tai reiškia didžiausiai pasaulio ekonomikai?

D. Trumpas naftos kainų nuosmukį apibūdino, prilygindamas jį mokesčių mažinimui. Vis dėlto, silpstanti amerikiečių priklausomybė nuo importuotos naftos, atsiradus skalūninės naftos gavybai, suardys teigiamus ekonominius padarinius pramonės lygmenyje.