Valdančiosios „Penkių žvaigždučių judėjimo“ ir „Lygos“ koalicijos ministrai ir įstatymų leidėjai pastarosiomis savaitėmis pateikė visą seriją spalvingų pasiūlymų, kuriais tikisi pakeisti savo tautiečių gyvenimo būdą, tačiau daugeliui jų iki oficialaus patvirtinimo dar toli gražu.

„Dolce Vita“ nebe toks ir „dolce“

Planas: bendras „Penkių žvaigždučių judėjimo“ ir „Lygos“ pasiūlymas didinti rinkliavas tokiems saldiems gėrimams kaip „Coca Cola“, siekiant kompensuoti kai kurių mokesčių mažinimą siūlomame kitų metų biudžete. Italija prisijungtų prie tokių šalių kaip Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Norvegija kovoje su netinkamais mitybos įpročiais.

Būsena: pasiūlymą jau patvirtino parlamento finansų komisija, o dabar jo laukia nagrinėjimas biudžeto komitete.

Laisva meilė

Planas: nemokami prezervatyvai visiems jaunesniems nei 26-erių italams, mažas pajamas gaunantiems piliečiams, prieglobsčio prašytojams ir moterims, neseniai patyrusioms abortą. Ši „Penkių žvaigždučių judėjimo“ pametėta idėja kainuotų apytikriai 5 milijonus eurų.

Būsena: iš pradžių pateiktas kaip kitų metų biudžeto papildymas, nemokamų prezervatyvų planas šiuo metu atšauktas dešiniosios „Lygos“ prašymu. Jauni italai turėtų mylėtis „taip, kaip jiems patinka, ir saugiai“, tačiau valstybės kišimasis jiems visai nereikalingas, pareiškė „Lygos“ lyderis ir ministro pirmininko pavaduotojas Matteo Salvinis.

Švęsk sekmadienį

Planas: nors „Penkios žvaigždutės“, mažiau nei 10 metų veikianti antiisteblišmento grupuotė, antraštėse nuolatos puola socialinius papročius, kartais jų pačių tonas skamba tradicionalistiškai ar netgi nostalgiškai. Tai ypač akivaizdu iš jų pasiūlymo atsukti laikrodžius atgal ir sugrąžinti šalį į laikus, kai parduotuvės sekmadieniais būdavo uždarytos.

Būsena: „Penkių žvaigždučių“ lyderis ir premjero pavaduotojas Luigis Di Maio teigia, kad pasiūlymas, kurį jis pats vadina kvietimu elgtis „civilizuotai“ ir pagerinti piliečių gyvenimą, bus įtrauktas į platesnį būsimų įstatymų paketą. Paketas dar nepasiekė parlamento.

Išsiskirti nelengva… ir nepigu

Planas: „Lygos“ įstatymų leidėjai siekia pakeisti šeimos teisės aktus, įskaitant papildomus reikalavimus besiskiriančioms šeimoms, auginančioms vaikus, dėl kurių santuokos nutraukimas būtų dar brangesnis. Pasiūlyme taip pat raginama vienodai dalytis globa ir apriboti alimentus. Poroms, siekiančioms santuokos nutraukimo, taip pat tektų privalomai susimokėti už šeimos taikinamojo tarpininkavimo paslaugas.

Būsena: šiuo metu pasiūlymas yra pakeliui į parlamentą.

Karinė disciplina

Planas: M. Salvinis nori sugrąžinti privalomąją karinę tarnybą. Italija jos atsisakė 2004 metais. „Lygos“ lyderis – paskutinės privalomai tarnavusios kartos atstovas – rugpjūtį pareiškė, kad kariuomenė jaunuosius italus išmokytų „padoraus elgesio, kurio jūsų neišmokė mamytė ir tėtukas“.

Būsena: nepaisant skambios retorikos, kol kas nesiimta jokių oficialių veiksmų.