S. Morrisonas ketvirtadienį pranešė , kad jo vadovaujama vyriausybė įsteigs 2 mlrd. Australijos dolerių infrastruktūros foną regionui, sustiprins jūrinių bazių dislokavimą ir vykdys daugiau karinių pratybų su salomis valstybėmis.

„Tai mūsų regionas, čia Australija gali pasaulio politikoje tarti lemiamą žodį“, - S. Morrisono komentarai skelbiami vyriausybės pranešime.

Australija, svarbiausia Jungtinių Valstijų sąjungininkė, praėjusiais metais patyrė diplomatinę nesėkmę su Kinija, savo pagrindine prekybos partnere. Įtampa išaugo, kai vyriausybė viešai išsakė susirūpinimą dėl Pekino remiamų bendrovių, finansuojančių infrastruktūrą Ramiojo vandenyno šalyse, - nerimaujama, kad tokia tendencija gali paskatinti Kinijos karinių bazių atsiradimą regione.

Vyriausybė trečiadienį, vadovaudamasi nacionaliniais saugumo sumetimais, atmetė grupės „CK Group“ 13 mlrd. Australijos dolerių vertės siūlymą už dujų vamzdyno operatorę APA Group, - toks sprendimas gali dar labiau pakurstyti diplomatinę įtampą.

S. Morrisono pranešimas nuskambėjo, ko gero, visiškai netinkamu laiku užsienio reikalų ministrei Marise‘ei Payne, kuri ketvirtadienį rengė derybas su Kinijos kolega Wang Yi. Po susitikimo Wang Yi pareiškė, kad Kinija ir Australija regione „ne konkurentės, ne varžovės, bet partnerės“.

„Mes savo ruožtu galime padėti stiprinti vystymąsi ir gerovę Ramiojo vandenyno salose-valstybėse, - sakė Wangas Yi.

Nors Ramiojo vandenyno regionas tradiciškai vertinamas kaip Australijos diplomatinės įtakos zona ir jam skiriama didžiausia užsienio parama iš Kanberos, Kinija didina paskolas nedidelėms, skolų slegiamoms Ramiojo vandenyno saloms-valstybėms.

S. Morrisono pranešimas apie aktyvesnį dalyvavimą Ramiojo vandenyno regione nuskambėjo po to, kai praėjusią savaitę jis užsiminė, esą Australija formaliai įsipareigojusi drauge su Papua Naująja Gvinėja imtis bendros iniciatyvos dėl jūrų laivyno bazės kūrimo, taip nustumiant Kinijos pasiūlymą.

O birželį buvo skelbta, kad Australija padės finansuoti naujo telekomunikacijų kabelio tiesimą iš Sidnėjaus į Saliamono salas, taip išstumiant „Huawei Technologies Co.“, - bendrovę, kuriai rugpjūtį nacionalinio saugumo sumetimais buvo uždrausta tiekti naujos kartos belaidę įrangą Australijos telekomunikacijų operatorėms.

Tarp kitų ketvirtadienį S. Morrisono paskelbtų priemonių, paminėti ir planai rengti metinius gynybos, politikos bei pasienio saugumo posėdžius diplomatinėse misijose Palau salose, Maršalo salose, Prancūzijos Polinezijoje, Niujė ir Kuko salose.

Vis dėlto prioritetų pokyčių Ramiojo vandenyno regione Australijai gali nepavykti įgyvendinti. Nuo tada, kai pakeitė Malcomą Turnbullą premjero poste šių metų rugpjūtį, S. Morrisonui nepavyksta pagerinti jo vadovaujamos Liberalų ir Nacionalinės partijų koalicinės vyriausybės reitingų, - apklausos rodo, kad jis gali užleisti įtaką leiboristų opozicinei partijai per kitąmet gegužę vyksiančius rinkimus.

S. Morrisonas kitą savaitę rengiasi susitikti su pasaulio lyderiais per Rytų Azijos aukščiausio lygio susitikimą, vyksiantį Singapūre, ir Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo forume Papua Naujoje Gvinėjoje. Kalbėdamas lapkričio 1 d. Azijos draugijos renginyje Sidnėjuje, S, Morrisonas pareiškė, kad „Kinija yra šalis, labiausiai keičianti jėgos pusiausvyrą“, ir „daro precedento neturinčią įtaką Indijos–Ramiojo vandenyno regione“.