Netgi vertinant pagal vietos standartus, prievartavimo siužeto istorija, kuri iškilo į paviršių pastarosiomis savaitėmis, išsiskiria tikru absurdiškumu. Čia kalbame apie garsaus startuolio steigėjo Vijay‘aus Shekharo Sharma‘os bylą, – įtariama, kad į šį milijardierių nusitaikė viena iš jo labiausiai patikimų pavaduotojų, pareikalavusi milijoninės išpirkos. Verslininkas milijardierius sukūrė vieną populiariausių ir didžiausių skaitmeninių mokėjimų aptarnautoją Indijoje, „Paytm“ įmonę.

Vietos policija sulaikė „Paytm“ viceprezidentę Sonią Dhawan, jos vyrą ir dar vieną „Paytm“ darbuotoją dėl įtarimų pasisavinus Sh. Sharmos asmeninius duomenis tam, kad jie galėtų prievarta išgauti pinigų. Trys šioje byloje įtariami asmenys šiuo metu sulaikyti kardomajam kalinimui Luksaro kalėjime Noidoje, Naujojo Delio priemiestyje, kur įsikūrusi „Paytm“ būstinė. Šalies valdžia ieško ketvirto asmens, kuris, kaip įtariama, skambino Sh. Sharmai dėl reikalaujamos išpirkos. S. Dhawan ir jos vyro advokatas neigia bet kokią savo ginamųjų kaltę.

Pagrindiniai klausimai išlieka neatsakyti. Kodėl devynerius metus išdirbusi „Paytm“ darbuotoja nusitaiko prieš savo viršininką, kai ji turi tiek daug ką prarasti? Galbūt, anot paties Sh. Sharmos, tikri nusikaltėliai darė spaudimą S. Dhawan ir jos įtariamiems bendrams, idant šie veiktų prieš Sh. Sharmą? Kokius konkrečiai duomenis galėjo pasisavinti įtariama grupė? Tyrimas susijęs su vienu sėkmingiausių Indijos verslininkų, tarp kurio rėmėjų – „Softbank Corp“ įkūrėjas Masayoshi Sonas ir garsus JAV investuotojas, „Berkshire Hathaway“ investicijų bendrovės vadovas Warrenas Buffettas.

„Visi stebisi šia neįtikimai keistai besirutuliojančia istorija, – teigė tyrimų bendrovės „Greyhound Research“ steigėjas ir generalinis administracijos direktorius Sanchitas Vir Gogia. – Į ją įpainiota tokia garsi, labai ryški figūra kaip Vijay Shekhar Sharma.“

40-ies metų V. Sh. Sharma įsteigė „One97 Communications“, pagrindinę „Paytm“ įmonės bendrovę, 2000 metais, kai internetu naudojosi mažiau nei 10 mln. indų. Iš pradžių jis pamėgino pasiūlyti paieškos paslaugas, skambučių tonų bei Bolivudo kino filmų melodijų parsisiuntimo paslaugą, ir tik vėliau jam kilo mintis apie skaitmeninius mokėjimus. Verslas ėmė klestėti, kai Indijos vyriausybė 2016 m. pabaigoje panaikino 500 ir 1000 rupijų banknotus, tikėdamasi, kad tokia priemonė padės pažaboti korupciją. Kone vienu brūkštelėjimu 80 proc. šalies popierinių pinigų buvo nurašyta. „Per naktį buvo pereita nuo naujovės iki dalyko, kurį būtina turėti“, – rašė jis savo profilyje „Bloomberg News“ praėjusiais metais.

„One97“, kurios vertė šiuo metu siekia 10 mlrd. JAV dolerių, yra vertingiausias startuolis Indijoje, rodo „CB Insights“ duomenys. V. Sh. Sharmos imperijai taip pat priklauso interneto mažmenininkė „Paytm E-Commerce Pvt“, palaikoma kinų elektroninės prekybos milžinės „Alibaba Group Holding Ltd.“.

Sonia Dhawan bendrovėje „One97“ pradėjo dirbti 2010 metų sausį, kaip rašoma jos „LinkedIn“ profilyje. Ne taip seniai paaukštinta iki viceprezidentės ryšiams su visuomene pareigų, ji buvo gerai žinoma Indijos žiniasklaidos sferose; ji atsakinėjo į žurnalistų klausimus, organizavo V. Sh. Sharmai interviu. Be to, ji taip pat palaikė ryšius su vyriausybės pareigūnais bei užsienio partneriais. Maža to, pačios S. Dhawan pozicijos, vertinant jos turimą įmonės kapitalo dalį, manoma, būtų sparčiai stiprėjusios, nes „Paytm“ plečia savo veiklą ir ruošiasi neišvengiamam pradiniam viešajam akcijų platinimui. „Sunkus darbas yra garbė, visa kita – teorija“, – rašė ji savo tviterio paskyroje.

Policijos duomenimis, pinigų prievartavimo sąmokslą ji subrandino drauge su vyru, nekilnojamojo turto konsultantu Rupaku Jainu, kolege Devendra Kumar ir dar vienu, ketvirtu, asmeniu Rohitu Chomaliu.

Kaip įtariama, jie sumąstė pasisavinti asmeninius duomenis iš V. Sh. Sharmos, naudodamiesi S. Dhawan prieiga prie jo slaptažodžių ir kompiuterių, o tada jau turėdami šiuos duomenis ketino pasisavinti lėšas, skelbia vietos policijos pareigūnai. S. Dhawan, R. Jainas, D. Kumar ir R. Chomalis komentarams nebuvo pasiekiami.

V. Sh. Sharma pirmojo skambučio iš šantažuotojų sulaukė šių metų rugsėjį. Nežinomas vyras pranešė turintis asmeninės finansinės V. Sh. Sharmos informacijos ir pareikalavo už ją maždaug 2,7 mln. JAV dolerių, priešingu atveju šie duomenys bus paviešinti. Nusikaltėliai tvirtino turintys informacijos kietajame diske, skelbta keturių puslapių policijos dokumente, pavadintame „Pirmąja informacijos ataskaita“.

„Tai byla, kurioje figūruoja šantažas ir pinigų prievartavimas pasisavinus duomenis ir itin svarbius verslo planus“, – sakė policijos pareigūnas Manojus Kumaras Pantas, vadovaujantis tyrimui Noidoje.

Vis dėlto šie šantažuotojai primena nemokšas. V. Sh. Sharma tikslingai atmetė skambučius gal net keturis ar penkis kartus, kai jie mėgino prievarta išgauti pinigus, tada įkalbėjo juos susisiekti su savo broliu, nes neva jis pats esąs labai užsiėmęs. Kai Ajay‘us Shekharas Sharma, kuris taip pat dirba „Paytm“ bendrovėje, prispaudė skambintoją, kad šis atskleistų daugiau informacijos, tas ėmė ir išplepėjo savo trijų bendrų pavardes, rašo vietos spauda.

Tada, spalio mėnesį, Ajay‘us Shekharas Sharma pateikė skundą vietos policijai. Jie atgavo kietąjį diską iš D. Kumar, kuri prisipažino ir atskleidė savo bendrų – S. Dhawan ir jos vyro – pavardes.

V. Sh. Sharma‘os grynasis turtas siekia beveik du milijardus JAV dolerių, todėl mėginimas išprievartauti turtą ne tiek sukėlė finansinę grėsmę įmonei, kiek suerzino. Šiuo metu „Paytm“ susiduria su daug didesniais iššūkiais – neprisileisti artyn savo pasaulinių konkurentų, tokių kaip „Google Pay‘ ir „WhatsApp Pay“ skaitmeninių mokėjimų rinkoje, kuri, „Credit Suisse“ prognozėmis, turėtų išaugti vienu trilijonu iki 2023 metų.

V. Sh. Sharma nesureagavo į prašymus pakomentuoti šį straipsnį.

Byla pakurstė daug spekuliacinių pranešimų apie tariamus S. Dhawan motyvus, jeigu jos kaltė būtų įrodyta, ir apie tai, kaip nutiko, kad ji taip neįtikimai greitai atsidūrė kalėjime. Sutuoktinių poros advokatas Prashantas Tripathis tvirtino, kad jo ginamoji nekalta.

„Ji visiškai nekalta ir neturi jokių ryšių su duomenų vagyste“, – sakė jis interviu pridurdamas, kad ji buvo apšmeižta savo darbo kolegų. Advokatas nesugebėjo paaiškinti, kodėl jis nemėgino ištraukti poros iš kalėjimo sienų iki teismo proceso. „Aš laukiu Dhawanų šeimos nurodymų“, – atsakė jis.

Policija ir „Paytm“ nesutaria dėl to, kokio pobūdžio duomenys buvo pavogti. Tyrimą atliekantis pareigūnas M. K. Pantas „Bloomberg News“ sakė, kad buvo pasisavinti įmonės verslo planai, tuo tarpu „Paytm“ tvirtina, kad pagrobti asmeniniai milijardieriaus duomenys.

„Paytm“ nori dar kartą pabrėžti, kad visi mūsų vartotojų duomenys yra apsaugoti, kiek tai leidžia aukščiausi saugumo standartai“, – savo pareiškime teigia bendrovė.

V. Sh. Sharma aiškiai leido suprasti, kad jis nemanantis, jog buvo papasakota visa istorija apie bandymą šantažuoti. Per trumpą pokalbį su „The Economic Times“ praėjusią savaitę, V. Sh. Sharma užsiminė, kad jo pavaduotoja greičiausiai nekalta ir kad ji tik „smulki figūrėlė-tarpininkė kažkieno daug stambesnio masto plane“.

„Aš nežinau, kiek dar žmonių įpainiota į šį apgailėtiną sąmokslą, – kalbėjo jis. – Esu šokiruotas to, kas įvyko, mane stulbina kai kurie tvirtinimai ir iškeltos teorijos. Esu įsitikinęs, kad padedant policijai ir visiems šios istorijos dalyviams mes greitu metu atskleisime tiesą.“