Tai neįprastas hibridas ir yra vienos iš labiausiai diskusijų sulaukusios bei menkiausiai suprantamų kriptovaliutų, bet jos yra svarbios interneto ekonomikos vystymuisi ateityje.

Iki pat spalio 10 dienos šio mėnesio kriptovaliutų rinka buvo rami. Ir tada prieš pat vidurnaktį Niujorko laiku bitkoinų kainos nukrito 400 JAV dolerių iki žemiau nei 6200 JAV dolerių ribos. O po penkių dienų po vidurnakčio jų kainos šoktelėjo net daugiau nei nukrito, 800 dolerių, iki beveik 7000 JAV dolerių.

Ir čia išmuša „StableCoin“ kriptovaliutų, mėginančių išlaikyti fiksuotą kainą „fiat“ valiutos atžvilgiu, valanda. Spalio 10 dieną didžiausia „StableCoin“ valiutos, „Tether“, vertė nukrito nuo 1 JAV dolerio iki 92,5 JAV cento. Kitos geriausiai žinomos „StableCoins“ pakilo nuo 1–1,03 JAV dolerio.

Spalio 16 dieną, kai bitkoino vertė šoktelėjo, „Tether“ atsigavo iki 98 JAV centų, tačiau kitos, tokios kaip „Paxos“ ar Gemini, doleris vėl pakilo: „Paxos“ iki 1,10 JAV dolerio, Gemini doleris – iki 1,19 JAV dolerio.

Nuo tada, padėtis kiek aprimo. Dauguma kriptovaliutų prekiaujama kiek didesne verte nei mėnesio pradžioje, „Tether“ vertė siekia maždaug 99 JAV centus, kitų „StableCoins“ – maždaug 1,01 JAV dolerio. Kadangi dinamika šioje rinkoje buvo vangi, atrodytų, galima būtų ignoruoti trumpą sumaištį ir vertinti ją kaip nebrandžių prekybos rinkų paveiktą foną. Bet aš manyčiau, kad mes liudijome pagrindinį mūšį svarbiame kare.

Kyla klausimas, kaip interneto ekonomika bus valdoma. Techniniu požiūriu, beveik nėra abejonių, kad tam tikra kripto/blokų grandinės/išmaniųjų kontraktų technologija bus naudojama. Dauguma kriptovaliutų entuziastų turi viziją, esą nereikalinga jokia išorinė pamatinė vertė. Bitkoinų ir kitų kriptovaliutų valiutos vertė priklauso nuo jų vartojimo paklausos.

Volstrite populiarus kiek mažiau radikalus požiūris, esą kriptovaliutos yra tik alternatyvios tradicinės valiutos formos. Bitkoinas, kurio rinkos kaina 6 600 JAV dolerių, – patogi valiutos forma atliekant tam tikrus sandorius. Bitkoinas tėra tik dar vienas būdas laikyti dolerius, naudojamus įvairiems sandoriams, tik netobulas, nes jo vertė smarkiai kinta.

„StableCoins“ valiutoms apibūdinti naudojama tarpinė sąvoka. Ji sieja interneto ir tradicines ekonomikas be pilno integravimo.

Visų keturių „StableCoins“ valiutų vartotojai turi turėti teisę į JAV banko sąskaitą, tai reiškia, kad vartotojams gali tekti atlikti įvairius testus, pavyzdžiui, kovos su pinigų plovimu testą. Visoms šioms valiutoms taikomas JAV reglamentas ir mokesčiai. Visos jos gali būti įšaldytos ar konfiskuotos dėl nesusijusių sandorių. Pavyzdžiui, galite įsigyti vieną iš šių kriptovaliutų, kad investuotumėte į bitkoinus, bet kai parduodate bitkoinus, jūsų „StableCoins“ gali būti areštuotos dėl jums pareikštų pretenzijų, neva jūs įsigijote ar pardavėte savo bitkoinus nemalonę užsitraukusiam asmeniui, arba neva jūsų sandoriai susiję su nemalonę užsitraukusiu asmeniu. „Teisėto savininko“ taisyklės apsaugo asmenį, turintį fizinius dolerius, bet jos negalioja kriptovaliutai.

„Tether“, seniausia ir didžiausia „StableCoin“ valiuta, praranda rinkos dalį lyginant su kitomis kriptovalituomis. Ji artimesnė laisvam internetiniam modeliui; jai turėti nereikia jokių anketų ar testų, tokių, kaip, tarkim kovos su pinigų plovimu, – šios kriptovaliutos monetos negali būti areštuotos be jūsų asmeninio skaitmeninio kodo. Tačiau atitinkama banko sąskaita gali būti areštuota. „Tether“ administratoriai turi būti budrūs ir užtikrinti būtiną skaidrumą, siekdami didesnio vartotojų pasitikėjimo. Iki šiol „Tether“ sekėsi neblogai išlaikyti pozicijas, nepaisant rimtų įtarimų, kilusių tiek iš reguliuotojų, tiek iš bankų pusės.

Po nuožmių vidinių nesutarimų tarp rinkos prekiautojų, verdiktas aiškus: kriptovaliutų vartotojai verčiau renkasi žinomą reguliavimo „velnią“ nei nereguliuojamų „stabilių monetų velnią“, – ir kad pirmenybė, teikiama reguliuojamoms „stabilioms monetoms“, atrodo minimaliai priimtinu variantu dėl bendrų kriptovaliutų kainų. Čia kyla grėsmė esminiam interneto ekonomikos pobūdžiui, ir aš nė kiek neabejoju, kad ateityje mūsų laukia dar daugiau ir įnirtingesnių „mūšių“.