Venesuela sunkiai atsigauna nuo Jungtinių Valstijų sankcijų poveikio ir žemų naftos kainų. Rusija, kuri palaiko glaudžius ryšius su Venesuelos prezidento Nicolaso Maduro kairiųjų vyriausybe ir prieš metus suteikė gyvybiškai svarbią 3,15 mlrd. JAV dolerių paramą, šiuo metu siūlo šaliai techninę-konsultacinę paramą.

Rusijos delegacija, įskaitant Rusijos finansų ministro pavaduotoją Sergejų Storčaką, per susitikimą su vietos pareigūnais mėgins padėti jiems sukurti strategijas, skirtas dabartinei krizei šalyje įveikti, teigia finansų ministerijos atstovas spaudai Andrejus Lavrovas. Jis nesutiko išsamiau komentuoti spėjimus, esą Rusija galimai skirs papildomą paramą šaliai.

Rusijos grupė „suteiks paramą Venesuelai priemonėmis, kurios padės šaliai sukontroliuoti kritinę situaciją“, sakė jis, nepateikdamas išsamesnės informacijos.

Rusijos delegacija planavo pirmadienį susitikti su Centrinio banko ir Finansų bei ekonomikos ministerijos pareigūnais Karakase ir aptarti būdus, kaip būtų galima atstatyti išsemtus tarptautinius Venesuelos rezervus, šalies kriptovaliutos pozicijas, taip pat padiskutuoti ir kitomis fiskalinėmis ir pinigų politikos temomis, pranešė du šaltiniai, artimai susipažinę su neviešinamais susitikimo planais. Rusijos pareigūnai taip pat susitiks su bendrovės „Petroleos de Venezuela SA“ atstovais aptarti antradienį atlikto valiutos pardavimo centriniam bankui sandorio. Delegacija gali susitikti ir su šalies prezidentu N. Maduro‘u, neatmetė tokios galimybės vienas iš šaltinių.

Venesuelos valstybinė televizija parodė, kaip Rusijos pareigūnai Karakase pirmadienį susitiko su šalies viceprezidente Delcy Rodriguez, finansų ministru Simonu Zerpa ir centrinio banko prezidentu Calixto Ortega, išsamiau susitikimo nekomentuodama. N. Maduro‘as Rusijoje gali apsilankyti jau lapkričio pabaigoje, spalį skelbė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Kinijos delegacija, dalyvaujanti derybose dėl ekonomikos stabilizavimo, taip pat lankosi Venesuelos sostinėje, pranešė Rusijos pareigūnai. Kinijos ambasada Maskvoje iškart po šių pranešimų nebuvo pasiekiama komentuoti.

Bendrovė PDVSA ruošiasi padengti 949 mln. dolerių už obligacijas. Socialistinę Venesuelos valstybę slegia beveik 7 mlrd. JAV dolerių skolos investuotojams, bet minėtos obligacijos yra užtikrintos vertingu turtu – „Citgo HoldingInc.“ – kontroliniu akcijų paketu, tad tuo atveju, jei mokėjimas nebūtų sumokėtas, akcijų turėtojai galėtų pareikšti pretenzijas.

Venesuelos informacijos ministerijos spaudos atstovai, prezidentūra ir PDVSA pirmadienį atsisakė komentuoti šiuos pranešimus.

Rusija, kuriai taip pat paskelbtos Jungtinių Valstijų sankcijos, atsargiai vertina savo sunkumų nualintų užsienio sąjungininkių finansavimą, nepaisant pakartotinių prašymų.