Pastarosiomis dienomis teteris ištrūko iš itin siauro maždaug 1 dolerio prekybos diapazono, paskatindamas gandus, jog investuotojai praranda tikėjimą šia skaitmenine moneta. Skirtingai nuo bitkoinų, kurių vertė kasdien ženkliai svyruoja, teteriai buvo sukurti stabilumui. Kaina už monetą – apytiksliai 1 JAV doleris, nes „Tether“ tvirtina, kad kiekviena moneta jų sąskaitose susieta su realiu doleriu.

„Bitfinex“ ir „Tether“ komentuoti situaciją atsisakė.

„Tether“, kurie yra „Bitfinex“ bendravaldytojai, šiuo metu savo monetą parduoda už 97 centus; anksčiau šią savaitę jie bent vieną kartą buvo nuleidę kainą iki 85 centų. Teteris – didžiausia stabilizuota skaitmeninė moneta, kurios rinkos riba siekia 2,1 mlrd. dolerių. Šios monetos yra skirtos padėti prekybininkams išvengti kriptovaliutoms būdingo svyravimo ir palengvinti sandorius.

Daugelis investuotojų, įsigijusių teterių per „Bitfinex“, šiuo metu bando savo kriptolėšas iškeisti į bitkoinus, el. laiške pranešė Alexas Michaelis, vienas iš „CoinSchedule“ įkūrėjų.

„Nemanau, kad „Bitfinex“ skęsta, susitikome su jais praėjusią savaitę ir tokio įspūdžio nesusidarėme, – laiške aiškina Michaelis. – Manau, daugelis žmonių įtaria, kad „Tether“ ateina galas, todėl skuba keisti teterius į bitkoinus ir šitokiu būdu išpučia kainas.“

Spalio 15 dieną „Bitfinex“ pranešė prieš kelias dienas kai kuriems klientams laikinai sustabdę fiatvaliutų sandorius dėl „apdorojimo komplikacijų“. Spalio 7 dieną bendrovė taip pat pareiškė, kad „Bitfinex“ nėra nemoki“.

Kol daugumoje kitų keityklų bitkoinus galima įsigyti už maždaug 6440 dolerių, „Bitfinex“ juos parduoda po 6778 dolerius.

„Jeigu dauguma „Bitfinex“ prekiautojų savo lėšas yra pavertę teteriais, o ne doleriais, jiems tenka suploti priemoką, – komentuoja Richardas Johnsonas, „Greenwich Associates“ analitikas, kurio specializacija – „blockchain“ technologija. – Kitais žodžiais tariant, teterių turėtojai sumoka 5 procentų rinkos vertės skirtumą.“

„Tether“ ilgaamžiškumas jau seniai kelia susirūpinimą tiek analitikams, tiek investuotojams – iš dalies dėl to, kad bendrovė neskelbia nuolatinių akcijų auditų. „Bloomberg News“ pranešė, kad gruodį bendroves „Bitfinex“ ir „Tether“ JAV prekybos ateities sandorių komisija (CFTC) padavė į teismą.

„Tokio žaidėjo žlugimas neabejotinai sukeltų kainų ir likvidumo kritimą, bet galbūt nuskaidrintų pačią veiklą, ir ši labiau atspindėtų realią paklausą“, – el. laiške teigė „Autonomous Research LLP“ partneris Lexas Sokolinas.