Antradienį buvo pranešta, kad pabėgėlis, Europos Sąjungos teisėsaugos agentūros Europolo identifikuojamas kaip „Pilies karalius“, sulaikytas spalio 5 dieną netoli Dižono. Pareigūnai aptiko 4,6 mln. eurų vertės turto, įskaitant XII a. feodalinę pilį, vintažinį „Rolls Royce Phantom“, juvelyrinių dirbinių ir tris Salvadoro Dali meno kūrinius. Tuo pat metu Ukrainos generalinio prokuroro atstovė pranešė, kad šalis sieks Dmitro Malinovskio ekstradicijos iš Prancūzijos.

„Manoma, kad įtariamasis susijęs su sudėtinga sukčiavimo tarptautiniu mastu ir pinigų plovimo byla“, – praneša Europolas. Prancūzijos policija sausį pradėjo tyrimą dėl esą įtartinų sandorių, susijusių su pilies įsigijimu už 3 mln. eurų; pilį įsigijo Liuksemburgo bendrovė, „kurios galutinis naudos gavėjas – Ukrainos pilietis, įtariamas stambaus masto korupcija gimtojoje šalyje“, – teigiama pranešime.

Pasak Hagoje įsikūrusios agentūros, vyras buvo sulaikytas kartu su trimis bendrininkais. Agentūra teigia bendradarbiavusi su Prancūzijos, Ukrainos ir Liuksemburgo valdžios institucijomis, ir galiausiai įrodžiusi, jog įtariamasis, pasinaudojęs padirbtu mirties liudijimu, „ne tik gyvas ir sveikas, bet dargi mėgaujasi prašmatniu gyvenimu Prancūzijoje“.

Areštai akivaizdžiai parodo, kad paperkamumas tebėra esminė politinė Ukrainos problema net ir po 2014 metų revoliucijos, kai buvo nuverstas tuometinis prezidentas Viktoras Janukovičius ir atskleista masinė valdžios korupcija ir kyšininkavimas. Tarptautinis valiutos fondas šaliai skyrė 17,5 mlrd. dolerių finansinę paramą su sąlyga, kad bus įkurtas antikorupcinis teismas. Ukrainos nerezidentai buvo vieni iš klientų, tarp 2007 ir 2015 metais per Estijos „Danske Bank“ padalinį perleidusių maždaug 200 mlrd. eurų, kurių didžiąją dalį skolintojas palaikė įtartinais.

Ukrainos generalinė prokuratūra jau parengė dokumentus Malinovskio ekstradicijai, antradienį feisuko įraše pranešė spaudos atstovė Larisa Sargan.

„Iš numirusių „prisikėlęs“ pilietis suklastojo savo mirties liudijimą ir šiuo metu naudojasi padirbtu užsienio šalies pasu“, – teigė ji. Prokurorai esą sužinojo, kad Malinovskis iš privačios bendrovės 2015 m. kovo–gegužės mėn. pavogė 12 mln. eurų, o pinigus pervedė į ofšorines sąskaitas.

Tuo tarpu suėmimą įvykdžiusi teisėtvarkos institucija, Prancūzijos žandarmerija, žiniasklaidai išdavė pilies pavadinimą – tai Rošpo pilis, įsikūrusi už penkiolikos minučių kelio automobiliu nuo visame pasaulyje žinomo vynuogynų kaimo Šasan-Montrašė.

Žandarmerija pranešė, kad bylai vadovaujantis Dižono tyrėjas pateikė kaltinimus dviem vyrams, turintiems dvigubą Ukrainos ir Moldovos pilietybę, ir vėliau patvirtino ikiteisminį sulaikymą. Taip pat buvo apkaltintos ir vėliau paleistos dvi moterys, taip pat turinčios dvigubą tų šalių pilietybę
Prancūzijoje tyrėjai turi teisinį įgaliojimą pateikti kaltinimus – procedūra vadinama „mise en examen“ ir taikoma tada, kai esama „rimtų ir nuoseklių“ įrodymų dėl galimo dalyvavimo byloje.

Tuo metu Šveicarija, atsižvelgdama į Ukrainos teisėtvarkos prašymą, įšaldė 2 mln. dolerių, esančių sąskaitose, priklausančiose Janukovičiaus bendražygiui Sergejui Kurčenko, antradienį pranešė Kijevo prokuratūra.

Naujausiame „Transparency International“ korupcijos suvokimo indekse Ukraina kartu su Siera Leone ir Mianmaru užima 130-ąją vietą, atsidurdama žemiau už bet kurią Europos šalį, išskyrus Rusiją.