Pateikiame sąrašą bendrovių, pastaruoju metu patiriančių didžiausią spaudimą:

„Abengoa“ (Ispanija)

Sevilijoje įsikūrusi statybų ir inžinerijos bendrovė, kurios specializacija – atsinaujinančios energijos jėgainės, prieš porą metų pateikė prašymą 9 mlrd. eurų skolos restruktūrizavimui, o šiuo metu išgyvena esminius struktūrinius pokyčius. Bendrovė siekia gauti kreditorių paramą, kad galėtų pertvarkyti dalį senosios skolos ir pritraukti 297 mln. eurų naujų finansinių lėšų.

„Aldesa“ (Ispanija)

Madride įsikūrusi statybų bendrovė gegužę sustabdė 300 mln. eurų obligacijų emisiją: vadovybė kaltina permainingą rinką, o investuotojai vis labiau nerimauja dėl statybų sektoriaus ateities.

„Astaldi“ (Italija)

Italų kompanija rugsėjo 28 d. pateikė Romos teismui paraišką dėl kreditorių apsaugos, mažėjant likvidumui ir nepavykus parduoti svarbaus objekto Turkijoje. Dabar ji ieško lėšų grynųjų pinigų srautams palaikyti, kol sugebės atsikratyti savo dalies Turkijos koncesijos projekte, taip pasididindama kapitalą, kuris šiuo metu itin reikalingas. Iki kovo pabaigos „Astaldi“ turėtų gauti teismo patvirtintą planą.

„Carillion“ (JK)

Britų bendrovė, kuriai niekada nestigo kontraktų – nuo ligoninių iki geležinkelių projektų, – sausį padavė paraišką likvidacijai, nes nesugebėjo užsitikrinti valstybės paramos. Jos uždarymas bankų skolintojams ir obligacijų turėtojams kainavo maždaug 1,6 mlrd. svarų sterlingų, mesdamas šešėlį ant dešimčių subrangovų, tiekėjų ir konkurentų ateities.

„Condotte“ (Italija)

Italijos trečia pagal dydį statybų bendrovė irgi susidūrė su investuotojų pasipriešinimu, kai 2015 m. pamėgino išleisti 300 mln. eurų vertės obligacijas. Praėjus trejiems metams bendrovė Romos teismui pateikė paraišką dėl išskirtinio administravimo.

„CMC di Ravenna“ (Italija)

Po staigaus skolos padidėjimo per pirmąjį šių metų pusmetį, investuotojai pradėjo abejoti „CMC“ likvidumu. Rangovas spalio 15 d. yra numatęs konferencinį pokalbį, per kurį pateiks atnaujintą informaciją apie savo finansinę situaciją ir ypač apie 108 mln. eurų uždelstų mokėjimų surinkimą.

„Isolux Corsan“ (Ispanija)

Ispanijos statybų grupė restruktūrizavo 1,6 mlrd. eurų skolą 2016 m., praėjus dvejiems metams po debiutinės obligacijų emisijos ir nesėkmingo bandymo pasiūlyti savo akcijų viešai. Nepaisant to, bendrovės pertvarkymas pasirodė nepakankamas, kad apsaugotų ją nuo žlugimo. „Isolux Corsan“ 2017 m. liepą pateikė prašymą bankrotui.

„OHL“ (Ispanija)

Buvusio Ispanijos verslo ministro Juano Miguelio Villaro Miro įkurta bendrovė pernai pardavė savo koncesijos vienetą, suteikdama šiokį tokį atokvėpį akcininkams ir kreditoriams. Tačiau atokvėpis truko neilgai. 2018 m. akcijų vertė sumažėjo 66 proc., o bendrovės obligacijos nukrito žemiau nominaliosios vertės po to, kai „OHL“ pranešė per pirmąjį šių metų pusmetį patyrusi išaugusius nuostolius.

„Salini Impregilo“ (Italija)

Didžiausios Italijos statybų bendrovės akcijų ir obligacijų vertė per pastaruosius dvejus metus pasiekė žemiausią tašką dėl jos ryšių su Venesuela ir investuotojų baiminimosi, kad užkratas persiduos ir itališkajam sektoriui. Bendrovė pardavė vieną iš savo JAV filialų, kad sumažintų skolą ir padidintų dividendus.

„Trevi“ (Italija)

Įmonė, kurios specializacija – vadinamoji pamatų inžinerija, šiuo metu savo pajėgas yra metusi į užtvankos Irako miesto Mosulo, kurį anksčiau kontroliavo Islamo valstybė, atstatymą. Rugsėjį atsisakiusi „Bain Capital“ gelbėjimo paskolos pasiūlymo, šią savaitę vadovybė nutarė įmonę restruktūrizuoti. Naujasis planas apima akcinio kapitalo injekciją ir 250 mln. eurų skolos sumažinimą.