Lenkijos kino teatruose debiutavusi kino juosta „Kunigai“ („Kler“) praėjusį savaitgalį pritraukė per 935 tūkst. žiūrovų – tai buvo geriausios trys kino premjeros dienos per trisdešimt metų Lenkijoje, rodo Lenkijos kino kūrėjų asociacijos duomenys. Kino juostą, kurioje tyrinėjamos tokios temos kunigų pasaulyje kaip vaikų išnaudojimas, romantiniai nesantuokiniai meilės ryšiai, kunigų korupcija, pavydas ir alkoholizmas, smarkiai sukritikavo Lenkijos konservatorių vyriausybė, susijusi su Bažnyčia glaudžiais ryšiais.

Kino premjera atkreipia dėmesį į Lenkijos Bažnyčios vaidmenį slepiant pedofilijos atvejus, problemą, kuri didžiąja dalimi buvo ignoruojama ištikimoje Romos Katalikų Bažnyčios bendruomenėje, net po viešų protestų Airijoje ir Jungtinėse Valstijose. Poznanės (Lenkijoje) apeliacinis teismas antradienį pritarė milijono zlotų (269 000 JAV dolerių) baudos skyrimui Bažnyčiai, tiriant kunigo, nuteisto dėl trylikametės įkalinimo ir išprievartavimo, bylą – precedento neturinti bauda religinei institucijai Rytų Europos šalyje.

„Filme girdime labai rimtą pokalbį su lenkais“ apie Bažnyčios nuodėmes, televizijai TVN24 sakė Januszas Gajosas, vaidinantis kino juostoje arkivyskupą. „Šis filmas turėtų sukelti šoką – sužinome apie daugybę incidentų, kurie sunkiai įsivaizduojami, kurie vyksta po Bažnyčios uždanga ir kurių kaltininkai yra ginami.

Lenkijos žmogaus teisių ombudsmenas aiškinasi, ar Ostrolenkos, šiaurės rytų Lenkijos miestelio, vietos valdžios institucijų sprendimas neleisti rodyti kino juostos savivaldybės finansuojamame kino teatre pažeidžia šalies Konstituciją.

Kino juosta Lenkijoje savo populiarumu net pranoko filmą „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“.