Dabar „Christie’s“ varžovas „Sotheby’s“ viliasi, kad Rockefellerių magijos užteks ir jiems.

Nuo lapkričio 13 d. aukcione bus parduodami keli šimtai baldų, meno kūrinių, interjero puošybos elementų ir juvelyrikos dirbinių iš Nelsono ir Happy Rockefellerių dvaro. Buvęs Jungtinių Valstijų viceprezidentas ir Niujorko gubernatorius Nelsonas mirė 1979 m.; jo našlė Happy mirė 2015 m.

Daugiau nei 450 vienetų partija padalyta į tris dalis. Pirmoji bus parduodama aukcione, dedikuotame XX a. dizaino, impresionizmo, modernizmo ir šiuolaikinio meno kūriniams iš poros buto Penktojoje aveniu; antroji, kurią sudaro Happy papuošalai, įtraukta į „Sotheby’s“ gruodžio 4 d. aukcioną „Nuostabūs brangakmeniai“; trečioji, sudaryta iš likusių baldų ir interjero elementų, įtraukta į „Sotheby’s“ Amerikos savaitės aukcionus 2019 m. sausį.

Pasak aukciono rengėjų, visas dvaro turtas įvertintas apytikriai „8 milijonais dolerių“.

Nors šis įvertinimas gali būti laikomas perdėm kukliu, atsižvelgiant į anksčiau šiais metais „Christie's“ pasiektus stulbinamus rezultatus, svarbu prisiminti, kad ne visi Rockefellerių turto išpardavimai vienodi. Davido turto aukcionas buvo reklamuojamas kaip galutinis likvidavimas – prabangiausias istorijoje „išsipardavimas“, – o štai būsimas „Sotheby's“ aukcionas numatomas žymiai kuklesnis.

Pirkimas ir pardavimas

Nelsonas Rockefelleris turimą turtą ėmė mažinti ar bent jau versti pinigais gerokai prieš savo mirtį.

1978 m. „Washington Post“ straipsnis smulkiai aprašė jo pastangas: „Visą gyvenimą pirkęs meną ir architektūrą, buvęs viceprezidentas Nelsonas Rockefelleris dabar jį pardavinėja, į šį procesą sudėdamas tiek pat pinigų, energijos ir entuziazmo, kiek kadaise – į kolekcijos kūrimą.“ Įsteigta įmonė neįmantriu pavadinimu „Nelsono Rockefellerio kolekcija“ pagamino apie 100 interjero ornamentų reprodukcijų, kurias pardavinėjo po 75–7500 dolerių už vienetą; Rockefellerių rezidencijose Vašingtone, Niujorke ir Meine buvo surengta aukcionų išparduoti daliai baldų ir meno kūrinių; vėliau parduotos ir šeimos valdos Vašingtone bei Meine. 1978 m. „New York Times“ pasirodžiusiame straipsnyje apie 1 milijono vertės Rockefellerių Meino vilą šeimos nekilnojamojo turto agentas teigė, jog nuosavybė parduodama, nes „pastaruosius 20 metų šeima kasmet joje praleisdavo ne daugiau nei savaitgalį“.

Pasak „Washington Post“ straipsnio, buvo surengta ir Rockefellerių „primityviojo meno kolekcijos“ paroda – ne kur kitur, o „Neiman Marcus“ prekybos centre Dalase. Praėjus vos keliems mėnesiams po Nelsono mirties, „Times“ pranešė apie surengtą „Christie, Manson & Woods“ aukcioną Niujorke: Rockefelleriams priklausiusi apyrankė parduota už 220 tūkst. dolerių, vėrinys – 350 tūkst., žiedas – 95 tūkst. dolerių. O po metų buvo surengtas didžiulis Rockefellerių turto aukcionas.

Taigi nors paskutiniais gyvenimo metais Happy Rockefeller gyveno toli gražu ne asketiškai, jos turtą buvo nutarta praretinti. „Mes mąstome taip: „Su kuo Happy pasirinko gyventi po vyro mirties?“ – teigia „Sotheby's“ vicepirmininkė Nina Del Rio.

Kainų diapazonas

Su Nelsono Rockefellerio šeima „Sotheby’s“ bendradarbiauja nuo seno. Jie surengė 1978 m. aukcioną, tarpininkavo parduodant namą Meine, organizavo turto aukcioną praėjus metams po jo mirties. Vėlesniais dešimtmečiais specialistai šeimai padėjo pakartotinai įvertinti likusią nuosavybę.

„Mūsų santykiai su savininkais labai geri, – teigia Del Rio. – Patikėtiniai ir šeima skiria daug dėmesio atrinkdami, ką parduoti, o ko ne, – žinoma, prieš tai pasitarę su mumis ir išklausę mūsų nuomonę.“

Atrinkti į aukcioną darbai yra, švelniai tariant, įvairūs. Čia rasime 18 juvelyrikos dirbinių, maždaug 14 XVIII a. Meiseno porceliano vienetų, milijonų dolerių vertės meno kūrinių ir vos 500 dolerių įvertintų objektų.

„Kainų diapazonas įspūdingas, – patvirtina Christina Prescott-Walker, „Sotheby’s“ Azijos ir dekoratyvinio meno skyriaus direktorė. – Bus ir visai įperkamų daiktų – bent jau jų pradinė kaina išties žema.“

O štai papuošalams teks pakrapštyti piniginę. Ilgas „Van Cleef & Arpels“ smaragdų ir deimantų vėrinys vertinamas 60–80 tūkst. dolerių, o safyrų ir smaragdų apyrankės pradinė kaina 150–250 tūkst. dolerių. Dar viena „Van Cleef“ apyrankė, pagaminta iš keturių deimantų gijų, vertinama tarp 125 ir 175 tūkst. dolerių.

„Van Cleef & Arpels“ smaragdų ir deimantų vėrinys

Tikrosios žvaigždės

Tačiau tikrosiomis aukciono žvaigždėmis taps porcelianiniai indai iš garsiojo Meiseno „Gulbės“ servizo, kurių įvertinimas svyruoja tarp 8 ir 250 tūkst. dolerių, bei sauja meno kūrinių ir dekoratyvių objektų, šiuo metu rinkoje ypač paklausių. Dvi skulptoriaus Alberto Giacometti'o konsolės įvertintos tarp 700 tūkst. ir 1 milijono dolerių, o trejetas to paties kūrėjo toršerų vertinamos nuo 200 iki 300 tūkst. dolerių už vienetą. Andy Warholo 1967 m. sukurtas Nelsono Rockefellerio portretas įvertintas 1–1,5 mln. dolerių, o 1933 m. nutapyto Joano Miro paveikslo pradinė kaina svyruoja tarp 600 ir 800 tūkst. dolerių.

Andy Warholo 1967 m. sukurtas Nelsono Rockefellerio portretas

Tai, kad aukcionas lipa ant kulnų vos prieš kelis mėnesius surengtam „Christie’s“, tėra grynas sutapimas, tvirtina Del Rio. „Laiką pasiūlė savininkai, – teigia ji. – Partijos padalijimas į lapkričio ir sausio mėnesio aukcionus labiausiai susijęs su tuo, kad paveikslus ir dekoratyvųjį meną norėjome pardavinėti kartu su kitais šį rudenį rengiamais modernaus ir šiuolaikinio meno aukcionais.“

Rockefellerių pavardė, tikina „Sotheby's“ atstovė, visada padės parduoti: „Manau, pirkėją visada domins Rockefellerių istorija, jis norės įsigyti šeimai priklausiusį objektą.“