Susitikime ieškota kaltųjų ir įvardinta, kad koncerno užduoti klausimai prieš neeilinį visuotinį akcininkų susirinkimą pakenkė Energetikos ministerijos planams jau nuo liepos pradžios sumažinti SGD terminalo mokestį. Taip pat Energetikos ministerija pateikė tolesnės veiklos alternatyvas su reikalavimais, kurie iš esmės apriboja koncerno, kaip smulkiojo „Klaipėdos naftos“ akcininko, interesus.

Norime, kad būtų laikomasi LR įstatymų atskiriant „Klaipėdos naftos“ vykdomą SGD terminalo veiklą į atskirą bendrovę „SGD terminalas“ ir apsaugoti koncerno „Achemos grupė“, kuris yra antras pagal dydį bendrovės „Klaipėdos nafta“ akcininkas, interesus.

Manau, kad panašius interesus turi ir kiti smulkieji „Klaipėdos naftos“ akcininkai. Visuotinio akcininkų susirinkimo darbotvarkėje taip pat buvo prašoma pritarti 310 mln. JAV dolerių „Klaipėdos naftos“ garantijai, skirtai naujos bendrovės įsipareigojimų vykdymui pagal SGD laivo nuomos sutartį. Sprendimai itin svarbūs, todėl dar birželio 18 d. uždavėme patikslinančius klausimus, į kuriuos mums iki šiol nebuvo atsakyta.

Esame kaltinami SGD terminalo mokesčio sumažinimo procesų sustabdymu, tačiau Energetikos ministerija, kuri yra pagrindinė „Klaipėdos naftos“ akcininkė, galėjo priimti sprendimus visuotiniame akcininkų susirinkime, jeigu yra užtikrinta dėl savo veiksmų teisinio pagrindo. Tačiau Energetikos ministerija neatvyko į visuotinį akcininkų susirinkimą, dėl šios priežasties jis neįvyko ir sprendimai nebuvo priimti.

Akivaizdu, kad nebuvo įvykdytas pažadas nuo šių metų liepos 1 d. sumažinti SGD terminalo mokestį. Dabar, kaip teigia Energetikos ministerija, mokesčio sumažinimas bus atidėtas, nes audituotas bendrovės turto vertinimas galioja tik iki liepos 1 d., banko sąlygos galioja iki liepos pabaigos ir kitų priežasčių.

Koncerno vertinimu, vykdant bendrovių atskyrimą pagal įstatymą, „Klaipėdos nafta“ turėjo pakankamai laiko pasirengti šiam procesui. Iš viešai išsakytos Energetikos ministerijos pozicijos susidaro įspūdis, kad buvo siekiama sprendimus priimti skubotai, „<...> net nebebuvo laiko dideliems apmąstymams ar vertinimams. Dėl to buvo priimtas toks sprendimas, kuris leistų pasiekti tą tikslą ir maksimaliai išvengti visų kitų rizikų“.

Tiek Energetikos ministerija, tiek „Klaipėdos nafta“ teigia, kad koncernas pretenziją pateikė „paskutinę minutę“, tačiau koncernas „Achemos grupė“, vadovaudamasis Akcinių bendrovių įstatymu, pateikė prašymą pateikti jam informaciją susipažinimui birželio 18 d., o „Klaipėdos naftos“ visuotinis akcininkų susirinkimas turėjo įvykti birželio 27 d.

Deja, „Klaipėdos nafta“ pateikė ne visą prašomą informaciją. Pavyzdžiui, koncernui paprašius „Klaipėdos naftos“ pateikti jam „Klaipėdos naftos“ preliminarų atskyrimo balansą, buvo atsakyta, kad „<...> tokių duomenų pateikimas gali suklaidinti Bendrovės akcininkus“. Paprašius pateikti teisininkų išvadas, buvo atsakyta, kad tai yra „Bendrovės konfidenciali informacija ir advokato profesinė paslaptis“, o į prašymą pateikti kaštų naudos analizę „Klaipėdos naftos“ ir akcininkų atžvilgiu, buvo atsakyta, kad tai „Bendrovės konsoliduotų finansinių rezultatų nepakeis“ ir t. t.

Negavę prašomos informacijos ir siekdami ginti savo, kaip akcininkų teises, pateikėme pretenziją „Klaipėdos naftai“ dėl galimo akcininkų teisių pažeidimo.

Energetikos ministras susitikime pasiūlė kelias alternatyvas, tačiau visos jos yra nepalankios koncernui. Energetikos ministerija reikalauja, kad iš anksto raštu garantuotume neskųsti visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimų bei su Europos Komisija derinamos valstybės pagalbos susitarimų. Pasiūlytose alternatyvose taip pat reikalaujama, kad atsiimtume visus „Achemos“ skundus. Tai visiškai apriboja mūsų, kaip akcininkų, galimybes ginti savo teises, jeigu jos būtų pažeistos. Stebina tokio pobūdžio valstybinės institucijos reikalavimai.

Naujai steigiama bendrovė, kuriai bus perleista SGD terminalo veikla, yra vertinama apie 25 mln. eurų. Vien šiemet „Achema“ planuoja sumokėti virš 23 mln. eurų SGD terminalo išlaikymo mokesčio. Pernai bendrovė sumokėjo virš 20 mln. eurų, o nuo 2013 metų – virš 100 mln. eurų SGD terminalo išlaikymo mokesčio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)