Šių kompanijų IT specialistams yra patikimi didelio masto ambicingi esamų platformų praplėtimo ir pritaikymo rinkai projektai. Prie jų dirba didelės komandos, kurios nuolat bendradarbiauja tarpusavyje ir drauge treniruojasi nuversti sudėtingus informacinių technologijų kalnus. Lietuvoje tokie iššūkiai – retas atvejis, o minėtose bendrovėse – kasdienybė. Tačiau pastebime, kad būtent po tokių iššūkių potencialių darbuotojų tik daugėja, o bendrovių komandoms tai – didžiausia motyvacija.

Geras darbo užmokestis, gražus biuras, maistas, smagios iniciatyvos – dalykai, kuriuos galima rasti praktiškai visose technologijų bendrovėse. Jie šiandien tiesiog tapo norma, o ne papildomais motyvatoriais rinktis vieną ar kitą darbo vietą. Pats programuoju jau bene 20 metų ir biure kasdien dirbu su 30–50 IT specialistų komandomis – galiu užtikrintai pasakyti, kad mus motyvuoja iššūkiai ir viskas, kas su jais susiję. O juos visus galima būtų išskirti į penkias sritis.

Ambicingiausia sritis

Dar prieš sulaukiant didelių investicijų iš JAV, veiklą plėtojome Lietuvoje ir kaip kiekviena ambicinga bendrovė ieškojome kvalifikuotų IT specialistų. Kadangi specializavomės dirbtinio intelekto kūrime bei jo pritaikyme internetiniams saugumo sprendimams, tai savaime nuo pat pradžių atkreipė daugelio pas mus pradėjusių dirbti specialistų dėmesį. Stebėtina, tačiau vos pradėjus veiklą ir tiesiog pasirinkus bene inovatyviausią sritį pasaulinėje rinkoje – dirbtinį intelektą – galima sudominti Lietuvoje nuolat ieškomus programuotojus.

Tad pamoka čia paprasta. Ieškote naujų komandos narių, IT specialistų? Siūlykite jiems inovatyvius, ambicingus ir dar nespėjusius atsibosti projektus. Tai liudija ir tyrimai. Pernai atliktoje programuotojų apklausoje tarp trijų pagrindinių motyvatorių atsidūrė būtent noras dirbti inovatyvų darbą.

Kuo mažiau pastovumo ir daugiau dinamikos

Natūralu, kad norint dirbti su ambicingais projektais pastovus darbas ir tos pačios užduotys greitai atsibosta. Tenka pastebėti, kad IT specialistai Lietuvoje itin imlūs naujoms, dar netyrinėtoms sritims ar technologijoms. Dirbtinis intelektas arba kitokia sritis, kuri dėl savo specifikos nuolat keičiasi, yra tai, kas jau nemažai pasiekusius specialistus traukia imtis darbo. Pavyzdžiui, programuotojų Mekos „Stack Overflow“ atlikta milžiniška kasmetinė apklausa signalizuoja, kad šiuo metu specialistus labiausiai domina mašininis mokslas (angl. machine learning), dirbtinio intelekto galimybės bei pritaikymas technologiniuose sprendimuose.

Unikalaus projekto kūrimas ir plėtojimas

Akivaizdu, jog dažnam ekspertui labai svarbu būti visiškai naujo technologinio proveržio dalimi. Ne mažiau svarbu ir tai, kad įmonė kurtų vieną bendrą produktą, o ne atskirus projektus. Tokia struktūra leidžia visiems komandos nariams kasdien matyti, kokią vertę turi jų darbas. Todėl iššūkis, tikslas ir problemos, su kuriomis kasdien susiduria IT specialistai, yra pagrindiniai faktoriai, lemiantys tolimesnius jų sprendimus.

Taip pat didelę reikšmę turi ir projekto mastas. Juk vienoks darbuotojų įsitraukimas, kai kuriamas projektas dešimtims tūkstančių vartotojų, ir visai kitoks, kai produktas ar sprendimas skirtas milijonams. Tuo įsitikinome patys: klientų bazei augant milijonais, atitinkamai auga ir darbuotojų noras įsitraukti, prisidėti ar plėtoti konkretų projektą. Kai visoje Lietuvoje gyventojų skaičius sukasi apie 2,8 mln., jausmas, kad kažką kuri penkioms Lietuvoms, yra išties stiprus.

Kuriamo projekto ar bendrovės aktualumas tarptautiniu mastu

Aspektas, kuris taip pat turi reikšmę IT specialistui – kuriamo projekto ar pačios bendrovės tarptautinis įvertinimas bei kuriamo produkto svarba. Sprendimai, kurie kuriami didelei daliai vartotojų, dažnai atveria ir naujas galimybes ar būdus išbandyti savo IT sugebėjimus: pavyzdžiui, viena komanda ieško, kaip surasti ir adaptuoti naujoms rinkoms konkretų sprendimą, o kita komanda dirba tam, kad šis sprendimas sklandžiai veiktų milijonams vartotojų. Su kompanijos ar projekto tarptautiniu pripažinimu atsiranda ir tokie iššūkiai, tad natūralu, kad IT specialistai nori dalyvauti juos sprendžiant.

Kūrybiškumas ir saviraiška

Galiausiai, IT specialistai šiandien vis labiau vertina kūrybiškumą ir saviraišką. Įsivaizduokite dvi situacijas: vienoje jų darbuotojai yra pilnai įsitraukę į procesą bei savarankiškai ir kūrybiškai sprendžia iškilusius iššūkius, patys ieško naujų sprendimų iškilusioms kliūtims, t. y. turi laisvę, o kitoje darbuotojai dirba milžiniškoje korporacijoje, gauna skirtingas, bet tikslias ir aiškias užduotis bei turi jas įvykdyti. Kaip manote, kurią iš jų rinktųsi IT specialistai? Mano patirtis rodo, kad lietuviai noriau renkasi pirmąjį scenarijų. Suprantama, kad didelėse korporacijose to pilnai išpildyti nepavyks, bet bent iš dalies suteikti specialistui daugiau laisvės ir už tai jį įvertinti – tikrai įmanoma.

Tad motyvuokite IT specialistus ne tik dideliais darbo užmokesčiais (nors jų pamiršti irgi negalima), vakarėliais ar maistu biure. Verčiau jiems pasakokite, kokius iššūkius darbe suras ir kiek jie patys asmeniškai galės prisidėti prie jų įveikimo ar daryti įtaką konkretiems kompanijos sprendimams. Nes kasdienybėje priimti sprendimai yra pastebimi ne tik kompanijos viduje, bet ir globalioje rinkoje, pavyzdžiui, kai didžiausios JAV telekomunikacijų bendrovės pasirenka ir įsidiegia ir 15 mln. JAV šalies gyventojų pradeda teikti lietuvių rankomis kurtą sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)