Tačiau būtina laikytis tam tikrų realių ir gyvenimiškų taisyklių (visgi čia ne „Monopolio“ žaidimas, o tikri pinigai) – ir toli gražu ne tų, apie kurias gali perskaityti viešoje erdvėje.

Pradžiai – pagalvok, kodėl Volstrytas niekada nemėgo rinkos „analitikų“, „ekspertų“ ir kitokių pilstytojų iš tuščio į kiaurą? Dėl dviejų priežasčių. Pirma, visi „ekspertai“ savo įžvalgas, prognozes ir patarimus visada grindžia praeities įvykiais ir patirtimi, o praeitis vertybinių popierių rinkai rūpi ne ką daugiau nei pernykštis sniegas. Bet tik pabandyk paklausti jų bet ko apie ateitį, pvz., auksas/nekilnojamasis turtas brangs ar pigs – ir, užuot išgirdęs nuoširdų „nežinau“, iškart būsi užlietas beprasmių pasvarstymų tariamąja nuosaka lavina („turėtų“, „galėtų“, „visaip gali būti“ ir pan.). Turi tam laiko? Tada eik ir klausyk jų, kas „turėtų“ būti arba to, kas jau buvo. Juk, kaip jau kadaise rašė Kurtas Voneghutas, „jei mūsų norai pavirstų žirgais, tai visi elgetos jau seniai jodinėtų raiti“...

Antra priežastis, kodėl rimti rinkos žaidėjai nemėgsta kalbų, yra ta, kad tikrieji pinigai, kaip ir tikroji valdžia, yra tylūs. „Kas sako, tas nežino. Kas žino, tas nesako“, teigia viena iš 10-ies „auksinių“ Volstryto maklerio taisyklių. O ko gi sakyti? Kam „barstyti kiaulėms perlus“, Kristaus žodžiais tariant? Už ką? Vienas didžiausių pasaulio investicinių bankų „Goldman Sachs“ laikosi vienos istorinės tradicijos – niekada viešai nekomentuoti rinkos situacijos, – ir jo „ekspertai“ niekada nelenda į TV ar radiją, jie niekam geranoriškai neteikia savo analizės ir išvadų. Nori visa tai žinoti – mokėk. Nenori – paskaityk, ką nemokamai rašo išminčiai internete, Tavo reikalas. Tavo valia. Tavo pinigai.

Tačiau kaip įžengti į šią dosnią ir pelningą vertybinių popierių rinką geram žmogui, neturinčiam nei daug pinigų, nei visažinių draugų, nei asmeninės patirties? Galų gale, net nemokančiam anglų kalbos ir neturinčiam laiko gilintis į šio fiskalinio verslo vadovėlius?

Paprasta. Iš tiesų tai nėra sunku padaryti. Ši lanksti ir dinamiška jau globali rinka interneto dėka tapo prieinama visiems, net ir neturintiems daug kapitalo. Pradžiai, įsigyk prekybos platformą, kuri leistų investuoti labai mažas sumas.

O norint būti sėkmingu šioje rinkoje, belieka laikytis dviejų, dar senovės žydų išrastų, investavimo principų. Jie iš pirmo žvilgsnio labai paprasti, bet neįtikėtinai prasmingi.

Pirmas – investuok į tai, ką supranti (šitą labai mėgsta pabrėžti bene žymiausias šių laikų investuotojas Warrenas Buffettas). Antras – investuok į tai, ką vartoji, ypač jei naudojiesi bitkoinu kaip atsiskaitymo priemone. Arba „Visa“. Arba „American Express“. Štai Tau ir visi bet kurio sėkmingo pradinio investavimo pagrindai. Žinoma, egzistuoja ir kitokios investavimo formos, pvz., greita spekuliacija, kiti fiskaliniai įrankiai – ateities sandoriai, obligacijos, opcionai ir pan., tačiau apie juos – kitą kartą.

Kai laikaisi šių dviejų žydiškų principų, net gyvenimas nušvinta visai kitomis spalvomis. Tu pradedi pažinti pasaulį iš visai kitos pusės – prekių ir paslaugų pavadinimai jau nebebus vien pavadinimai, bet Tavo investicinio objekto elementai – pvz., rodos tarpusavyje visai nesusiję arbata, majonezas ar dantų pasta yra vieno holdingo, valdančio šimtus prekės ženklų, tarkime „Unilever“ ar „Procter & Gamble“, dalis. Staiga pamatai, kad ir „Lay‘s“ bulvių traškučiai priklauso „Pepsico“, o „Estrella“ bulvių traškučiai ir „Heinz“ kečupas yra viena ir ta pati firma.

Ir jei Tu esi investavęs į tai, ką pažįsti ir vartoji – bet ką – „Ford“, „Philip Morris“, „Facebook“, „Kraft Heinz“ ir t. t. – tada Tu pajusi patį saldžiausią jausmą gyvenime – savininko ekstazę. Tu išvysi, kaip žmonės perka TAVO produktą, ir Tu pats pirksi jį. Tu galėsi nuoširdžiai patarti žmonėms, ką pirkti ir vartoti, ir, beje, visiškai prasmingai – ir jie pirks – TAU. Pradings visa pasirinkimo agonija, kurį burnos skalavimo skystį vartoti, Tu jį vartosi SAVO. Ir staiga kitaip Tau atrodys liūdna per oro uosto peroną sliūkinančių emigrantų vorelė – nes jie eis į TAU priklausantį „Boeing“ lėktuvą, ir skris jie į nežinią TAVO aviakompanija...

Žinoma, Tave bandys, o mane jau daug kartų yra bandę pašiepti niekuo nepasižymėję ir neprasisiekę skeptikai, teigiantys, kad, pvz., 100-o „McDonald‘s Corporation“ akcijų turėtojui priklauso vos 0,000..1 procentas visos kompanijos akcijų, girdi, būta čia ko girtis! Taip, atsakydavau, Lietuvos man irgi priklauso vos 0,000...1 procentas, tačiau dėl jo aš pasiryžęs gyvybę atiduoti.

Taigi, jei Tu pasiryžai stačia galva nerti į savininko ir sėkmingo investuotojo potyrius, priimk kaip dovaną šias 10 „auksinių“ Volstryto maklerio taisyklių (su trumpais komentarais). Jos egzistuoja jau 200 metų, apie jas rašė Dreizeris ir Marksas, jos padėjo tūkstančiams žmonių tapti turtingais ir pelnyti visuomenės pagarbą:

1. Nėra gėdinga norėti tapti turtingu. Nėra kilnu norėti likti neturtingu. Turtas išsprendžia visas problemas – ne tik Tavo, bet ir daugelio Tau artimų žmonių. (Komentaras – vargšai tvirtina, kad pinigai Tau nenupirks meilės, draugystės ir laiko. Gal ir taip, bet pinigai tikrai Tau nupirks efektyvius visų tų dalykų rezultatus).

2. Niekada emociškai neprisirišk prie savo turimų akcijų ir kapitalo. Atmink, pinigai yra negyva materija, kurią mylėti yra pagoniška ir nežmoniška. (Komentaras – jau senovės žydai sakydavo „atiduodi pinigus – atiduodi problemą“. Nesidžiauk radęs, neverk pametęs. Nebijok nuostolio, nebijok parduoti. Juk, kaip sakė Džeimsas Bondas, lošdamas pokerį: „geras žaidėjas nebijo nusimesti savo kortų“).

3. Nesistenk rinkoje būti intelektualus. Tiesiog prekiauk taip, kaip liepia širdis. (Komentaras – prisimink tuos „šnekučius“, kurių pilnas eteris, ir paklausk savęs, ką jie yra pasiekę gyvenime? Iš to ir sekanti taisyklė):

4. Ignoruok naujienas. Daugumos nuomonė yra visuomet klaidinga. (Komentaras – tai žinojo bet kuris karinės žvalgybos operatyvininkas).

5. Yra tik du jausmai, kurie gali sužlugdyti bet kurį maklerį – tai baimė ir gobšumas. (Komentaras – manau, pastarojo meto bitkoinų ir kriptovaliutų rinka tą yra įrodžiusi geriausiai).

6. Mes prekiaujame tik vienu dalyku – rizika. Ją taip pat galima užkonservuoti kaip žirnelius ir pardavinėti kitiems. (Komentaras – žinoma, tai rizika, ir nemaža. Todėl iš pradžių naudok nedaug savo kapitalo – iki tol, kol pajusi rinkos dinamiką ir perprasi prekybos principus. Tokios platformos kaip „Luno“ tam ir yra sukurtos – pradėti nuo mažų investicijų).

7. Pastovumas rinkoje yra pats rizikingiausias dalykas. (Komentaras – tai didžiausia ir ryškiausia vidutinių gabumų žmogaus savybė. Dėl šitos savybės absoliuti dauguma pasaulio žmonių niekada nebus turtingi).

8. Tas, kas žino, nesako. Tas, kas sako, nežino. (Komentaras – apie tai jau kalbėjom).

9. Ten, kur panika, ten visada ir galimybė. (Komentaras – tai svarbus dalykas, reikalaujantis platesnio paaiškinimo. Kaip Tau atrodo, kas yra daugiausiai pasaulyje uždirbę žmonėms pinigų? Žinau, žinau – lenda Tau į galvą visokios banalybės – nafta, auksas, kailiai, prekių ženklai... Deja, ne. Didžiausias pinigų generatorius per visą žmonijos istoriją buvo, yra ir bus – problema. Tavo asmeninės problemos – noras identifikuotis atitinkamos socialinės grupės nariu, noras būti sveiku, noras nepasenti, noras užsitikrinti orią senatvę, noras įrodyti ir pabrėžti savo vyriškumą, noras neatrodyti kvailu atsilikusiu kaimiečiu, noras valgyti, gerti, pramogauti ir miegoti lemia absoliučiai kiekvieną Tavo išleistą centą: pripildo Tavo spintas megztinių, džinsų ir batų, kūną – tatuiruočių ir auskarų, verčia Tave vaikščioti į sporto salę, pirkti į skolą naują automobilį, tarsi kam nors rūpėtų, koks jis, verčia pirkti naują mobiliojo telefono modelį, nors jau trys Tavo turimi senesnieji veikia visai padoriai, verčia Tave gerti kavos ir kramtyti beliašų kur kas daugiau, nei Tavo organizmui jų reikia. Problema! Atmink tai visada, jei norėsi praturtėti. „Ieškau žmogaus!“ – kažkada svaigo Diogenas, su žiburiu klajodamas po Atėnus. „Ieškok problemos!“ – šaukia Tau investiciniai fondai. O juk Tu tą problemą puikiai žinai. Bitkoinas ir jo nukritusi vertė. Kiek žmonių dabar graužia nagus, neatsiėmę pinigėlių tada, kai galėjo. Kiek žmonių kamuojasi nuslydę į nuostolį tą pačią dieną, kai tik įsigijo kokią nors kriptovaliutą. Kiek žmonių dabar guodžiasi banaliu priežodžiu „ne piniguose laimė“? Ir atmink – bet kurių akcijų vertei yra lengviau kristi žemyn, nei kilti aukštyn. Nepanikuok – iš tų kritimų ir yra daroma daugiausia pinigų).

10. Svajok. (Komentaras – šis pamokymas yra būtinas imantis kiekvienos veiklos).

Sėkmės!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)