Specialistams patrauklus sektorius

Vis tik aukštos kvalifikacijos darbuotojų – ypač IT srityje – aruodai nėra neišsemiami. Priešingai – jų trūksta, todėl stiprėjantis finansinių technologijų sektorius šalyje tampa dar vienu konkurenciją dėl specialistų didinančiu veiksniu. Tai, žinoma, yra gera žinia įmonių ir startuolių medžiojamiems darbuotojams, kuriems atsiveria naujos savęs realizavimo kryptys.

Besikuriančios finansinių technologijų įmonės šioje kovoje turi tam tikrų pranašumų. Visų pirma jos gali pasiūlyti specialistams itin įdomų darbą ir iššūkius pakankamai naujoje ir inovacijas kuriančioje srityje. Dažnam aukštos kvalifikacijos darbuotojui tai yra daug svarbiau nei itin didelis atlygis ar priedai. Tad neretai fintech įmonių koziriu ir tampa unikali idėja, darbuotojams suteikiama galimybė pabandyti užkariauti pasaulį su nauja inovatyvia paslauga ar produktu.

Reikalavimus darbuotojams kelia ir valstybė

Tiesa, tokios įmonės specialistams gali pasiūlyti ne tik idėjas. Paprastai jos turi ir finansines galimybes pritraukti geriausius specialistus, nes šių įmonių kuriamais produktais ir paslaugomis dažnai jau būna patikėję investuotojai. Nauji finansavimo pritraukimo modeliai, tokie kaip pirminis kriptovaliutos siūlymas (angl. initial coin offering arba ICO) suteikia tokioms bendrovėms dar geresnes galimybes pritraukti investicijas ir susikurti sąlygas geriausiems specialistams įdarbinti.

Kita vertus, finansines paslaugas teikiančių įmonių rinka yra bene vienintelė, kur privačių bendrovių darbuotojų kompetencijoms ir turimai patirčiai reikalavimus gali kelti valstybė. Būtent taip ir yra, kai kalbame apie pačias aukščiausias pozicijas užimančių fintech įmonių specialistų darbo patirtį ir kvalifikaciją. Pavyzdžiui, specializuoto banko licenciją turinčios bendrovės vadovas privalo turėti mažiausiai penkių metų patirtį dirbant finansų srityje. Užduotį pritraukti į įmonę dirbti norimus specialistus tai, be abejo, gali apsunkinti.

Prireiks ir užsienio specialistų pagalbos

Svarbu pažymėti, kad fintech bendrovėms reikalingi tikrai ne vien tik finansų ir IT specialistai. Šios įmonės taip pat siekia pritraukti ir gerus teisininkus, rinkodaros profesionalus. Ilgą laiką buvęs gana konservatyvus finansų sektorius technologinių inovacijų įkvėptas tampa vis atviresnis. Toks atvirumas naujovėms tikrai yra naudingas Lietuvai ir čia dirbantiems specialistams.

Tačiau ne tik jiems. Finansų technologijų sektoriaus plėtra šalyje neišvengiamai privers ir jau verčia rinkos dalyvius atsigręžti ir į užsienio darbuotojus. Vis daugiau įmonių aukštos kvalifikacijos specialistų dairosi Ukrainoje ar Europos Sąjungos valstybėse. Darbas sparčiai besivystančioje fintech srityje kitų šalių profesionalams yra taip pat labai patraukus ir, kaip rodo patirtis, į Lietuvą juos privilioti tikrai yra įmanoma.

Šie dar tikrai nepakankamai išnaudojami resursai gali būti esminiai Lietuvos finansų technologijų sektoriui toliau augant ir kuriant vertę. Dėl to galbūt pats laikas tapti atviresniems ne tik inovacijoms finansų sektoriuje, bet ir užsienio darbuotojams šio sektoriaus įmonėse? Užsienio specialistų ne iš ES šalių įdarbinimo procedūrų supaprastinimas galėtų tapti dar vienu svarbiu žingsniu, padedančiu įtvirtinti Lietuvos pozicijas fintech inovacijų kūrimo procesų priešakyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją