Gera mokesčių politika yra ne tik sėkmingas suplanuotų įplaukų surinkimas, bet ir socialinės funkcijos vykdymas – pajamų nelygybės, o tai reiškia, ir įtampos visuomenėje mažinimas.

Deja, augančios pajamų nelygybės faktas Lietuvoje sistemingai buvo ignoruotas net ir kairės politinės doktrinos skraistėmis apsisiautusių politinių partijų atstovų.

Lietuvos politinė klasė mieliau dėmesį telkia, žinoma, į ne mažiau svarbų ekonominės politikos tikslą – ekonomikos augimo užtikrinimą.

Tuomet galima pasidžiaugti BVP augimo tempais, o pajamų nelygybę matuojančio GINI indekso rodiklius paprasčiausiai ignoruoti. Tačiau pasižiūrėti į Eurostato skelbiamą GINI indeksą būtina, nes didžiausia pajamų nelygybė ES yra būtent Lietuvoje.

Nuo negarbingos paskutinės vietos ES Lietuvos neišgelbėja dažnai už mūsų šalį blogesniais įvairiais socialiniais rodikliais garsėjančios Rumunija ir Bulgarija.

Pastaruoju metu skirtingų sričių ekspertai vis garsiau išsako nerimą dėl Lietuvą kamuojančios didžiulės pajamų nelygybės

Ir štai birželio 2 d. Vyriausybėje buvo pristatyti mokesčių pertvarkos pasiūlymai, kurių pagrindinis tikslas yra skurdo mažinimas bei mažiausiai uždirbančių Lietuvos gyventojų pajamų padidinimas. Taigi, dabartinės mokesčių politikos problemas lyg ir žadama spręsti.

Lietuvos gyventojai taip pat turi aiškią nuomonę apie šalyje taikomus mokesčių politikos principus. 2016 m. birželio–rugpjūčio mėn. buvo atlikta apklausa, KTU Viešosios politikos ir administravimo institutui įgyvendinat tarptautinį tyrimą – Tarptautinę socialinio tyrimo programą.

Apklausos metu Lietuvos gyventojų prašyta įvertinti mokesčių (visus mokesčius kartu sudėjus, įskaitant atskaitymus nuo darbo užmokesčio, pajamų mokesčius, PVM mokesčius ir kt.) dydį dideles, vidutines ir mažas pajamas gaunantiems žmonėms.

Apklausos rezultatai atskleidė, kad net 92,5 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad mažas pajamas gaunantys asmenys moka per didelius mokesčius (sujungti atsakymų variantai „Per dideli“ ir „Gerokai per dideli“). 70,7 proc. nurodė, kad per didelius mokesčius moka ir vidutines pajamas turintys žmonės.

Ar Lietuvos politinė klasė iš tiesų atsigręš į pajamų nelygybės problemą ir imsis kompleksinių sprendimų, parodys ateitis.

O kol kas politikų pozicija mokesčių klausimu išlieka nepakitusi – kai kas kažką gauna, o kai kas ir toliau lieka už durų. Taigi, laukime ir prisiminkime, kad tam tikrų problemų ignoravimas – sprendimų nepriėmimas – taip pat yra politika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)