Mano nuomone, kad suvoktum, didelė premija ar maža, į ją reikia žvelgti ne iš asmenines piniginės perspektyvos, o vertinti, kiek efektyviai dirbo A. Ignatavičius. Be to, vadovų atlyginimus lemia ne tik asmeniniai rezultatai, bet ir rinka.

Pradėkime nuo pradžių, t.y. nuo pasiekimų. Tam trumpai apžvelkime, kas per 2016 m. vyko „Vilniaus vandenyse“.

Pirmiausia, skandalais ir neskaidria veikla garsėjusioje Vilniaus miesto savivaldybės valdomoje bendrovėje „Vilniaus vandenys“ suformuojama profesionali valdyba, kurioje 4 valdybos nariai yra nepriklausomi, kompetentingi vadybos profesionalai.

Tuomet viešo konkurso būdu iš kelių dešimčių kandidatų įmonės generaliniu direktoriumi išrenkamas patyręs, nepriekaištingos reputacijos vadybininkas A. Ignatavičius, sėkmingai įgyvendinęs sudėtingus, didelio mąsto pokyčius tokiose įmonėse kaip AB VST, AB „Lietuvos paštas“, AB „Lesto“.

Geri vadovai samdo gerus darbuotojus, tad pirmiausia A. Ignatavičius subūrė profesionalią vadovų komandą ir visi drauge ryžtingai ėmėsi esminių pertvarkų.

„Vilniaus vandenyse“ pakeista organizacinė struktūra ir veiklos procesai, penktadaliu sumažintas darbuotojų skaičius, įvedus skaidrumą pirkimuose sumažintos perkamos įrangos ir paslaugų kainos.

Pavyzdžiui, vien dumblo apdorojimo kaina sumažėjo maždaug per pusę. Taip pat atstatytas įmonės mokumas, atsisakyta įmonės veikloje neefektyviai naudojamo turto, 14 proc. sumažintos veiklos sąnaudos.

Įmonės EBITDA per metus išaugo penktadaliu, įmonė rengiasi mokėti dividendus, 10 proc. mažinti geriamo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainas klientams.

Net neklausęs galiu garantuoti, kad visa tai reiškia kur kas daugiau pastangų, nei 8 darbo valandos per dieną. Mano nuomone, tai yra puikus ir sektinas pavyzdys, kaip turėtų tvarkytis bet kokie vadovai. Deja visuomeniniame sektoriuje dar labai daug tokių, kurios veikia neefektyviai ir neskaidriai. Todėl aš drąsiai sakau: valio „Vilniaus vandenų“ vadovui.


Apie pinigus

Grįžkime dabar prie pinigų klausimo. A. Ignatavičiui bendrovės valdybos sprendimu už šiuos rezultatus paskirta 5 mėnesių atlyginimo dydžio 27 500 EUR premija. Taip, tai dideli pinigai. Tačiau tokiems vadovams kaip A. Ignatavičius atlygį nustato rinka.

Nei 5 500 EUR per mėnesį (neatskaičius mokesčių) atlyginimas, nei 5 mėnesių dydžio premija už gerus veiklos rezultatus šiandien Lietuvos aukščiausio lygio vadovų rinkoje nėra nenormaliai dideli pinigai.

Viena iš priežasčių, dėl kurios viešojo sektoriaus įmonės nepritraukia kompetentingų vadovų ir yra pernelyg menki, palyginti su privačiu sektoriumi atlyginimai.

Tad mano giliu įsitikinimu, jei norime padaryti kardinalius teigiamus pokyčius Vyriausybės ir savivaldybių valdomose įmonėse, privalome pritraukti kompetentingus, patyrusius nepriklausomus valdybų narius, vadovus ir mokėti jiems bent panašaus lygio vadovų rinkos atlyginimus.

Tik tokiu atveju atsiras profesionalų, kurie dirbs neskaičiuodami valandų tam, kad išmėžtų viešojo sektoriaus Augėjo arklides.

Žinoma, A. Ignatavičius dirba ne vienas. Kaip jau minėjau, profesionalų komandą jis subūrė tik pradėjęs dirbti „Vilniaus vandenyse“.

Tikiuosi, kad ir apie jų premijas mes dar išgirsime. Ir dar tikiuosi, kad ir jų atlyginimai, ir premijos bus tokie, kad visus juos pakankamai motyvuos siekti dar didesnių tikslų bendrovėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)