Tuo metu mūsų šalyje, greta Seimo vis besiplečianti automobilių stovėjimo aikštelė niekaip neuždengia stebuklų lauko. Vėlų rudenį įvairios partijos ir vėl žada sėti stebuklingas sėklas, kurių išaugę vaisiai sustabdys emigraciją, išnaikins korupciją, padidins algas mokytojams ir išspręs visas kitas problemas.

Visos partijos turi po sėklytę, iš kurios po ketverių metų užderės konkretaus dydžio vidutinis darbo užmokestis. Kieno didesnę, kieno mažesnę, matyt, priklauso nuo to, ar sėkla ekologiška, ar genetiškai modifikuota.

Bet beveik kiekviena partija turi unikalių sėklų, kurios viena už kitą stebuklingesnės.

Štai „Lietuvos sąrašo“ šūkiu galėtų tapti frazė, kad kiekvienas pedagogas gali valdyti valstybę, o ypač lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas. Aišku, gali. Tik daug geriau būtų, jei sąraše būtų įvairių profesijų ir sričių atstovų, bent keletas teisininkų ir ekonomistų.

Tiesa, sąraše yra Aušra Maldeikienė, tačiau programoje iš jos telikę tik keturių pakopų progresiniai mokesčiai. Užtat yra sėklytė, iš kurios išaugs lygiava valstybės sektoriuje: atlyginimų skirtumas neviršys 5 kartų.

Kadangi šiame sektoriuje daug kas gauna minimalią 380 eurų algą, vadinasi prezidento alga bus 1900 eurų, o teisėjų, ministrų ir Seimo narių – mažesnė. Plūstelės talentai į viešą sektorių, o korupcija nunyks. Tikrai.

Dar „Lietuvos sąrašas“ žada mokėti darbuotojui visą darbo užmokesčio fondą, kad jis pats susimokėtų visus mokesčius ir įmokas.

Akivaizdu, kad pedagogai nepakvietė prie lentos Aušros Maldeikienės, kai ji kėlė ranką norėdama perspėti, jog tai visiška beprotybė: įvedus keturių pakopų progresinius mokesčius ir leidus juos ir Sodros įmokas mokėti pačiam gyventojui, vengimo mastas išaugs daugiau negu keturgubai.

Netgi vos alsuojantis „Drąsos kelias“ turi dvi unikalias sėklytes. Iš vienos išaugs pedofilų registras. Iš kitos – nacionalinis bankas. Jiems turbūt niekas nesakė, kad nacionalinis bankas Lietuvoje jau yra, ir vadinasi Lietuvos bankas.

Liberalų sąjūdis stebuklingų sėklų nelabai turi – programoje daugiau vyrauja kryptys ir siūlomi veiksmai. Kita vertus, sudėjus viską į krūvą, nelabai matosi, iš ko siūlomi veiksmai bus finansuojami. Priešingai, išryškėja viena didelė stebuklinga sėkla: sumažinkime mokesčius, o visa kita kažkaip savaime susitvarkys.

O štai Konservatorių ekonominio plano sėkla (sakoma, išvesta daugiausiai Tado Langaičio pastangomis) tikrai sveika ir unikali. Jeigu kas nors tokią pasodintų, vaisiai būtų saldūs, jų užtektų daugumai.

Tačiau geriau tegul nesodina Kazio Starkevičiaus žemės ūkio sėklų, pesticidais atsiduoda iš tolo, nieko gero neišdygs. Na, ir senovės graikų bei lotynų kalbų vidurinėje mokykloje nereikia dėstyti. Tai būtų ir labai brangu ir visiškai nepritaikoma daugumos žmonių gyvenime.

Lietuvos laisvės sąjunga yra parengusi trijų vaikų politiką, kuri išsaugos Lietuvą. Politikų atlyginimai priklausys nuo rezultatų (visai įdomi mintis, tik velnias – detalėse). Jie neapmokestins reinvestuoto pelno. Matyt, nesupranta skirtumo tarp kaupimo principu apskaičiuoto pelno ir pinigų srauto, bet ką darysi, jie ne vieni. 30 procentų sumažins generinių vaistų kainas – gal statys aspirino gamyklą?

Lietuvos lenkų rinkimų akcija mokės 120 eurų per mėnesį kiekvienam vaikui ir taikys 5 proc. PVM maisto produktų krepšeliui. Vyresniems nei 75 metai vaistai bus nemokami. Biudžeto netekimus kompensuos papildomu bankų ir prekybos tinklų apmokestinimu ir progresiniais mokesčiais. Taip pat didins darbo užmokestį ir socialines garantijas (tikėkimės, apsiribos viešuoju sektoriumi?).

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga sukurs darnią Lietuvą. Supaprastins ir išgrynins mokesčių bei pensijų sistemas. Sukurs efektyvią ir profesionalią valstybės tarnybą. Grąžins pasitikėjimą Seimu ir partijomis, prisiimdami atsakomybę už rinkiminių pažadų vykdymą. Žodžiu, šiuo atveju – viskas kitaip.

Jei išrinksite Lietuvos žaliųjų partiją, valgysite sveiką maistą, pas gydytojus pateksite greitai, už šildymą mokėsite mažiau, būsite tikri dėl pensijų ir pašalpų dydžio.

Reikalingą pagalbą gausite savo namuose. Kadangi tuo pačiu gausite didesnius atlyginimus ir bus sumažinti darbo mokesčiai, šita partija rimtai pretenduoja į pirmą vietą pagal stebuklingų sėklų skaičių.

S. Buškevičius ir tautininkai grąžins valdžią piliečiams. Gal tai reiškia, kad panaikins Seimą ir įstatymus leisime referendumais? Nors, atsikovojus valstybę iš ES biurokratų, veikiausiai viskas įmanoma.

Svarbiausia užkirsti kelią masinei imigracijai, nes mūsų sienos jau apgultos. Perkelti irakiečiai ir sirai iš Švedijos ir Vokietijos bėga į Lietuvą. Tik dabartinė valdžia slepia tikrąją padėtį. Tikrai.

Lietuvos liaudies partija žino, kad tik iš vyro ir moters gimsta vaikas. Todėl jie veikiausiai apsitvers tvora, apsikabins gimtosios žemės lopinėlį ir išdidžiai išliks lietuviais tarp Rytų ir Vakarų. Svarbiausia, jokių užsienio investuotojų, pabėgėlių ir jokių „W“. Daugiau kaip ir nėra ką pridurti.

Antikorupcinė N. Puteikio ir K. Krivicko koalicija panaikins politinę korupciją (kitas korupcijos formas, matyt, kol kas paliks?). O tada padidins algas iki Estijos vidurkio. Bet jeigu iš politinės korupcijos panaikinimo žada sutaupyti milijardus, tai kodėl nepadidinus algų iki Švedijos ar bent jau Vokietijos vidurkio?

Tvarka ir teisingumas“ už kiekvieną gimusį vaiką mokės 3 000 eurų vienkartinę išmoką šeimai. Seniūnijose įsteigs po šimtą naujų darbo vietų (kadangi seniūnijų Lietuvoje yra apie 550, turėsime 55 000 naujų darbo vietų; kas tai bus per darbo vietos, ir kiek tai kainuos – argi dabar kam nors svarbu?).

Verslui – nulinis mokesčio tarifas reinvestuojamam pelnui (na va, dar vieniems trūksta finansinio išprusimo; įdomu iš ko tas darbo vietas seniūnijose finansuos?).

Ir be abejo, pensijos ir atlyginimai bus indeksuojami pagal kainų augimo indeksą. Įdomu, ar tik viešojo sektoriaus atlyginimai, ar visi, kad būtų tvarkinga ir teisinga?

O ką valdantieji socialdemokratai? Iš naujų dalykų jie žada siekti visiško užimtumo, nors visuose ekonomikos vadovėliuose aiškinama, kad natūralus kelių procentų nedarbas neišvengiamas ir būtinas. Gal tiesiog senos santvarkos nostalgija?

O šiaip socialdemokratai iš esmės žada tą patį, ką žadėjo prieš praeitus rinkimus. Nesvarbu, kad daugelio žadėtų sėklų apskritai nepasėjo. Tam yra tradicinis pasiaiškinimas, kad sėjomainai nepritarė kiti kolūkiečiai (atsiprašau, koalicijos parneriai), arba trukdė opozicija.

Bet patikėkit, jeigu juos išrinksime ir vėl, šį rudenį tikrai pasės viską, ką žada, ir viskas užaugs. Bus gerai. Premjero garbės žodis.

Geros rudeninės sėjos. O prieš balsuodami gerai pagalvokite, ar jūsų pasirinktoje partijoje yra ne Buratinų...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)