Jai priklauso vienas didžiausių Lietuvoje ožkų ūkių, kuriame šiuo metu ganosi apie šimtą Zaneno veIslės raguotųjų.

Iš jų pieno ūkininkė gamina kelių skonių sūrius ir jau ne vienerius metus pratina lietuvius pamėgti ožkų pieną.

Kelis dešimtmečius Lietuvos veterinarijos akademijoje dėstytojavusi ir mokslinį darbą dirbusi mikrobiologė ūkininkauti pradėjo nuo vienos ožkos.

Galima sakyti, ilgainiui nė pati nepastebėjo, kaip banda plėtėsi, gviešėsi vis daugiau jos ir jos šeimos laiko, kol galiausiai ožkininkystė tapo pagrindine veikla, o iš ožkų pieno spaudžiamas sūris – pragyvenimo šaltiniu.

Nors kasmet ožkų sūrių paklausa didėja, rinka plečiasi, pelno iš šios veiklos S. Ambrozienė negauna tiek, kad galėtų investuoti į verslo plėtrą ir ūkio modernizavimą.

Mažinti savikainos „Vysūreta“ neturi galimybių, verslo apimtis galėtų išauginti tik akyvi prekyba.

SEB banko ir LRT televizijos verslumą skatinančiame TV projekte „Lietuva gali” 2009 m. dalyvavusiai verslininkei konsultantai patarė ieškoti tiesesnių kelių pas pirkėjus, dalyvauti parodose, rengti degustacijas, prekiauti turgavietėse, siūlyti gaminius ne vien parduotuvėms, bet ir restoranams. Pasak ekspertų, veikiant vienai, be pardavimo vadybininko, verslo vystymasis bus vangus.

Ūkininkavimas niekada nebuvo lengvas, o neseniai likus našle ir netekus pagrindinio pagalbininko, jis užgulė pečius dar sunkesne našta.

Nuo 2009 m. S. Ambrozienė ne tik sumažino ožkų skaičių, bet ir atsisakė prekiauti kai kuriais nepelningais produktais, pavyzdžiui, pačios sukurtaIs pieno mišiniais kūdikiams.

Nors daug alergiškus vaikus auginančių mamų kaip išsigelbėjimą renkasi ožkų pieną, mišinukai nebuvo populiarūs. Tad ūkininkė dabar daugiausia dėmesio skiria sūriams.

Jų per savaitę pagamina iki 18 kg ir tiekia didiesiems prekybos centrams. Lietuvio skoniui labiausiai tinka „Vysūretos“ sūriai, pagardinti česnaku ir kmynais. Savo pieninėje ūkininkė taip pat daro ir fetos tipo sūrį, tačiau šiam sunku konkuruoti su įvežtiniais.

Po šešerių metų metų savo ūkyje vėl sulaukusi TV projekto „Lietuva gali” konsultantų, SEB banko prezidento Aivaro Čičelio ir „Agrokoncerno” savininko Ramūno Karbauskio, S. Ambrozienė nustebins. Sužinojęs apie ūkininkės pasiekimus, R. Karbauskis tars, kad šio ožkų ūkio savininkei dėl jos veiklos reikėtų pastatyti paminklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)