Po studijų Vilniuje (tuometiniame Inžineriniame statybos institute) kartu su žmona į gimtuosius Vičiūnus sugrįžęs V. Matijošaitis daugybę daržovių ir gėlių šiltnamiuose auginančią motiną įkalbėjo atsisakyti ridikėlių ir salotų, o užleisti vietą pelningesniems augalams – rožėms. „Sakiau, mama, vieną darbą gerai padarom, išmokstam gerai, o ridikus nusipirksim. Taip ir padarėm“.

Tuo metu V. Matijošaitis dirbo ir valdišką darbą Kauno milicijoje. Buvo kelių patruliu, dirbo ir kriminalinės paieškos skyriuje, vėliau pakilo karjeros laiptais iki komisariato viršininko pavaduotojo. Laisvu nuo valdiškos tarnybos metu, padėdavo žmonai darbuotis prie gėlių.

„Tarybiniais metais buvo tokia sistema, jei nori šiek tiek daugiau, šiek tiek įdomiau gyventi, turi turėti papildomų pajamų. Galėdavai arba pavogt, arba užsidirbt. Mes užsidirbdavom, – pasakoja V. Matijošaitis. – Auginom rožes, tai žmona vasarą vaikščiodavo ilgom rankovėm, nes būdavo rankos spyglių sudraskytos.“

Neatlaikę iš Olandijos įvežamų gėlių konkurencijos, Matijošaičiai metėsi į kitokią prekybą. Atsisakęs pareigūno antpečių, V. Matijošaitis su partneriu pradėjo prekiauti traktoriais, sunkvežimiais ir akumuliatoriais tarp Kinijos ir Rusijos. Vėliau įsigiję prekybos centrą Kaune, ėmė dairytis maisto produktų, kuriuos galėtų atvežti į Lietuvą. Taip pas mus išpopuliarėjo iš Estijos atvežti žuvų piršteliai ir krabų lazdelės.

Iš pradžių gavę išskirtines teises platinti estų gaminamą produkciją, vėliau "Vičiūnai" žuvų pirštelių ir krabų lazdelių fabrikus Estijoje įsigijo.

„Pradejom nuo prekybos, o vėliau, susipažinę su gamybos procesais, nuėjom į gamybą. Gamybą vystėm greitai, nes turėjom tų produktų, kuriuos gaminom, pardavimo kanalus. Jeigu vienais metais pastatydavom nedidelį fabriką, tai kitais metais statydavom trigubai didesnį.“

Kai registravo pirmąją savo įmonę, pavadinimo jai ilgai neieškojo. Vičiūnai – ne tik V. Matijošaičio gimtinė ir namai: čia gyvenimą nugyveno penkios jo protėvių kartos.

SEB banko ir LRT televizijos projekte „Lietuva gali“ dalyvaujantis V. Matijošaitis filmavimo kameras pakvietė apsilankyti ne tik „Vičiūnų“ įmonėse, bet ir Vičiūnų gyvenvietėje.

Rodydamas gimtąsias vietas, vos įsukęs į Vičiūnus, verslininkas pirmiausia stabteli prie dižiulio medinio kryžiaus, pasitinkančio atvažiavusiuosius. Šalia buvusių kapinaičių kryžius iškilo velionės Irenos Matijošaitienės iniciatyva. Verslininkas neslepia, kad Vičiūnai buvo ir yra jo šeimai itin brangi vieta.

Šioje gyvenvietėje užaugo, o būdamas vos 23-ejų, V. Matijošiaits jau pasistatė pirmą namą. Tačiau prieš tai teko parduoti gimtuosius namus. Verslininkas sako taip išsprendęs didelės šeimos būsto problemą, nors tuomet kaimynai kraipė galvas ir bandė paprotinti motiną, kad ši neleistų sūnui kvailioti ir parduoti namo. Tačiau už motinos namą gautų pinigų užteko ne tik naujam namui, kuriame apsigyveno kartu su mama, bet ir butams broliui bei seseriai.

Jau seniai iš pirmo statyto namo išsikraustęs į naują, vos už kilometro, ten pat Vičiūnuose, įsirengtą būstą, verslininkas juokauja, kad gamyklas statė gerokai sparčiau, nei šeimos pastogę. „Vien kol to namo remontą padariau, du fabrikus pastatėm“, – šypteli V. Matijošaitis.

Pirmosios „Vičiūnų“ gamyklos iškilo Plungėje, Matijošaičio partnerio gimtinėje. Ir tik visai neseniai, 2013 m., bendrovė pastatė fabriką Kaune.

„Daug kas kritikuodavo, kad Kauno įmonė, o visa gamyba vyksta užsienyje arba vietiniame užsienyje – Žemaitijoje. Tad pernai pastatėm pirmą gamyklą Kaune”.

Ką sugalvoji, apie ką svajoji – imi ir padarai, sako 70-mt įmonių Lietuvoje ir užsienyje vienijančios „Vičiūnų“ grupės steigėjas.

Nors pripažįsta, kad per du dešimtmečius versle būta ir nuopolių, ir juodų akimirkų. „Buvo momentų, kai žiūri į lubas ir galvoji, ką darysi, kur eisi dirbti, kas priims.“

Krizės parodo silpnas vietas ir atskleidžia stipriąsias. „Vičiūnų“ grupės įmonės veikia 17 pasaulio šalių. „Vičiūnams“ pavaldžiose įmonėse dirba 7500 žmonių.

„Versle pats didžiausias smagumas yra ne uždarbiai, o tai, kad uždirbęs, gali dar daugiau padaryti, – sako V. Matijošaitis. – Keista kartais, kai žmonės sako: turim pinigų, neturime kur investuoti. O mes juokiamės, - galėtume investuoti daugiau negu pajėgiame uždirbti“.

Patirtimi, kaip uždirbti ir plėsti verslą, LRT televizijos projekte „Lietuva gali“ V. Matijošaitis pasiryžęs pasidalyti su rinkos naujokais – žuvis auginančios įmonės „Fish Agro“ vadovais. Jiems savo patarimais padės ir SEB banko prezidento pavaduotojas Aivaras Čičelis.

Verslumą skatinantis SEB banko TV projektas „Lietuva gali“ antradienį 21.55 val. per LRT televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)