LRT televizijos ir SEB banko verslumą skatinančiame projekte „Lietuva gali“ regiono įmones konsultuojantis R. Dargis pripažįsta, kad dažnas verslininkas nemato toliau savo kiemo ir neišnaudoja visų galimybių – tiek savų resursų, tiek valstybės teikiamų lengvatų.

Keletą regione veikiančių bendrovių per TV projekto filmavimus aplankęs SEB banko viceprezidentas Virginijus Doveika atkreipia dėmesį, kad jas vienija viena bėda – vadovas yra visų galų meistras: ir savininkas, ir administracijos vadovas, ir rinkodarininkas. „Neįmanoma vienam žmogui visko daryti,“ – teigia V. Doveika. Jis pritaria, kad didžiausia tokių įmonių verslo spraga – pardavimai.

„Apie mus nežino net vietos gyventojai“, – tokie verslo konsultantams pasiguodusios siuvimo įmonės „Semėga“ savininkės Ievos Kygienės žodžiai jų nenustebino, sužinojus, kad prieš dešimtmetį įsikūrusi bendrovė vis dar neturi ne tik pardavimo specialisto, bet net ir interneto puslapio.

Pradėjusi verslą nuo lino suknelių ir rankinių, I. Kygienė, dabar per tarpininkus daugiausia užsienio užsakovams siuva antialerginę patalynę, čiužinių užvalkalus, darbo ir krikšto drabužius.

Ji griebiasi bet kokių užsakymų, kad tik išlaikytų verslą ir išsaugotų darbo vietas 30-čiai pas ją dirbančių siuvėjų. Tačiau tikisi atradusi perspektyvesnę nišą. Jau kurį laiką „Sermėga“ bendradarbiauja su norvegais, užsakančiais medžioklinę aprangą šunims.

Verslininkė norėtų ir galėtų pasiūlyti įvairesnės aprangos gyvūnams. Galbūt net kurti savo prekės ženklą. Tačiau dideles svajones puoselėjančiai nedidelės siuvyklos savininkei kol kas tenka balansuoti ant išlikimo ribos.

„Turi nebijot rizikuoti. Kai rizikuoji, turi tikėt, kad pasiseks,“ – optimizmo nepraranda I.Kygienė.

Kai pardavusi turėtą žemę gautus 200 tūkst. Lt investavo į verslą, sėkme tikėjo tik ji viena. Šeima šiam žingsniui nepritarė ir prognozavo bankrotą. „Sakė, mes pasijuoksim, kai tu bankrutuosi... Buvo tokios nuomonės”. Dabar taip jau nemano.

Našle likusi I.Kygienė neslepia, kad anuomet pradėtas verslas padėjo jai užauginti ir į mokslus išleisti tris vaikus.

„Negalėčiau užsiimti niekuo kitu“, – užsispyrimą net ir sunkmečiu neapleisti stringančios veiklos aiškina verslininkė, pati perėjusi visas savo amato pakopas nuo siuvėjos iki magistro diplomo.
Kokį gelbėjimosi ratą nedidelės siuvyklos savininkei patars griebti verslo konsultantai? Ar kuršėniškei pavyks išplaukti į plačiąją rinką? Verslo dokumentikos laidų ciklas „Lietuva gali“ antradienį 21.55 val. per LRT televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)