„Kiekvienas mes turim dirbti savo darbą, bet jeigu darbuotojas nesupranta, žymiai geriau pačiam parodyti. Kam aiškinti tris valandas, kai parodyti galima per penkias minutes.
žymiai greičiau tas supratimas ateis“, – savo požiūrį dėsto 130-ties parduotuvių tinklui vadovaujantis verslininkas.

D. Dundulis iš patirties žino, kad smulkmenos gali daug ką lemti. Ne paslaptis, kad pirmąjį apčiuopiamą pelną jam atnešė būtent smulkmenos – prekyba pieštukais ir trintukais.

„Verslą pradėjau dėl to, kad reikėjo išgyventi ir kūriau palengva, žingsnis po žingsnio“, – sako D. Dundulis. Mama mirė anksti, tėvui vienam teko išlaikyti du vaikus. Nuo mažens D. Dundulis darbo nesipurtė. Vaikystėje prekiaudavo tėvų užaugintais svogūnais, gėlėmis, vištų kaušiniais Rygos ir Joniškio turguose.

Tačiau studijuoti pasirinkęs statybos mokslus tuometiniame Vilniaus inžineriniame statybos institute (dabar Vilniaus Gedimino technikos universitetas), nei jis pats, nei šeima nesitikėjo, kad galiausiai taps didelio prekybos verslo savininku.

D. Dundulio tėvas Jonas Dundulis juokauja, kad į prekybos verslą sūnų pastūmėjo privaloma tarnyba sovietų kariuomenėje. Iš studijų išsiųstas atlikti karo prievolę prie Maskvos, D. Dundulis į tėviškę Gruzdžių kaimo (Šiaulių raj.) moterims parveždavo importinių batų ir kitų to meto deficitų. Gavęs pelno, jį investuodavo į kitas prekes, pavyzdžiui, anuomet deficitu buvusius pieštukus ir trintukus. „Tų smulkmenų antkainiai buvo žymiai didesni,“ – verslo pradžios peripetijas atskleidžia D. Dundulis. Kita vertus, anuomet ir verslo rizika buvo žymiai didesnė. Iki tol, kol su pratneriu atidarė pirmą „Norfos“ parduotuvę, D. Dunduliui teko rizikuoti ne kartą ir viskuo.

„Tuo metu, kai turėjom pinigų tik vienam sulčių sunkvežimiui nupirkti, buvo šimtaprocentinė rizika. Jeigu tas sunkvežimis papuola į avariją – viskas,“ – apie mėginimus užsidirbti į Lietuvą vežant sultis iš Vengrijos pasakoja D. Dundulis. – „Draudimas buvo brangus, jeigu apsidrausi, maržos nebeturėsi. Aišku, bet kokiu atveju, turi būti dar ir sėkmė. Be sėkmės irgi nieko nebūna“.

Dabar „Norfos“ tinklui priklauso per 130 parduotuvių, įmonėje dirba pusketvirto tūkstančio darbuotojų. D. Dundulis sugeba pasidžiaugti tiek didele verslo sėkme, tiek mažais dalykais. Kad ir tuo, jog vasarą šeimai nereikia pirkti daržovių, nes sodyboje Molėtų rajone jų užsiaugina patys.

Nusistebėjus, kad milžinišką verslą valdantis verslininkas dar randa laiko žemės ūkio darbams, D. Dundulis tik gūžteli pečiais: visa esmė – sugalvoti sprendimą, kad verslas geriau suktųsi. O kur tą daryti, prie darbo stalo ar lysvėje, nesvarbu.

„Geriau galvojasi, kai rankos dirba, žymiai geriau atsipalaiduoji. Dirbant darže galva neužimta, dar laisvesnė. Kuo geriau viskas bus apgalvota, tuo įmonei bus geriau. Tuo metu galima bulves sodinti ar ravėti“, – šypsosi verslininkas. Ir priduria: jeigu norime gražiai gyventi, turime patys kažką daryti, o ne verkti ar dejuoti.

Imti ir daryti „Norfos mažmenos“ valdybos pirmininkas paragins ir LRT televizijos projekte „Lietuva gali“ dalyvaujančius kraštiečius – Šiauliuose įsikūrusios bendrovės „Branduolinis“ savininkus.

Kartu su SEB banko viceprezidentu Virginijumi Doveika jie įvertins įvairias reklaminio dekoravimo paslaugas teikinačios įmonės veiklą ir patars, kaip būtų galima dirbti efektyviau.

SEB banko ir LRT verslumą skatinantis laidų ciklas „Lietuva gali“ antradienį 21.55 val. per LRT televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (271)