„Mes nesistengiam įtakoti banką ir daryti spaudimo, nes tai visada paskui gali atsiliepti blogais sprendimais, - apie Lietuvos banko vaidmenį Ūkio banko istorijoje kalbėjo parlamentaras. - Bankas yra pajėgus išspręsti šiuos klausimus“.

Pasiteiravus, kaip komiteto pirmininkas vertina Lietuvos banko pasirinkimą skaidyti Ūkio banką į „gerąjį” ir „blogąjį” bankus, B. Bradauskas sakė: „Aš kaip finansininkas turiu turėti iki smulkmenos visus duomenis, kad vertinčiau. Aš niekada iš globalinių skaičių nesiimu vertinti. Galiu vertinti, kai viską matau juodą ant balto“.

Žurnalistams paklausus, kiek valstybei gali tekti skolinti į Indėlių ir investicijų draudimą, komiteto pirmininkas sakė, kad kol kas sunku pasakyti, kiek valstybė galėtų tikėtis atgauti iš „blogojo“ banko. B. Bradausku teigimu, šio banko turtas sudaro apie 1 mlrd. Lt nominalaus turto.

„Bet kiek jis iš tikrųjų kainuoja, kai reikės iš tikrųjų pardavinėti, sakykim, Bosnijoje įmones, žemės sklypus ir panašiai, tai sunku pasakyti. Bankas galvoja, kad bent pusę kainos tikrai negaus, o gal dar mažiau“, - sakė Seimo narys.

Tačiau parlamentaras pripažino, kad visgi šalies finansams Ūkio banko istorija atsilieps: „Teigiamų dalykų tikrai nėra. Tikrai turės įtaką ir neigiamą įtaką, nes reikės mokėti palūkanas. Skolos niekas už dyką neduota. Kiek reikės skolintis, ar 800 mln. Lt, ar mažiau, ar daugiau šiandien tikrai negaliu pasakyti, bet kad tai praeis be pėdsakų, tai tikrai – ne“.

Žurnalistams paprašius B. Bradausko įvertinti Lietuvos banko veiksmus Ūkio banko istorijoje, jis teigė, kad negalima teigti, jog Lietuvos bankas viską padarė laiku ir teisingai.

„Man kelia abejones valdybos pirmininko R. Kuodžio pasisakymai, kai jis taip bando viską suversti kitiems – kad iždas blogai tvarkomas, kalta Finansų ministerija, kalti buvę banko vadovai, kurie skauduliai buvo 5 ar 10 metų. Aš kažkada Kuodžiui ir pasakiau, ką banke dirbote šlavėju ar pareigūnu“, - teigė parlamentaras.

Tačiau paprašytas įvertint V. Vasiliausko kompetenciją ir tinkamumą Lietuvos banko valdybos pirmininko kėdėje, B. Bradauskas sakė: „Šį kartą aš nieko negalvoju. Bus laikas, bus įvertinti visi įvykiai. Ant karštųjų, kai bandai įvertinti, tai paprastai padaromos klaidos. Duokime atvėsti visiems procesams ir blaivia galva įvertinsime, kas atsitiko“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)