Indėlių draudimo fondo laikinoji vadovė Aurelija Mažintienė turėtų eiti "Snoro" kreditorių komiteto pirmininko pareigas.

"Snoro" kreditorių komitete dirbs verslininkas Martinas Gusiatinas, po vieną įmonių "Bikuvos prekyba" ir "Holten Investments", "Sodros" bei "Snoro" darbuotojų atstovas – banko Vilniaus skyriaus vadovas Liudas Masolas, BNS pranešė vienas iš "Snoro" kreditorių.

Pinigų pažadėti negali

A. Mažintienė trumpoje spaudos konferencijoje žurnalistams teigė, jog tokia kreditorių komiteto sudėtis geriausiai atspindi „Snoro“ kreditorių bazę.

„Atsižvelgiant į bankroto mastą, (...) manau, kad kreditorių komiteto laukia ypatingai sudėtingos užduotys“, - sakė kreditorių komiteto vadovė. Pagrindinėmis užduotimis ji įvardijo tokius procesus, kaip banko administravimo išlaidų nustatymas.

Anot jos, komitetas sieks, kad kreditoriai atgautų „maksimaliai“ galimas sumas. Pirmąjį komiteto susirinkimą A. Mažintienė planuoja surengti jau kitą savaitę.

Pristatydamas kreditorių susirinkimo rezultatus, „Snoro“ bankroto administratorius Neilas Cooperis svarstė ir smulkiųjų kreditorių galimybes ką nors atgauti bankroto procese.

„Sakyčiau, kreditorių nepasitenkinimas – gana natūralus, nes jie prarado daug pinigų. Nemanau, kad jie turėtų būti nepatenkinti šiandienos susirinkimu. Kreditorių komitetas buvo patvirtintas, ir dabar bus galima tęsti bankroto procedūrą“, - kalbėjo N. Cooperis.

Anot jo, smulkiųjų ir stambiųjų kreditorių reikalavimai bus tenkinami identiškomis proporcijomis.

„Šioje stadijoje aš negaliu pasakyti, kad jie artimoje ateityje atgaus didesnes sumas. (...) Svarbu, kad jie suprastų, kokie gali būti apribojimai dėl bankroto procedūros“, - pridūrė N. Cooperis.

A. Mažintienė pabrėžė, kad kreditorių komitete atstovaujami tiek stambieji, tiek smulkieji kreditoriai.

Aiškinosi dėl ofšorinės kompanijos tarp kreditorių

N. Cooperis teigė užjaučiantis „Snoro“ kreditorius. „Kai padedi pinigus į banką, nemanai, kad jiems gali iškilti kokia nors rizika“, - sakė jis.

Komentuodamas ofšorinės kompanijos „Holten Investments“ padėtį „Snore“, bankroto administratorius teigė nežinąs, kas yra galutiniai šios įmonės savininkai.

„Daug bendravome su „Holten Investments“ teisininkais. Keli žmonės, įskaitant ir mane, bendravo su šios įmonės vadovais“, - kalbėjo N. Cooperis, pripažindamas, jog „galutinį naudos gavėją“ nustatyti sunku.

Vis dėlto jis teigė galįs užtikrinti, jog ši bendrovė nėra susijusi su buvusiais „Snoro“ savininkais Vladimiru Antonovu ir Raimondu Baranausku.

„Holten Investments“ akcininkų jis teigė kol kas negalįs nurodyti.

A. Mažintienė taip pat teigė esanti užtikrinta, kad už šios ofšorinės kompanijos nestovi nė vienas buvęs didysis „Snoro“ akcininkas.

Turto pardavimas – po kreditorių komiteto sprendimo

Paklaustas, kada pajudės „Snoro“ turto pardavimas, jis teigė, jog tai priklausys nuo kreditorių komiteto sprendimų pradėti turto realizavimą.

„Esame gana toli pažengę dėl „Finastos“, „Snoro lizingo“ ir kitų su bankininkyste susijusių objektų pardavimo“, - pridūrė N. Cooperis.

Dėl materialaus turto pardavimo, anot jo, dar nėra padaryta didesnės pažangos.

Dabartinė „Snoro“ turto vertė, anot administratoriaus, palyginti su ta, kuri buvo nustatyta pradėjus laikinąjį banko administravimą, „tikrai nepadidėjo“.

„Atradome tokio turto, kuris yra, švelniai pasakius, ne ten, kur turi būti“, - sakė N. Cooperis, pridurdamas, jog tikslios banko turto vertės šiuo metu neįmanoma nurodyti.

Maistą išmetė

Apsaugos darbuotojai į susirinkimą neįleido asmenų su fotografavimo įranga, gyvūnais, ginklais ir maistu, tad kai kurie dalyviai atsineštą maistą išmetė ar suvalgė atsisėdę čia pat ant suoliuko.

„Snoro“ kreditoriai į „Siemens“ areną rinkosi po vieną ar nedideliais būreliais. Apsaugos darbuotojai tikrino kiekvieną įeinantįjį, prie įėjimo į areną pamažu kaupėsi gėrimų ir maisto, kurio jie neleido įsinešti į vidų, krūvelės.

Daugelis susirinkimo dalyvių – indėlių sertifikatais už palyginti nedideles sumas apsirūpinę „Snoro“ klientai, vyresnio amžiaus žmonės.

Pinigų atgavimas – su dideliu klaustuku

Kaip nurodo banko bankroto administratorius Neilas Cooperis, banko turtas laikomas daugiau nei 40 skirtingų šalių, o kreditorių yra iš daugiau nei 50 šalių. Pasak jo, nustatyta sandorių, dėl kurių iš banko „Snoras“ buvo likviduota 1,7 milijardo.

Administratorius neteikia didelių vilčių dėl pinigų grąžinimo kreditoriams.

„Šiuo metu negalime patvirtinti, kiek pinigų bus grąžinta neapdraustiems kreditoriams, kadangi tai priklauso nuo daugybės veiksnių, tokių, kaip pardavimai iš paskolų portfelio, netinkamai likviduotų banko pinigų susigrąžinimas ir kito turto, pvz., „Finastos“ ir „Snoro lizingo“, pardavimai. Atskiriems kreditoriams grąžinamos pinigų sumos dydis priklausys nuo kreditorių pretenzijų skaičiaus ir kreditorių eiliškumo. Turint visa tai omenyje, būtų klaidinga ir neatsakinga manyti, kad per ateinančius porą metų bus grąžintos didelės pinigų sumos. Lieka daug neatsakytų klausimų, todėl toliau dirbsime kartu su kreditorių komitetu ir sieksime kuo geriausio įmanomo rezultato,“ – pranešime cituojamas N.Cooperis.

Anksčiau Investuotojų asociacija, peržiūrėjusi skelbiamą bankrutuojančio banko „Snoras” administratoriaus Neilo Cooperio ataskaitą, teigė, kad obligacijų bei indėlių sertifikatų pirkėjai bei kiti neapdrausti kreditoriai pinigų per bankroto procesą neatgaus, nebent pavyktų laimėti teisinius ginčus dėl neteisėtai perleisto „Snoro“ turto ar bylas dėl kreditorių eilės pagrįstumo.

"Snoro" kreditorių neginčijami reikalavimai siekia 6,523 mlrd. litų. Fondas pateikė 4,053 mlrd. litų reikalavimą, tačiau teismas kol kas pripažino tik 3,799 mlrd. litų - anot teismo, tokią apdraustų indėlių sumą buvę "Snoro" indėlininkai atsiėmė iki kovo 22 dienos. Fondo kreditorinis reikalavimas sudaro apie 60,7 proc. visų teismo patvirtintų reikalavimų.

Dėl likusio 254,7 mln. litų fondo reikalavimo teismas spręs vėliau, nes iškilo ginčas, kam priklauso fondo kredito įstaigoms pervestos, bet "Snoro" indėlininkų kol kas neatsiimtos draudimo išmokos.

"Snore" lėšas laikė 188 užsienio smulkaus ir vidutinio verslo įmonės - jų kreditoriniai reikalavimai bankui viršija 209 mln. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)