Vilniaus apygardos teismas vasario pradžioje yra priėmęs sprendimą areštuoti 8,3 mln. litų, kuriuos nori atgauti smulkieji investuotojai. Tačiau vėliau byla buvo pildoma ir šiuo metu investuotojų asociacijos atstovaujamų žmonių prašymu areštuota turto už 9,8 mln. litų, laikinosios apsaugos priemonės pritaikytos ir kitų ieškovų atžvilgiu.

„Taip, esame patenkinti tokiu sprendimu, mes siekiame kuo greičiau išnagrinėti šią bylą“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narė ir „AAA Baltic Service Company“ advokatė Daiva Ušinskaitė-Filonovienė.

Ji pabrėžė, kad šis teismo procesas visiškai netrukdo organizuoti „Snoro“ kreditorių susirinkimą, nes šie procesai vyksta lygiagrečiai.

Pasak advokatės, areštuotų pinigų pakaktų patenkinti tų smulkiųjų investuotojų reikalavimams, kurie kreipėsi į teismą, jeigu bus byla laimėta.

Atsakovas yra bankrutuojantis bankas „Snoras“, o investicinis bankas „Finasta“ - tretysis asmuo, į kurio sąskaitą buvo pervestos smulkiųjų investuotojų lėšos. Investuotojai siekia įrodyti, kad pinigai jiems priklauso nuosavybės teise ir turi būti grąžinti, nes akcijų emisija nebuvo įregistruota. Lietuvos bankas, perėmęs Vertybinių popierių komisijos teises ir pareigas, ketvirtadienio nutartimi iš bylos trečiųjų asmenų buvo pašalintas.

„Snoras“ nori įrodyti, kad smulkiųjų investuotojų pervestos lėšos jau buvo tapusios banko turtu, nes akcijos buvo apmokėtos, nors ir neįregistruotos. Esą lėšos buvo pervestos į "Snoro" sąskaitą "Finastoje".

Investuotojų asociacijos pozicija tokia, kad pagal Bankų įstatymą, už naujai išleidžiamas akcijas įmokėtos lėšos kaupiamos specialiai tam atidarytoje sąskaitoje ir gali būti naudojamos tik užregistravus įstatų pakeitimus, susijusius su įstatinio kapitalo didinimu.

Didžiausiai daliai „Snoro“ kreditorių atstovauja Investuotojų asociacija, subūrusi jų grupę. Nesibylinėjusių smulkiųjų investuotojų atžvilgiu teismo sprendimas nebus taikomas automatiškai.

Investuotojų asociacijos skaičiavimais, smulkieji investuotojai naujosios akcijų emisijos galėjo įsigyti už maždaug 25,061 mln. litų.

„Snoro“ akcininkai sprendimą platinti naują 380 mln. litų akcijų emisiją priėmė 2010 metų gruodžio 21 dieną. Didžiąją dalį iš naujos 380,083 mln. litų „Snoro“ akcijų emisijos ketino pirkti buvę „Snoro“ pagrindiniai akcininkai – Vladimiras Antonovas (200,483 mln. litų) bei Raimondas Baranauskas (74,517 mln. litų) bei „Jubilee Financial Products“ valdomas fondas (80,021 mln. litų).

2011 metų lapkričio 16 dieną Lietuvos Vyriausybė nacionalizavo „Snoro“ akcijas, o lapkričio 22 dieną Lietuvos bankas atsisakė išduoti leidimą registruoti „Snoro“ įstatų pakeitimus dėl kapitalo didinimo. Gruodžio 7 dieną „Snorui“ iškelta bankroto byla.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)