Prieš komisijos posėdį R. Šarkinas sakė, jog jo vadovavimo Lietuvos bankui metais iš „Snoro“ nebuvo signalų, jog banko veikla nestabili.

„Ar aš sakiau, kad mačiau, jog „Snore“ blogai?, - sakė R. Šarkinas ir pridėjo, jog Lietuvos banko įpareigojimai „Snorui“ ir kitiems bankams taisyti savo veiklą buvo normalaus reguliavimo procesas. - Beveik visi turėjo bėdų, būdavo kokie nors įpareigojimai, kad turi pataisyti, visuose bankuose kažkas buvo“.

Paklaustas, kodėl jam baigus kadenciją pradėjo aiškėti, kad „Snore“ trūksta turto, R. Šarkinas atkirto: „O jūs žinote, kad ten trūksta?“ ir pridėjo, jog dabar apie „Snorą“ žino tik tiek, kiek skelbia spauda: „vieną dieną jūs vieną rašote, kitą – kitą, kokią čia susidarysi nuomonę.“

„Kodėl manęs klausiate? Aš neuždariau. Aš neturiu nuomonės, aš neturiu duomenų jokių, aš jokios informacijos neturiu, - sakė R. Šarkinas apie tai, ar teisingu buvo sprendimas „Snorui“ kelti bankroto bylą. - Gyvenimas parodys.“

Pasak buvusio Lietuvos banko vadovo, kai jis dirbo šalies centrinio banko valdybos pirmininku, Lietuvoje buvo normali bankinė sistema ir jų priežiūra atitiko tarptautinius reikalavimus, o „Snorą“ buvo galima vadinti patikimu banku, nes jis turėjo licenciją.

„Visą laiką galima kažką geriau padaryti, bet po laiko tai...“, - paklaustas, ar jaučiasi ko nors nepadaręs dėl „Snoro“ sakė R. Šarkinas.

Buvęs Lietuvos banko vadovas taip pat teigė žinojęs, jog iš Lietuvos banko pernai lapkričio pabaigoje atleistas Lietuvos banko Kredito įstaigų priežiūros departamento direktorius Kazimieras Ramonas turėjo giminaičių „Snore“, nes pastarasis tai buvo deklaravęs, tačiau teigė, jog K. Ramono dukra ir sesuo užėmė „Snoro“ vadovavimui įtakos neturėjusias pareigas.

Esą ir dabar kai kurios R. Šarkino dukros dirba šalies komerciniuose bankuose, tačiau pasak buvusio Lietuvos banko vadovo, reikia atsižvelgti, kokios jų užimamos pareigos.

V.Vasiliauskas R.Šarkino veiklos nekomentuoja

Vitas Vasiliauskas
Apsilankęs komisijos posėdyje dabartinis Lietuvos banko vadovas V. Vasiliauskas teigė, kad prisiima atsakomybę už bankinį sektorių nuo savo kadencijos pradžios, tačiau nekomentuoja buvusio banko vadovo veiksmų.

„Vyksta teisėsaugos tyrimas, jis ir atsakys į visus klausimus. - sako V. Vasiliauskas. - Aš laikausi, laikiausi ir laikysiuos pozicijos, kad, na, aš nežiūriu į praeitį. Aš galiu atsakyti už laikotarpį nuo 2011 m. balandžio 16 dienos.”

“Aš galiu kalbėti apie faktus, kuriuos mes nustatėme inspektavimo metu ir dėl kurių mes priiminėjame sprendimus, tai tiek. Faktas yra tas, kad mes sprendimą priėmėme praeitų metų lapkričio 16 d., remdamiesi inspektavimo medžiaga ir tenai nustatytais faktais“, - pabrėžė dabartinis Lietuvos banko vadovas.

V.Vasiliauskas pažadėjo, kad visuomenei bus atsiskaityta dėl „Snoro“ laikinojo administratoriaus Simono Freakley nuveiktų darbų.

„Tikrai taip, tam ir yra laikinoji Seimo tyrimo komisija, kuri atsakys į visus iškilusius klausimus, taip pat ir dėl pono Freakley. Pati ataskaita, kurių buvo dvi, t.y. lapkričio 24 ir gruodžio 7 d. ataskaita, yra riboto naudojimo, nes ten yra ir banko komercinę paslaptį sudarančių dalykų. Ateityje tikrai tie dokumentai galės tapti prieinami visuomenei“, - paaiškina V. Vasiliauskas.

Po posėdžio išėjęs R.Šarkinas žurnalistus apkaltino dezinformacija, tačiau nenurodė, ką turi galvoje.

„Kodėl jūs taip kiauliškai elgiatės? Kai išėjo Vasiliauskas, sakote, Šarkinas pasakė šitaip ir šitaip. Aš taip nesakiau. Kodėl jūs meluojate“, - žurnalistams pasipiktino R. Šarkinas išėjęs iš Seimo laikinosios komisijos posėdžio, tačiau nepatikslino, kokie teiginiai jį papiktino.

Dabartinis Lietuvos banko vadovas patikslino, jog sprendimas kreiptis dėl banko „Snoras“ bankroto buvo priimtas paskutinio inspektavimo metu, kuris prasidėjo 2011 m. rugsėjo mėnesį.

Komisija nagrinėja 14 klausimų, nagrinėjančių bankų kontrolės, „Snoro“ bankroto ir galimų piktnaudžiavimų klausimus.

Laikinajai komisijai vadovauja Valentinas Mazuronis, atstovaujantis partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijai.

Pasak V. Mazuronio Lietuvos banko buvusiam ir esamam vadovams buvo užduota daug "labai įdomių klausimų" ir gauta "daug labai įdomių atsakymų". Taip pat sutarta, kad esant reikalui jie į komisijos posėdžius galės atvykti pakartotinai.

Pasak V. Mazuronio, į kitą komisijos posėdį planuojamą kviesti buvusią „Snoro“ vyriausiąją finansininkę ir valdybos narę Jurgitą Bliumin, Lietuvos banko valdybos narį Audrių Misevičių ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovą Vitalijų Gailių. Kovą į posėdį planuojama kviesti S. Freakley.

Komisijos pirmininko pavaduotojais išrinkti konservatorius Stasys Šedbaras ir socialdemokratas Juozas Olekas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją