DELFI skaitytojas Darius pasakoja turėjęs terminuotą indėlį „Snoro“ banke, kuriam pasibaigus pasirašė fiksuotų palūkanų obligacijų sutartį.

Obligacijos turėjo įsigalioti gruodžio 1 dieną, tačiau tai neįvyko, lapkričio 16 dieną Vyriausybei perėmus banką, kuriam vėliau buvo pradėta bankroto procedūra. Skaitytojas paprašė nutraukti obligacijų sutartį ir grąžinti jam lėšas, tačiau tvirtina neturintis jokio atsakymo nei iš Lietuvos banko, nei administratoriaus, koks bus jo investuotų lėšų likimas.

„Kreipiausi į Lietuvos banko valdybos narius, Finansų ministerijoje niekas negali konkrečiai pasakyti, „Snoro“ „karštoji linija“ neatsako“, - nuogąstauja skaitytojas.

„Snoras“ lapkričio mėnesį platino platino dvi obligacijų emisijas litais (Nr. 11) ir eurais (Nr. 12), už kurias buvo siūlomos 4,5 proc. metinės palūkanos. Investuotojų asociacija skelbia subūrusi per šimtą tokias obligacijas už maždaug vieną milijoną litų įgijusių investuotojų.

„Siekiame atgauti neužregistruotos „Snoro“ emisijos lėšas. Išanalizavę lapkričio mėnesį „Snoro“ obligacijų pirkimo paraiškas pateikusių investuotojų situaciją manome, kad jų lėšos negrąžinamos nepagrįstai“, - sakė asociacijos valdybos narys Tomas Pilipavičius.

Asociacijos valdybos narė ir „AAA Baltic Service Company“ advokatė Daiva Ušinskaitė-Filonovienė įsitikinusi, kad šios lėšos turi būti laikomos indėliais ir grąžinamos iš Indėlių draudimo fondo, nes „pagal obligacijų pasirašymo sutartis, iki obligacijų platinimo pabaigos lėšos turėjo būti investuotojų asmeninėse vertybinių popierių sąskaitose, todėl akivaizdu, kad jos turi būti laikomos indėliais“, - teigė ji. Trečiadienį DELFI ji teigė, kad investuotojai iki šiol nežino, koks jų lėšų, užstrigusių banke statusas.

Lietuvos banko viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Giedrius Simonavičius sako, kad bankas trečiadienį paragino bankroto administratorių greičiau atsakyti į investuotojų klausimus.

„Sprendimą, kaip traktuoti šias obligacijas, privalo priimti banko „Snoras“ bankroto administratorius. Lietuvos bankas šiandien raštu kreipėsi į bankroto administratorių ragindamas keik įmanoma greičiau pateikti atsakymus į šiuos klausimus“, - DELFI trečiadienį sakė G. Simonavičius.

Su Indėlių ir investicijų draudimu DELFI trečiadienį susisiekti nepavyko.

Nacionalizuoti „Snorą“ Vyriausybė nusprendė lapkričio 16-ąją pernai, kada banke pasigesta turto už maždaug 1 mlrd. litų. Laikinasis administratorius nustatė, kad banke trūko 3,4 mlrd. litų vertės turto iš maždaug 8 mlrd. litų ir Lietuvos bankas lapkričio 24 dieną paskelbė „Snorą“ nemokiu. Bankroto byla „Snorui“ iškelta gruodžio 7-ąją. Šiuo metu banką valdo bankroto administratorius - „Zolfo Cooper Europe“ vyriausiasis partneris N.Cooperis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)