Latvijos Finansų ir kapitalo rinkos komisijos pirmininkė Irena Krumanė antradienį pareiškė, kad „Latvijas Krājbanka“ gelbėjimo klausimas net nesvarstomas, skelbia delfi.lv.

Agentūra BNS skelbia, kad I. Krumanė tvirtino, jog nėra net minčių, kad Latvijos valstybė gelbėtų „Latvijas Krājbanka“. „To dienotvarkėje nėra“, - sakė I. Krumanė.

Kaip skelbia agentūra LETA, Finansų ir kapitalo rinkos komisijos pirmininkė pareiškė, kad galimi du „Latvijas Krājbanka“ ateities scenarijai. Turint omenyje tai, kad dabar banko akcininke yra Lietuvos valstybė, Latvija laukia, kad Lietuva veiks taip, kaip savu laiku pasielgė Latvijos vyriausybė – banką nacionalizuos. Jeigu Lietuva tokio žingsnio nežengs, „Latvijas Krājbanka“ bus likviduotas.

Sprendžiamas tarptautinės paieškos klausimas

Baudžiamajame procese įtariamuoju yra ir „Latvijas Krājbankа“ bendrasavininkas Vladimiras Antonovas. Sprendžiamas Rusijos milijardieriaus tarptautinės paieškos klausimas, pranešė DELFI.lv.

Žmonės sunerimę

Nuo ryto prie „Latvijas Krajbanka“ filialų Rygoje būriavosi žmonės. Daugelis nesuprato, kodėl negali išsigryninti pinigų. Jie dar nežinojo, kad banko veikla pirmadienį iki išnaktų posėdžiavusios Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisijos sprendimu sustabdyta.

Bankas daugiau finansinių paslaugų neteikia, todėl žmonės negali pasiimti ne tik indėlių, bet ir algų, pensijų, pašalpų.

„Yra kažkoks garantinis fondas, bet kada jie atiduos... Greičiau numirsim“, – teigė kalbinta moteris.

„Mes manėme, kad bankas geras. Prezidentas skelbė, kad viskas gerai. O išėjo, kad mus apgavo“, – tvirtino vyras.

„Latvijas Krajbanka“ – trečias bankas šalyje pagal gyventojų indėlių dydį. Iš viso savo pinigus čia laiko per 60 tūkstančių pensininkų.

Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisijos teigimu, bankas turi nepakankamai lėšų įprastinei veiklai, įtariama, kad iš jo dingo didžiulės pinigų sumos.

Nustebę sako esantys ir Latvijos ekonomikos ekspertai. Esą dar prieš savaitę „Krajbanka“ skelbė dirbantis pelningai ir ragino nešti indėlius.

„Latvijos vyriausybė uždarė Lietuvai priklausantį banką. Kaip šiuo atveju bus nustatyti nuostoliai, kam jie bus priskirti, kaip bus kompensuojami? Man atrodo, situacija labai sudėtinga“, – tvirtino Latvijos ekonomikos ekspertė Raita Karnite.

Buvo jau skelbta, kad neoficialiomis LETA žiniomis, praėjusią savaitę iš banko sąskaitų iškeliavo „ženkli pinigų suma“.

Anot LETA pranešimo, būtent pinigų dingimas iš „Latvijas Krajbanka“ tapo viena iš banko veiklos sustabdymo priežasčių.

Valstybinės policijos ryšių su visuomene skyriaus vyresnioji specialistė Lita Jubertė kol kas negalėjo patvirtinti, ar policijoje įregistruota tokia baudžiamoji byla, tačiau pažadėjo artimiausiu metu tai išsiaiškinti.

Latvijos verslo dienraštis „Dienas Bizness“, remdamasis neoficialiais šaltiniais, antradienį skelbė, kad Latvijos vyriausybė svarstys galimybes gelbėti „Latvijas Krajbanka“. Ar tarp „gelbėjimo“ variantų yra ir banko nacionalizavimo galimybė, dienraštis nenurodo.

Naujausiomis žiniomis, nuo trečiadienio „Latvijas Krajbanka“ bus leista vykdyti nedideles finansines operacijas. Apribojimai dar didesnis nei „Snorui“: „Latvijas Krajbanka“ klientai per dieną galės atlikti veiksmus ne didesnėmis kaip 50 latų (apie 244,5 Lt) sumomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją