Daiva Noreciau paklausti, ar pildant pajamu deklaracija, kad susigrazinti dali draudimo imoku, reikia deklaruoti gaunamus alimentus. Ar man reikia paimti pazyma is buvusio vyro darbovietes apie man priskaiciuotus alimentus? Juk uz juos pajamu mokesti moka vyras.

Alimentų deklaruoti nereikia.

Rimantas 2002 metais isteigiau kartu su partneriais UAB, i kurios istatini kapitala inesiau 4000 litu ir tapau 40 akciju savininku. 2003 metais pardaviau savo akciju dali kitam bendrasavininkui uz tuos pacius 4000 litu, tai yra tik atsiemiau savo pinigus ir jokio ...

Reikia teikti deklaraciją. Jei skirtumas tarp įsigijimo ir pardavimo kainos lygus nuliui, pajamų mokesčio nereikia mokėti.

Mindaugas. Ar pildant deklaraciją norint, kad būtų iš apmokęstinamų pajamų būtų grąžinta suma sumokėta už studijas, ji bus sumokėta jei man 33 metai?

Taip.

Donata kaip deklaruoti autorini (400Lt) atlyginima. Ar bŪtina?

Jei autorinis atlyginimas buvo apmokestintas 15 proc. tai nereikia.

Roma. jei aš sumokėjau už studijas 7200 kiek man grąžins.

Priklausomai nuo gautų apmokestinamųjų pajamų.

Romas. Turejau buta, kuri pirkau 1993 metais budamas santuokoje. Su zmona issiskyreme ir pasidalinome turta 2000 metais. Zmonai teko 20% buto. As ji ispirkau 2003 metais. Ir siemet 2004 pardaviau buta. Ar butina man moketi pajamu mokesti? T.y. nuo kada bus laiko...

Ne

zydrunas kai emiau paskola bustui pirkti, reikejo apsidrausti gyvybe. gyvybe apdraudziau daugiau nei 10 metu. naudos gavejas laikotarpio pabaigoje esu as. bet ivykus gyvybes praradimui naudos gavejas yra bankas pagal isipareigojimus ir likusi dalis zmonai.

Pateikus deklaraciją, sumokėtos gyvybės draudimo įmokos mažins Jūsų apmokestinamąsias pajamas.

Genutė. Laba diena. Išėjau iš darbo savo noru 2003m. vasario mėn.? Ištekėjusi, šeimoje du vaikai - 15 ir 18m.(abu mokiniai). Ar galima susigrąžinti man priklausanti NPD ir PNPD už 2003 m.? Vyras dirba.

Galima susigrąžinti pateikus metinę pajamų mokesčio deklaraciją.

Audrone vyro brolis valdo 100% UAB akcijų, tačiau jis dirba kitur, o savo UAB dirba puse etato ar jam reikia iki 05-01 deklaruoti savo pajamas.

Jei gavo tik atlyginimą, tai deklaruoti nereikia.

Da Atlyginimas už darba antraeilėse pareigose 2002.12 mėn.išmokėtas 2003.02.04, pajamu mokestis išlaikytas pagal 2lentele.Kaip parodyti deklaracijoje?Pa rodo kad skolinga mokesciams. Dekoju.

Šis atlyginimas apmokestinamas taikant 33 proc. tarifą

Sonata Esu sudariusi kaupiamojo pensiju fondo sutarti VB. Ar turesiu kokios nors naudos deklaruodama savo pajamas siais metais? Aciu

Ne.

InaKokius dokumentus reikia tureti vykstant deklaruoti pajamas,ir kur tai galima padaryti?

Prie deklaracijos pridėti jokių dokumentų nereikia.

VioletaP Ar tikrai iki š.m. liepos 1 d. bus grazinta istatymais numatyta dalis mokescio sumoketo uz gyvybes draudima, nes girdejau, kad zmonems mokesciu inspekcijos darbuotojai su sypsenai aiskina kad kai kurie atgaus tik kitais metais. Noreciau komentaro jai taip...

Iki liepos 31 d.

susirupnesGyvenu ne Lietuvoje, dirbu universitete uzsienyje jau 5 metai. Esu registruotas ir Lietuvoje. Ar man reikia deklaruoti gaunamas pajamas uzsienyje, nors neivienos pinigu tranzakcijos i Lietuva nera padaryta? Taip pat turiu individualia imone Lietuvoje, ku...

Deklaruoti nereikia, jei Jūs pagal GPMĮ 4 str. neatitinkate nuolatinio Lietuvos gyventojo sąvokos.

AurejaAr reikia deklaruoti pajamas, jei per metus negavau jokiu papildomu pajamu? Mes su sugyventiniu nusipirkome butą(butas jo vardu), ar galiu aš atsiimti dalį sumokėtų palūkanų? O ar galime mes adu atsiimti dalį sumokėtų palūkanų (ir aš ir jis)?

Deklaruoti nereikia. Atimti sumokėtas palūkanas galės tik tas kurio vardu suteiktas kreditas, jis turės pateikti ir deklaraciją.

ELZEKOKIOS TURI BUTI PAJAMOS PER 2003, KAD BUTU GALIMA DEKLARUOTI PAJAMAS, NORIT ATGAUTI PAJMAMU MOKESTI NUO 1000 LTL SUMOKETU UZ MOKSLA? AR TOS PAJAMOS TURI BUTI "POPIERINES" AR JAU ATSKAICIUS MOKESCIUS?

Deklaruojamos gautos pajamos neatskaičius mokesčių (“popierinės”), užpildžius deklaraciją apskaičiuosite grąžintiną sumą.

VioletaSveiki, Girdejau, kad galima pritaikyti neapmokestinama minimuma 290 Lt visiems 12 menesiu, jei zmogus dirbo tik 3 menesius per visus 2003 m. Kaip turetu tai buti apiforminta ir kokioje formoje? Norime susigrazinti GPM uz moksla. Aciu

Deklaracijos FR0462 arba supaprastintos formos eilutėje “Taikytino MNPD, MPNPD suma” įrašoma gyventojui priklausanti 12 mėnesių NPD. Jei gavote tik su darbo santykiais susijusių pajamų teikiate FR0462S.

Audrone mano vyras yra UAB direktorius, akcijų uabo jis neturi yra samdomas darbuotojas, ar jam reikia iki 05- 01 deklaruoti savo pajamas

Jei gavo tik su darbo santykiais susijusių pajamų, tada deklaruoti nereikia.

AntanasPries du metus pirkau miska uz 50 tukst.litu,nors valstybine nurodyta kaina buvo 130 tukst.litu.Is jo pardaviau medienos su issikirtimu uz 40 tukst.litu. 1)Ar reikia moketi 15% mokesti nuo 40 t.lt 2)Jeigu parduociau veliau miska ir gauciau 60 tukst.Lt-n...

Pardavus mišką gautos pajamos apmokestinamos 15proc. tarifu.

InaAr visi dirbantys Lietuvoje privalo delklaruoti turtą? Ar tik tie kas nori susigražinti, pajamų mokesti(už mokslą,draudimą ir t.t..)? Ačiū.

Pajamas turi deklaruoti tie, kurie nori susigrąžinti pajamų mokestį, taip pat tie, kuriems prievolė atsiranda dėl B klasės pajamų (mokestį, nuo kurių privalo pajamų gavėjas) gavimo.

Mariuss Ar vyresnis nei 26 metu asmuo turi teise pasinaudoti gyventoju pajamu mokescio lengvata uz sumoketas aukstojo mokslo studijas?

Gali.

DDainiusReikia deklaruoti pajamas, kad susigrazinti pinigus uz sumoketas palukanas busto paskolai. Ar as galiu pildyti tik pirma (antra) lapa (gautos pajamos) ir paskutini prieda - informacija apie paskola, ar reikia butinai ir kitus lapus pildyti - turta deklaru...

Turite pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją su atitinkamais priedais.

LauraBanko sąskaitoje su sutuoktiniu turime bendrą sąskaitą, į kurią yra siunčiami pinigai iš artimojo giminaičio (tėvo). Kaip deklaruoti šias lėšas: kaip turtą ar kaip pajamas? Ar šias lėšas deklaruoti per pusę man ir mano sutuoktiniui, nes tai bendra sąskait...

Jei tai dovana iš tėvo, deklaruojamos dukters, jei suma didesnė nei 10 000Lt, kaip neapmokestinamosios pajamos. Jei pinigai dovanojami tik Jums (asmeniškai) jie neapmokestinami, jei dovanojami Jums abiem, tai Jūsų vyro 6960 Lt viršijanti dovanos suma apmokestinama taikant 33% tarifą.

DainiusJau preliminariais skaičiavimais matau, jog esu valstybei permokėjęs pajamų mokestį maždaug 1100 Lt. Tačiau iki gegužės 1 d. dar turiu sumokėti 650 Lt kaip individualios veiklos 15 proc. pajamų mokestį. Ar negalima būtų tartis su mokesčių administratorium...

Deklaracijoje bus apskaičiuota grąžintina arba sumokėtina mokesčio suma atsižvelgus į visas klausime nurodytas aplinkybes.

IvonaNorėčiau paklausti, kurią konkrečiai pajamų deklaracijos formą turėtų pildyti mano vyras, jei jis yra apsidraudęs investiciniu gyvybės draudimu ir jokių papildomų pajamų, išskyrus darbo užmokestį, nėra gavęs ir negauna.

FR0462S

VirginijaAr reikia deklaruoti pajamas,kurios gautos pardavus akcijas 2003 metais.

Reikia deklaruoti, išskyrus atvejus, jeigu už akcijų pardavimą gauta mažiau kaip 10 000 Lt, o šios pajamos priskirtos neapmokestinamoms pajamoms (GPMĮ 17 str. 22-23 p.)

ReginaAr deklaruojamos gautos draudimo išmokos už autoįvykį kaip pajamos (2009 Lt)? Ačiū

Ne.

DrMoonMano nuomone tie deklaravimai paskutine nesamone, popierizmas-debilizmas. koks kieno reikalas ka ir kiek as turiu, is kur gavau, ir isvis, cia privati teritorija, von n*chui visi is cia, ka noriu ta darau. kokia cia demokratija, zmogaus teises pazeidzia...

RenataAr reikia deklaruoti stipendiją? Ar reikia deklaruoti,jei kelis mėn. po studijų gavau pašalpą iš Darbo biržos? Ar reikia gauti pažymą iš banko dėl jame esančios saskaitos ir pinigų sumos?

Deklaruoti nereikia.

Vaidas Ar reikia deklaruoti pajamas žmonai, jei ji nedrausta, už mokslus nemoka ir t.t., o aš deklaruoju, nes esu apsidraudęs investiciniu draudimu? Mes auginame 1 vaiką iki 3m. Ačiū. Dėl to kad Jūs deklaruojate, žmonai neatsiranda prievolė deklaruoti.

Gediminas Noriu pasitikslinti jeigu aš dirbu UAB, o kitoms grupems kurios gali atsiimti dalį sumokėtų mokesčių nepriklausau, ar man reikia šiemet deklaruoti pajamas.

Ne.

ReginaIndividualios įmonės savininkui išmokėta iš 2003 metų pelno 6960 Lt. Ar deklaruojama visa suma, ar minusuojama 3480 Lt, kurie yra neapmokestinami pagal PMĮ? Ačiū

Deklaruojama visa suma, o 3480 Lt nurodoma FR0462N priede kaip neapmokestinamosios pajamos, likusi suma FR0462P15 priede.

Eugenija Ar galima, deklaruojant pajamas, tėvams susigražinti mokestį, sumokėtą už vidurinės mokyklos moksleivio papildomą ugdymą (šiuo atveju tai Informatikos mokykla prie Universiteto)? Ačiū

GPMĮ tokia lengvata nenumatyta.

Anglas Sveiki, norėjau paklausti kokių reikėtų pažymų iš kredito įstaigos deklaruojant pajamas. Esu paėmęs paskolą būstui iš Kredito unijos. Ar procedūra identiška kaip ir paėmus paskolą iš banko. Ar įmanoma susigražinti kažkokią mokesčių dalį? Dėkui

Jei 2003 m. gavote apmokestinamųjų pajamų sumokėtą mokesčio dalį galite susigrąžinti, pateikdamas metinę pajamų mokesčio deklaraciją. Dokumentų pridėti nereikia, tačiau reikia saugoti 10 metų.

ingridaAr reikia deklaruoti iš tėvų gautą dovaną? Ar tokia dovana turi būti forminama pas notarą?

Priklauso nuo vertės, iki 10 000Lt gautos dovanos gali būti nedeklaruojamos. Dovanos kurių vertė (suma) didesnė kaip 50 000Lt turi būti įformintos notaro.

SaulėAr bus grąžinama pajamų mokesčių dalis už apdraustą pilnametį (g.m.1979) sūnų (kompleksinis gyvybės draudimas 10 metų). Iki 2003 m. įstaiga tokią lengvatą taikė)

Ne.

Kriste Laba diena.Esu studente,vasara dirbau uzsienyje, parsiveztus pinigus laikau banke-terminuotu indeliu.Dabar dar dirbu Lietuvoje.Ar man reikia deklaruoti uzsienyje uzdirbtus pinigus?Ar reikia deklaruoti atlyginima?

Taip, reikia.

Rasa S Ar reikia deklaruoti pajamas, jeigu, be atlyginimo, per metus gavau nedideli pelna pardavusi vertybinius popierius - LR Vyriausybes taupymo lakstus.

Jei gavote pardavimo pajamų ne daugiau kaip 10 000 Lt deklaruoti nereikia.

ReginaAr deklaruojamos gautos draudimo išmokos už autoįvykį kaip pajamos (2009 Lt)?Ačiū

Deklaruoti neprivaloma.

Lidija Kokį turiu įrašyti MNPD+MPNPD į pajamų deklaracija, jei kartu su vyru auginame 1 vaiką, o per 2003 metus dirbau tik 3 mėnesius? Ačiū

Turite įrašyti 3654 Lt.

andryzas ar privalo studentai deklaruoti pajamas,kurie dirbo anglijos zemes ukyje 2003 metu vasara!? aciu

Taip, privalo.

RAsaAr valstybes tarnautojai privalo deklaruoti ir turta?

Taip. Taip pat ir pajamas.

EgidijusDirbu privacioj imonej ir kartu esu karys-savanoris, 2003 mokejau uz moksla ir nutariau daly sumoketu mokesciu susigrazinti. Imone isdave FR0466 formos pazyma apie mano pajamas, o savanoriu rinktines buhaltere parase kompiuteriu tik kazkokia lentele ant k...

LauraDeklaruodama rurtą, turėsiu deklaruoti transporto priemonę. Kaip įvertinti jos vertę, jei neprisimenu jos įsigijimo kainos? Jeigu pagal rinkos vertę, kaip ją sužinoti? Ačiu.

Transporto priemonę įvertinate pats, atsižvelgiant į jos rinkos kainą.

ZeniusAr reikia pildyti GPMD, kurios pagrindu bus gražintas pajamų mokestis (mokėtos draudimo įmokos už 2003 metus), jei per šiuos metus žmogus buvo bedarbis?

Ne.

NerijusGavau banko paskola zemes sklypui pirkti . Kokias formas turesiu pildyti?Aciu.

Lengvata suteikiama jei paskolos paskirtis yra gyvenamajam būstui statyti. Deklaracijos forma priklauso nuo gautų pajamų.

VilyteGyvenu ir dirbu Vilniuje, mano pajamos - pagal darbo sutartis gaunamas uzmokestis. Nesu pasiemusi paskolu, nemokejau uz moksla ir t.t. Taciau esu esu iregistravusi uki. Ar privalau deklaruoti pajamas?

Jei iš ūkininko ūkio veiklos gavote daugiau kaip 6960 Lt. reikia deklaruoti, pateikiant FR0642S deklaraciją.

IngaLaba diena. As dabar deklaruoju del mokesciu grazinimo. Praeitais metais mokejau uz moksla ir neberandu kvitelio, o bankas nesuranda per toki trumpa laikotarpi. Jums reikia pristatyti tik deklaracija, be dokumentu. Tai ar nieko tokio, kad as to kvito net...

Prie deklaracijos pridėti dokumentų nereikia, tačiau dokumentais pasirūpinkite.

MariusMSveiki, Nors pajamų deklaracijas pagal įstatymą galima pateikti nuo sausio 1 d., kas ir buvo intensyviai reklamuojama jau gruodžio mėnesį, tačiau praktiškai visi VMI įsakymai dėl deklaracijų pildymo pavyzdžių ir t.t. išleisti tik sausio pabaigoje. Bankai...

Deklaracijos pateikimo terminas iki 2004 gegužės 3 d.

VioletaAr geriau siusti uzpildytas formas VMI registruotu laishku ar pakanka imesti i VMI patalpose esancia tam skirta deze? Kas garantuoja, kad uzpildytos formos "nepasimes"? Jei formos uzpildytos neteisingai, ar VMI pranesh uzpildziusiam asmeniui?

Pristatymo formą pasirenkate patys, o jei formoje bus klaidų, Jums bus pranešta.

Laura2004 m. kovo men. pradejau eiti valstybes tarnautojos pareigas. Ar turiu deklaruoti turtą ir pajamas, kaip valstybes tarnautoja uz 2003 m., nors 2003 m. dar nedirbau valstybes tarnyboje? Ačiū.

Turto nereikia, ir pajamų deklaruoti nereikia, jei gavote tik su darbo santykiais susijusių pajamų

RIMAPARDAVIAU DOVANOTĄ BUTĄ,UŽ INDĖLĮ UŽSIENIO BANKE GAVAU PALŪKANŲ,KOKIAS FORMAS TURĖČIAU PILDYTI

Jei negavote jokių kitų pajamų pildote FR0462S15

DariusAr bus grąžinama pajamų mokesčių dalis , jei tam tikrą laikotarpį turėjau nedarbingumo lapelį?

Jei pagal GPMĮ mokestis turi būti grąžintas, nedarbingumo lapelis įtakos neturės.

Tarnautojas Sveiki, norejau pasiteirauti kada VTEK rengiasi parengti nauja turto ir pajamu deklaracijos forma? Kol ji neparengta negalime deklaruoti savo pajamu ir turto. Aciu.

Valstybės tarnautojai ir politikai turi pateikti FR0001 gyventojo (šeimos ) turto deklaraciją, ir metinę pajamų mokesčio deklaraciją (FR0462, arba supaprastintą deklaracijos formą)

genute Kas yra NPD?

Neapmokestinamasis pajamų dydis (pagrindinis – 290Lt, individualus – nustatytas GPMĮ 20 str.)

Ausra Kokias deklaraciju formas tureciau uzpildyti, jei esu valstybes tarnautoja, nebaigto statyti namo savininke ir esu paemusi kredita is banko busto remontui? Is anksto dekoju uz atsakyma.

Turite pateikti FR0001 formos gyventojo (šeimos) turto deklaraciją. Taip pat turite pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją FR0462S, jei gavote tik atlyginimą.

GritanaAr reikia deklaruoti pajamas, gaunant tik valdišką 950 Lt atlyginimą. Ačiū.

Reikia deklaruoti pajamas, jei esate valstybės tarnautoja, valstybės politikė ar šeimos narė. Jei ne, nereikia.

Monica. Ar galiu tiketis, kad mama atgaus bent nedidele dali pinigu sumoketu uz mano studijas jei praeitu metu 5 menesius uzdirbo 1 MMA, likusius 7 men. 0.5 MMA? Beto i Sodros gauna zalos atlyginima, kurio dydis 0.3 MMA?

Pateikus Metinę pajamų mokesčio deklaraciją ir prisitaikius visą jai priklausantį metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį, ji galės susigrąžinti dalį sumokėto pajamų mokesčio. Žalos atlyginimo sumos nėra apmokestinamos ir jų deklaruoti nereikia.

Tina Ar visi Lietuvos gyventojai turi deklaruoti savo turta iki š.m. 05 01. Ar reikia deklaruoti turta,jei turima tik zemes sklypas, dirbama pilnu etatu? Santaupos banke nevirsija 2000 Lt. ACIU

deklaruoti turi: Europos Parlamento nariai, išrinkti nuo Lietuvos Respublikos (toliau - EP nariai), ir jų šeimų nariai; Kandidatai į EP narius, renkamus nuo Lietuvos Respublikos (toliau - kandidatai į EP narius), ir jų šeimų nariai; Kandidatai į valstybės politikus ir jų šeimų nariai; Krašto apsaugos sistemos profesinės karo tarnybos kariai, kurių veiklą reglamentuoja Operatyvinės veiklos įstatymas, profesinės karo tarnybos karininkai ir jų šeimų nariai;Lietuvos banko valdybos nariai ir jų šeimų nariai; Lietuvos kariuomenės vadas, kariuomenės vado pavaduotojai ir jų šeimų nariai;Lietuvos Respublikos teismų pirmininkai, teismų pirmininkų pavaduotojai, teismų skyrių pirmininkai, teisėjai ir jų šeimų nariai; Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierius ir jo šeimos nariai; Nacionalinės teismų administracijos direktorius ir jo šeimos nariai; Prokurorai ir jų šeimų nariai; Seimo kontrolieriai ir jų šeimų nariai; Seimo, Respublikos prezidento, Vyriausybės, kitų pagal specialius įstatymus paskirtų valstybinių (nuolatinių) komisijų ir tarybų pirmininkai, jų pavaduotojai bei nariai ir jų šeimų nariai; Seimo, Seimo pirmininko, Respublikos prezidento ir ministro pirmininko paskirti institucijų ir įstaigų, finansuojamų iš valstybės biudžeto, vadovai bei pareigūnai ir jų šeimų nariai; Vaiko teisių apsaugos kontrolierius ir jo šeimos nariai; Valstybės kontrolierius, valstybės kontrolieriaus pavaduotojai ir jų šeimų nariai; Valstybės politikai ir jų šeimų nariai;Valstybės tarnautojai ir jų šeimų nariai; Valstybinių aukštųjų mokyklų vadovai ir jų šeimų nariai; Žurnalistų etikos inspektorius ir jo šeimos nariai. gyventojai, pageidaujantys gauti piniginę socialinę paramą, ir jų šeimos nariai;gyventojai, pageidaujantys gauti valstybės garantuojamą teisinę pagalbą. Jeigu Jūs nepriklausote nei vienai iš šių asmenų kategorijų, Jums deklaruoti turto nereikia.

Marija. Ar bus galima susigrazinti dali sumoketu mokesciu uz papilodmasias ar /ir islyginamsias studijas Vilniaus Universitete? Jeigu ne,tai kodel, nes buvo sakoma, kad galima susigrazinti uz BET KOKIO LYGIO studijas aukstosiose mokyklose... ?

galima susigrąžinti tik už studijas kurias baigus įgyjamas aukštasis išsilavinimas (nuosekliąsias studijas). Išlyginamosios studijos nėra nuosekliosios, baigus vien jas aukštasis įsilavinimas neįgyjamas.

Giedriuss. Esu dieniniu studiju studentas ir dirbu pilnu etatu, ar reikia deklaruoti pajamas?

nereikia, jei nenorite pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata studijuojantiems .(jei 2003 m. mokėjote už studijas, kurias baigus įgyjamas aukštasis išsilavinimas)ar prisitaikyti Jums metų eigoje nepritaikytą neapmokestinamąjį pajamų dydį.

Juozas. Gyventojas nuomoja darbovietei savo automobilį, todėl gauna A klasės pajamų, apmokestinamų pagal 15%tarifą.Pajamų suma(neatskaičiu s GP mokesčio 2000Lt). Ar jis privalo teikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją?

Jeigu Jūs gavote tik A klasės pajamų, nuo kurių mokestis buvo išskaičiuotas pajamų mokestis, ir neketinate pasinaudoti įstatyme numatytomis lengvatomis, neprivalote.

Povilas. Kokios vertės daiktus reikia deklaruoti ?

Nuolatinis Lietuvos gyventojas privalo deklaruoti 2003 m. gruodžio 31 d. turimą šį turtą:1) pinigines lėšas, turimas bankuose ir kitose kredito įstaigose ir ne bankuose ir kitose kredito įstaigose, jeigu jų bendra suma viršija 50 000 litų; 2) pasiskolintas ir negrąžintas pinigines lėšas, jeigu jų bendra suma viršija 2000 litų; 3) paskolintas ir nesusigrąžintas pinigines lėšas, jeigu jų bendra suma viršija 2000 litų; 4) vertybinius popierius, jeigu jų bendra vertė viršija 2000 litų; 5) nebaigtą statyti statinį bei kitą nekilnojamąjį daiktą, kurio nuosavybės teisės nėra įregistruotos nekilnojamojo turto registre, taip pat užsienio valstybėse esantį nekilnojamąjį daiktą, kaip jis apibrėžtas Civiliniame kodekse, arba kilnojamąjį daiktą, jeigu šios rūšies daiktui pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus privaloma teisinė registracija; 6) meno kūrinius, brangakmenius, juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus, kurių vieneto vertė viršija 10 000 litų; 7) kitą, nuolatinio Lietuvos gyventojo nuomone, vertingą turtą.

Laimonas. Šiais metais buvau priimta į valstybės tarnybą kaip pakaitinė valstybės tarnautoja, ar man privaloma deklaruoti turtą ir pajamas už 2003 m., jei praėjusiais metais nedirbau valstybės tarnyboje? Iš anksto dėkoju už atsakymą.

nereikia

Forgete. Imame bustui paskola, ar reikia deklaruoti turta?

nereikia.

TiNNa. Ar reikia deklaruoti sutuoktinio, kuris dirba uzsienyje, pajamas, norint susigrazinti dali pinigu, uzmoketu uz dukros moksla?

Jeigu Jūsų sutuoktinis yra nuolatinis Lietuvos gyventojas ir gavo pajamų iš užsienio, jis pats arba jo įgaliotas asmuo privalo pateikti Metinę pajamų mokesčio deklaraciją, net jei jis ir neketintų pasinaudoti lengvata.

Travis. Esu studentas mokantis uz moksla. Dirbu uz minimuma puse etato. Ar man valstybe grazins ka nors? nes as kiek suprantu pajamu mokescio nemoku.

negrąžins

Liuda. Esu bedarbe nuo pernai metu birzelio men.Firma kurioje dirbau bankrutavo. Nesuprantu is kur as tureciau pristatyti pazimas apie pajamas.Ir darjeigu gaunu bedarbio pasalpa ar man reikia priststyti pazyma is darbo birzos?

mokesčių inspekcijai jokių pažymų nereikia pateikti, nei iš buvusio darbo nei iš darbo biržos.

Jolka. Kur reikia deklaruoti individualios veiklos pajamas? Ar ten, kur yra asmens nuolatinę gyvenamoji vieta, ar ten, kur jis registravosi kaip mokesčių mokėtojas, pradėjęs vykdyti individualią veiklą?

deklaraciją Jūs turite pateikti ten, kur yra Jūsų nuolatinė gyvenamoji vieta

di. Ėmiau paskola butui pirkti. Apsidraudžiau paskolos gavėjo naudai. Ar įtraukti į deklaraciją šią sumą ir ar grąžins dalį išlaidų?

Paskola metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje nedeklaruojama. Jei pildysite metinę pajamų mokesčio deklaraciją, pajamų mokestį nuo 2003 metais sumokėtos draudimo įmokų sumos galėsite susigrąžinti, taip pat galėtumėte pasinaudoti lengvata, jei už paskolą butui įsigyti 2003 m. mokėjote palūkanas.

Ročienė. 2002m. birželio mėn.paveldėjau butą, kurio rinkos kaina 16000lt.2003m. gruodžio mėn. pardaviau savivaldybei už 11000lt.Ar reikia man deklaruoti pajamas? Kitos mano pajamos yra tik darbo užmokestis.

taip, šios turto pardavimo pajamos yra deklaruojamos.

lota. Nuo keliu metu asmenims privalomas deklaravimas?

tai nepriklauso nuo amžiaus, o nuo gautų pajamų. Jei asmuo, jaunesnis kaip 18 metų, gavo pajamų, kurias privalu deklaruoti, už jį deklaraciją turi pateikti tėvai.

Aloyzas. Ar norint gauti mokesčių lengvatas reikia pildyt tik pajamų deklaracijas ar dar reikia deklaruoti ir turtą?

tik metinę pajamų mokesčio deklaraciją ir atitinkamus jos priedus (FR0462L priedas skirtas nurodyti patirtas įstatymo 21 str. nurodytas išlaidas, kuriomis gali būti mažinamos jo apmokestinamosios pajamos)

Andrius1. ar man butina siais metais deklaruoti pajamas, jei as tik ruosiuosi imti paskola bustui pirkti (kitu pajamu isskyrus pagrindini atlyginima neturiu)?

nereikia

Ricardo. esu isvykes i ilgalaike komandiruote (6 men.), grysiu tik geguzes trecia diena. ar galima atideti pajamu ir turto deklaravima tokiu atveju ir jei galima, tai ar reiketu pildyti prasyma?

Už Jus deklaraciją gali pateikti Jūsų įgaliotas asmuo.

Rasma. Uz sunaus moksla praejusiais metais mokejau tris tukstancius litu per semestra iki siu metu pavasario semestro. Kiek man pavyktu susigrazinti pinigu, deklaravus pajamas? Labai aciu uz atsakyma.

tai priklauso nuo to, kiek Jūs gavote pajamų. Galite iš savo apmokestinamųjų pajamų atimti išlaidas, kurios sudaro ne daugiau kaip 25 proc. šių pajamų. Trūksta informacijos išsamiai atsakyti į Jūsų klausimą.

Brigita. Ar nedeklaravus pajamu uz 2003 metus, negalesiu susigrazinti dali mokescio uz moksla sumoketo 2004metais? Ar mokesciu inspekcijoje nemokamai konsultuoja deklaraciju klausmais?Jei ne -kas gali kompetetingai patarti siais klausimai?

galėsite susigrąžinti pajamų mokestį nuo už 2004 metus už studijas sumokėtos sumos, jei gausite apmokestinamųjų pajamų. Apskričių valstybinėse mokesčių inspekcijose ir jų skyriuose teikiamos nemokamos konsultacijos, jų telefonus, adresus ir el. pašto adresus rasite tinklapyje www.vmi.lt.

lota. I jokias lengvatas nepretenduoju. Dirbu kruiziniuose laivuose, daugiau jokiu pajamu negaunu.Visas turtas tas tai butas ir masina ,isigyti pries 3 metus.Ar privalau deklaruoti pajamas ir turta?

privalote deklaruoti pajamas, kurias gavote užsienyje. Jei nesate valstybės tarnautojo šeimos narys, turto deklaruoti neprivalote.

sandra. kokias deklaracijas turi pildyt asmuo, kuris gauna tik pajamas ish darbo santykiu( alga), ir kai nori susigrazint uz moksla sumoketu pinigu dali?

pildote: FR0462 S formą ir priedus: FR0462P33, FR0462L

Alina. Ar dar kokiu nors telefonu konsultuojama tuo klausimu

Visų apskričių valstybinių mokesčių inspekcijų telefonus rasite interneto tinklapyje www.vmi.lt

Romanas. Praeitais metais turėjau porą terminuotų trumpalaikių indėlių bankuose, ar reikia pažymų apie gautas palūkanas? Jei taip, tai kur turėčiau dėl jų kreiptis?

nebūtinos pažymos, bet jei nežinote tikslios palūkanų sumos, tai kreipkitės į bankus kuriuose turėjote indėlius ir iš jų gavote palūkanų. Bankai išduoda pažymas (nemokamai).

Alina. Kaip bus pilietis nubaustas, jeigu laiku nedeklaruos pajamų

Lietuvos Respublikos administracinių tesės pažeidimų kodekso 172-1 str. numatyta administracinė atsakomybė

Mama. Iš vyro gaunu priteistus alimentus. Ar reikia deklaruoti pajamas 2003 m.?

alimentai yra nedeklaruotino, neapmokestinamosios pajamos. Jei kitų pajamų negavote, deklaruoti pajamų nereikia.

Aloyzas. Jeigu gyvenu kitoje vietoje, o ne ten kuri yra deklaruota, kurį adresą reikia nurodyti deklaracijoje?

deklaracijoje turi būti įrašomas faktinis nuolatinės gyvenamosios vietos adresas deklaracijos pateikimo metu.

Ligita. Jei formoje FR0462S 24 lsukelis užpildytas, t.y. nurodoma gražintina pemoketa suma, ar reikia papildomai rasyti koki nors prasyma, ar VMI pagal sia forma grazins permoketus pinigus i nurodyta saskaita?

nereikia jokio papildomo prašymo, jums grąžintina suma bus pervesta į Jūsų banko sąskaitą, kurią Jūs turite nurodyti deklaracijoje (25-28 laukeliai).

Edvinas. Ar visiems gyventojams reikės deklaruoti pajamas, net ir tiems kurie gauna minimumą?

ne visiems, tik tiems kam nustatyta prievolė pateikti deklaracijas ir tiems kurie nori pasinaudoti teise iš mokestinio laikotarpio pajamų atimti metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį ar metinį papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (MNPD ir MPNPD) ar/ ir patirtas išlaidas (gyvybės draudimo įmokas; palūkanas už kreditą gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti; sumas už studijas, kurias baigus įgyjamas aukštasis išsilavinimas ir/ar suteikiama kvalifikacija. Plačiau-www.vmi.lt

aldona. ar reikia UAB direktoriams ir vyr. finansininkams pildyti paj.ir turto deklaracijas už 2003metus ir pateikti mok.inspekcijai?

UAB direktoriai, jų pavaduotojai, vyriausieji buhalteriai, taip pat jų šeimų nariai (sutuoktiniai) turto deklaruoti neprivalo.

AušraL. Jei individualios veiklos pažyma buvo išduota Kauno m. MK, ar galima deklaraciją pristatyti Vilniaus m. mokesčių inspekcijai.

2003 metų mokestinio laikotarpio deklaracija turi būti pateikta nuolatinės gyvenamosios vietos apskrities valstybinei mokesčių inspekcijos teritoriniam skyriui.

n. dirbu Vidaus reikalų ministerijoje, esu darbuotoja, dirbanti pagal darbo sutartį. Ar privalau deklaruoti savo pajamas ir turtą?

neprivalote, jei nesate valstybės tarnautoja.

Onute. Vyras dirba muitinėje transporto specialistu(vair uotoju),ar jis valstybės tarnautojas ir ar reikia deklaruoti pajamas,jeigu jo 2003m.pajamos tik darbo užmokestis,kurį deklaruos muitinės buhalterija.

nereikia

RRR. aba diena, Norejau paklausti ar butina pateikti mokejimus irodancius dokumentus? As esu sumokejusi uz savo mokslus universitete bei kelias imokas uz gyvybes draudima. Ar mokesciu inspekcija pati susizinos apie mokejimus, ar reikes pateikti visus kvitus?

nieko papildomai pateikti nereikia, tik deklaracijas. Informacija mokesčių inspekcija iš šių įstaigų gaus.

Ramune. Ar pildant pajamu deklaracijos (FR0462S)17 punkta (taikytinas MNPD, MPNPD suma) reikia is darbdavio pateiktu pazymu (FR0444) nurodyti 15 ir 16 punktu sumas, jeigu per metus dirbta ne pas viena darbdavi?

reikia pačiam pasiskaičiuoti taikytina MNPD (pvz: 12 men. x 290lt. NPD ir MPNPD = 3480 MNPD)

Algirdas Mykolas. ar yra numatytos bausmes ar galbut ispejimai uz neteisingai uzpildytas ar suklastotas deklaracijas?

jei deklaracijoje bus nustatyta klaidų, asmeniui bus įteiktas klaidų protokolas ir Jūsų bus paprašyta patikslinti deklaraciją.

Stasys Petraitis. Ar jus nemaonte, kad visam sitam vajui yra tiesiog nepasiruosta? Gal reikejo pirma bent jau tarnautojus is anksto apmokyti?

manome, kad gyventojams informacijos apie pajamų deklaravimą buvo pateikta daug ir laiku

Arturas. Kur galima suzinoti informacijos apie GPM istatymo administravimo problemas,aciu.

nėra tokios informacijos

Ramune. Ar reikia deklaruoti priza, gauta dalyvaujant loterijoje? Kaip suzinoti sio prizo kaina?

loterijų laimėjimai ir prizai (išskyrus gautus iš darbdavio, kurių vertė didesnė kaip 580 lt.) deklaruoti nereikia. Prizo vertę galima sužinoti iš akcijos (žaidimų) organizatorių.

Linardas. Darbadvys moka įmokas už savo darbuotojus į III pakopos pensijų fondą. Šios įmokos yra neapmokestinamos. Ar tokios įmokos priskiriamos darbuotojo pajamoms, ir ar reikia šias pajamas deklaruoti, norint susigrąžinti iš VMI dalį bankui sumokėtų palūkanų?

tokios įmokos nepriskiriamos darbuotojo pajamoms ir iš jų negalima susigražinti mokesčių.

LAURUKAS. Noreciau paklausti, pernai metais pirkome buta, kuri registru centras ivertino 46600. Butas registruotas mano vardu, as dirbu referente. Taigi ar man reikia siemet deklaruoti turima turta, ar laukti kitu metu? Labai aciu .

nereikia, jei nesate valstybės tarnautoja, politikė ar jų šeimos narys.

elenyte. esu valst. tarn. ir privalau deklaruoti turta, bet vyras dirba ne valstybineje istaigoje, kranininkas, ar jis taip pat turi pildyti deklaracijas

valstybės tarnautojų šeimos nariai taip pat turi pateikti deklaracijas.

Astras. Ar gali 15 proc.mokescio suma nurodyta priede FR0462T (I dalyje)skirtis, nuo mokescio (kuri reikia sumoketi) sumos, deklaracijoje FR0462(pateikiam a prie sios deklaracijos priedai FR0462P33 ir FR0462T)?

gali skirtis.

EvaldasR. Nuo kada bus galima deklaruoti vyrui pinigus, kuriuos sumokejo uz zmonos mokslus* Nuoroda i LRS puslapi: http:**www3.lrs. lt*cgi*bin* preps2* Condition1* 229891* Condition2*

gali deklaruoti už 2003 metais sumokėtus pinigus už žmonos mokslą ir susigrąžinti 2003 m. sumokėtą pajamų mokestį.

Dova. 2002 m. buvo parduotas nekiln.turtas, pajamos buvo deklaruotos. Dalis pinigu buvo gauta 2003m. Ar reikia deklaruoti neapmokest. pajamas gautas uz nekil.turta? Jei reikia, tai kokia forma pildyti? Aciu

priklauso nuo faktiškai gautos sumos gautos už nekilnojama turtą. (jei gauta pajamų suma yra daugiau kaip 10 000 lt., reikia deklaruoti nors tos pajamos ir neapmokestinamos, jeigu pajamos gautos už parduota turtą kuris buvo išlaikytas 3 metus. Jei turtas neišlaikytas 3 metus, pajamos, gautos 2003 m., apmokestinamos, nesvarbu kokia suma buvo gauta.

Jūra. Gaunu pajamas, apmokesintas 33 ir 15 procentu tarifu, esu apsidraudusi gyvybės draudimu, kiek ir kokias formas reikia pateikti mokesčių inspekcijai?Ačiū

Deklaraciją FR0462 ir jos priedus P33, P15, L.

Gija. 2003 sausio uz io tukstanciu litu pardaviau akcijas. Ar reikia deklaruoti?

Tai B klasės pajamos, todėl deklaruoti reikia, išskyrus jei gautos pajamos priskiriamos neapmokestinamosioms pajamoms (GPMĮ 17 str.) ir už jų pardavimą gauta pajamų suma yra nėra didesnė kaip 10 000 Lt.

Vaidilute. automobilis buvo pirktas 2002 m. ir parduotas 2003 m. Ar ji reikia deklaruoti?

Gautas pajamas reikia deklaruoti, jeigu pageidaujate pasinaudoti teise perskaičiuoti pajamų mokesčio sumą (išskaičiuotą iš visos gautos pardavimo kainos) ir šia teise nepasinaudojote mokestinio laikotarpio bėgyje.

Neringa. Palūkanas uz busto kreditą pradėjau mokėti nuo rugpjūčio mėn. Ar savo pajamas taip pat turiu deklaruoti tik nuo rugpjūčio mėn.? Ačiū

Deklaruojamos pajamos, gautos už visą mokestinį laikotarpį.

Simas25. stai pazymu blankuose reikia irasyti,asmens identifikacinius kodus, austosios istaigos kodo ir pan., kas tai per kodai ir is kur juos istraukti?

Asmens identifikacinis kodas- tai gyventojo asmens kodas, nurodytas pase, aukštosios įstaigos kodą galite sužinoti iš pačios mokymo įstaigos arba juridinių asmenų registre.

LG. Laba diena, 2003 baigiau universiteta, bet paskutini semestra mokejau uz moksla. Ruosiuosi deklaruoti pajamas, kad pasinaudociau lengvata. 1.Ar universitetas perduos duomenis i VMI ar ne?

Taip

2.Pas mane liko saskaitos saknele. Tai irodymas, kad mokejau, ar dar reikia ko nors?

Ne.

Aistis. Esu leidėjas. 2003 m. išleidau knygą ir atidaviau ją platinti komiso pagrindais, išrašęs sąskaitą-faktūrą. Pinigai dar negrįžo, nes knygą perka labai lėtai. Klausimai: 1. Ar išleistoji knyga (tiražas) laikomas mano pelnu ir jį reikia deklaruoti? 2. Ar pelno mokestį reikia mokėti avansu, ar tada, kai bus parduotas tiražas?

Neaišku, kokiu pagrindu vykdote leidėjo veiklą. Jeigu kaip juridinis asmuo, tai pajamos deklaruojamos ir mokestis mokamas pagal Pelno mokesčio įstatymo nuostatas. Jeigu vykdote individualią veiklą kaip fizinis asmuo, pajamos deklaruojamos pagal GPMĮ nuostatas, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui iki gegužės 1 d. Pajamomis tokiu atveju laikomos tik faktiškai per mokestinį laikotarpį gautos lėšos.

Dova. Vyras dirba 0,5 etato ir gauna minimalia alga.Jam netaikomas PNPD(dukrai 14 m.).Ar zmona gali atsiimti PNPD,deklaravus savo pajamas? Ar nuo 174 Lt nebus atskaisiuoti 33 proc.?Aciu

Žmona, pateikusi metinę pajamų mokesčio deklaraciją, galės prisitaikyti jai taikytiną metinį NPD ir MPNPD ir jums taikytiną MPNPD.

Daina. Turiu individualios veiklos pažymėjimą. Gavau 900lt. pajamų. Kokią deklaraciją reikia pildyti? Ačiū

Priklauso nuo to, kokį apmokestinimo būdą pasirinkote, jei iš gautų pajamų kėtinate atimti leidžiamus atskaitymus, pajamos apmokestinamos taikant 33 proc. tarifą-teikiama deklaracija FR0462S33 ir jos priedas V, jei deklaruosite pajamas, neatimdami leidžiamų atskaitymų – deklaraciją FR0462S15 ir jos priedą V.

Joana. Darbovietė organizavo seminarą darbutojų kvalifikacijai kelti ir sumokėjo už šį seminrą. Ar šį faktą reikia deklaruoti? Jei taip, kaip? Kaip natūrines pajamas? Beje, išėjus iš darbovietės 2004 m. reikia kompensuoti išlaidas už šį seminarą. Kaip reikės tai deklaruoti?

Tai ne pajamos natūra, deklaruoti nereikia.

nijole. Ar galima pasinaudoti pajamu mokescio lengvata, jei gyvybes draudimo sutarties naudos gavejas ne sutuoktinis, ar vaikas, o pvz. sesuo, mama

Ne.

Terese. Ar butina siemet pristatyti pazymas is banko apie indelius? Prie metinės pajamų mokesčių deklaracijos tokių pažymų pridėti nereikia.

Bijūnė. Prašau atsakyti kokias pažymas reikia pridėti deklaruojant pajamas (kaip gyventojui) jeigu pajamos yra deklaruojamos nuo pat deklaravimo pradžios.Ačiū

Prie metinės pajamų mokesčio deklaracijos jokie dokumentai nepridedami, išskyrus, jei pajamos gautos iš užsienio ir norima ten sumokėtą mokesčio sumą atskaityti –pridedama užsienio valstybės mokesčių administratoriaus patvirtintas dokumentas apie toje valstybėje išskaičiuotą (sumokėtą) pajamų mokestį ar jam tapatų.

AAAlius. as pareigūnas, žmona mokytoja, ar man būtina deklaruoti pajamas, jei aš jau deklaravau turtą. taip pat norėčiau sužinoti kaip ir kur, šiuo atvėju, deklaruoti žmonos pinigus, kuriuo jau dovanojo tėvai?

Ir Jums ir Jūsų sutuoktinei būtina deklaruoti tiek turtą, tiek pajamas. Dovanojimo būdu iš tėvų gautas pajamas reikia deklaruoti metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje. Tai neapmokestinamos pajamos, todėl turi būti rodomos deklaracijos N priede, jeigu gauta suma didesnė kaip 10 000 Lt. Didesnės kaip 2 000 Lt piniginės lėšos, turėtos (banke ar ne banke), deklaruojamos Metinėje turto deklaracijoje FR0001 forma.

Vaidilute. Gal bus pratestas deklaraciju pateikimo terminas?

Šiai dienai tai nėra numatyta.

Adomas. Įsirenginėju sode namą. rieš pora metų perdaviau savo butą ir viską investavau į sodą. Šiuo metu gyvenu sode, bet namas vis dar nebaigtas ir savaime suprantama- nepriduotas. Ar priduodant nama(kitamet ar dar veliau) kaip nors bus vertinamos gautos už butą pajamos? Už butą gautos pajamos turėjo būti apmokestintos jų gavimo metu. Parduodant namą nepraėjus daugiau kaip 3 metams nuo jo įsigijimo, iš gautų pajamų galima atimti turto įsigijimo kainą ir kitas GPMĮ 19 str. numatytas išlaidas. Jūsų atveju įsigijimo kaina laikomos visos turto pagaminimo išlaidos, kurioms pagrįsti turite dokumentus.

studente. siuo metu dirbu (visa darbo diena) ir mokausi (universitete dieniniame skyriuje) ar man reikia deklaruoti savo pajamas? ar reikes tik baigus mokslus?

Deklaruoti pajamas reikia, jei mokate už studijas ir norite pasinaudoti GPMĮ 21 str. nustatyta lengvata iš pajamų atimti už studijas per mokestinį laikotarpį sumokėtą sumą.

Algirdas. Kada bus pilnai aisku kaip deklaruoti? Ar bus reikalinga pateikti pažymas? Bandau įsivaizduoti, kaip užplūs valstybines institucijas 2000000 Lietuvos deklarantų. Ačiū už atsakymą.

Taisyklės ir metodiniai nurodymai, kuriuose labai detaliai paaiškinta kaip deklaruoti pajamas yra patalpintos VMI internetiniame puslapyje adresu www.vmi.lt, esant neaiškumams, konsultacijas teikia AVMI konsultavimo skyriai. Prie metinės pajamų mokesčio deklaracijos jokie dokumentai nepridedami, išskyrus, jei pajamos gautos iš užsienio ir norima ten sumokėtą mokesčio sumą atskaityti –pridedama užsienio valstybės mokesčių administratoriaus patvirtintas dokumentas apie toje valstybėje išskaičiuotą (sumokėtą) pajamų mokestį ar jam tapatų.

Remigijus. Jeigu individualios imones savininke savo reikmems nepanaudojo imones pajamu (neeme is imones pinigu sau) ar reikia gyventojo pajamu deklaracijoje rodyti individualios imones gautas pajamas?

Nereikia.

Tom. Gyvenu ir dirbu keleta metu Vokietijoje. Legaliai. Moku mokescius. Santaupu neturime, nes uzdarbis iseina pragyvenimui. Noretumem grizti i Lietuva. Bet ten reikalauja sumoketi skirtuma iki 33%. Niekaip negaliu uzdirbti tiek pinigu. Zmonai leidimo dirbti nera, auginame du vaikus. Ar tai yra normalu, kad mes negalime gritzi i Tevyne!?

Jeigu pagal GPMĮ nuostatas esate nenuolatinis Lietuvos gyventojas, tai deklaruoti pajamų ir mokėti mokesčio Lietuvoje neprivalote.

Automobilis. Pirkau automobilį už 10 000 lt, po trijų mėnesių pardaviau už 30 Lt., pelno taip išeina negavau, sumokėjau 4,5 Lt pajamų mokestį. Kaip tokį dalyką deklaruoti?

Deklaruoti nereikia, bet VMI toks “nuostolingas” sandoris sudomintų.

Egidijusss. Sveiki, bus gražinami mokesčiai nuo sumokėtų palūkanų už busto kreditą. Tarkim per 2003m. palūkanomis sumokėta 1000Lt, tai gražinama suma sudarys apie 500Lt?

Priklauso nuo to, kokiu tarifu apmokestinamų pajamų gavote per mokestinį laikotarpį, jei pvz.:33%, tai gražinama suma 330 Lt.

Romualda. Ar galima kelių gyventojų ( vienos darbovietės) prašymus FR0512 dėl 2proc.labdarai pateikti mokesčių inspekcijai viename voke? Ar kiekvienas būtinai turi atskirame voke?

Kiekvienas gyventojas atskirame voke.

sigita. Ar zmogus, dirbes uzsienyje ir mokejes apie 40 proc. pajamu mokescio nuo darbo uzmokescio, deklaruodamas pajamas lietuvoje, gaus is VMI sumoketu mokesciu skirtuma (laikant kad lietuvoje jis butu mokejes 33 proc. pajamu mokescio)? Ir idomus atvirkstinis variantas, ar zmogus mokejes uzsienyje maziau nei 33 proc. pajamu mokescio, deklaruodamas pajams, tures VMI sumoketi pajamu mokesciu skirtuma? Tarkime, zmogus dirba šalyje, su kuria yra sudaryta dvigubo apmopkestinimo išvengimo sutartis. Dekoju uz atsakyma.

Užsienyje permokėtas mokestis iš Lietuvos biudžeto negrąžinamas. Skirtumą iki 33% reikia sumokėti.

Dainius1. Ar teisybe, kad pajamu mokescio deklaraciju pridavimo terminas yra pratestas iki liepos 1d?

Netiesa.

Edmundas. Po tėvo mirties paveldėjome namą ir iškart pardavėme ar reikia mokėti 15 procentų nuo pardavimo kainos ir įkainojimo skirtumo?

Taip, reikia, kadangi neišlaikėte daugiau kaip 3 metus nuo įsigijimo.

Žydrė. Praeitais metais gavau paskolą sodo namo pirkimui. Tuo laiku skaitant GPM įstatymą buvo apibrėžta, kad bus gražinamas GPM nuo sumokėtų palūkanų už paskolą gyvenamojo būsto įsigijimui. O 2004 m. išėjus išaiškinimui, pasirodė, kad nebus grąžinama nuo palūka...

Lengvata taikoma tik palūkanoms, mokamoms už paskolą gyvenamajam būstui įsigyti. Jūsų pateiktu atveju nurodyta lengvata netaikoma.

Remigijus. kur galima butu suzinoti gaunamu pajamu kodus, kadangi darbovietės ir banko isduodamose pazymose nurodomi kodai skiriasi nuo pateiktu metodiniuose nurodymuose. Ar galima is viso nenurodyti pajamu kodu? Pildant metinę pajamų mokesčio deklaraciją pajamų rūšies kodą nurodyti būtina. Jie yra pateikti atitinkamos deklaracijos priedo antroje puseje, taip pat metodiniuose nurodymuose (prie pildymo pavyzdžių).

Irmantas. Sveiki Vyras yra paemes lengvatini busto kredita is banko, pinigus nuskaiciuoja nuo zmonos saskaitos. Klausimas: Kuris is sutuoktiniu turetu sias islaidas itraukti pildydamas F R 0 4 6 2 L forma Aciu

Išlaidomis, kurias galima atimti iš pajamų yra per mokestinį laikotarpį pagal tokią paskolos sutartį sumokėtos palūkanos. Atimti gali asmuo, kuris moka palūkanas, o jei pajamos neleidžia pasinaudoti lengvata pilnai, atimti likusią sumą iš pajamų gali sutuoktinis.

Viktorija. Aš esu dirbanti studentė. 2003 metais aš mokėjau už mokslus universitete 1875,00 Lt. Ar galiu aš atgauti dalį mokesčio ir kokią deklaracijos formą turėčiau užpildyti?

Galite, reikia užpildyti ir pateikti deklaraciją FR0462S ir jos priedus P33 ir L. Bendra atimamų išlaidų suma negali viršyti 25 proc. apmokestinamųjų pajamų.

VytasP. Kokias deklaracijas pildyti ir kaip jas pildyti jei noriu atsiimti mokescius sumoketus uz studijas taip pat uz palukanas sumoketas bankui: dirbu pastovu darba apmokestinama 33% ir mokausi universitete neakivaizdiniame sk. taip pat turejau viena autorine sutarti nedidelei sumai bei turiu paemes komercine paskola bustui isigyti. Deklaraciją FR0462 ir jos priedus P33, P15 ir L. Atimti galima išlaidas, nurodytas GPMĮ 21 straipsnyje. Plačiau VMI internetiniame puslapyje www.vmi.lt

Mindė. Esu pareigūnas,turtą deklaruoju senai.Pernai išsiskyriau su žmona,ar jai privaloma dabar deklaruoti turta ar pajamas ir koks įstatymo straipsnis tai numato

Ne.

juana. Kalbama apie mokesčių lengvatą,perkant kompiuterį.Ar tai tiesa?Jei taip ,tai norėtusi plačiau apie tai sužinoti.Ačiū.

Deklaruojant 2003 metų pajamas ši lengvata netaikoma, nuostata įsigalioja nuo 200-01-01. Artimiausiu metu pasirodys GPMĮ 21 str. komentaro papildymas šiuo klausimu, žr.www.vmi.lt

Andriux. Kam deklaruoti neapmokestinamas pajamas? Pvz.: neseniai išlošiau 2Lt Maximos loterijoje, už keletą litų pardaviau padėvėtas padangas, mama padovanojo pinigų per gimtadienį, kitų net neprisimenu..

Reikia deklaruoti tik tokias neapmokestinamas pajamas, kurios neišvardintos nedeklaruojamų neapmokestinamų A ir B klasės pajamų sąrašuose. Žr. VMI internetiniame puslapyje adresu www.vmi.lt.

Akvile. Dirbau "normaliam" darbe, kur pajamos buvo apmokestintos 33 proc., ir dar turėjau individualią įmonę, kur pajamų buvo labai nedaug ir todėl pagal įstatymą jos buvo neapmokestintos. Kurią deklaracijos formą turiu pildyti: kur rodomos tik 33 proc. apmokestinamos pajamos, ar tą, kur rodomos ir 33, ir 15 proc. apmokestinamos pajamos? Faktiškai 15 proc. jokių mano pajamų apmokestinta nebuvo. Vienas VMI konsultantų nurodė vieną variantą, kitas - kitą. Kuris teisus?

Atsakymas priklauso nuo to, ar gavote pajamų, ar jos iš apmokestinto pelno. Jei 2003 m. iš įmonės lėšų neišsiėmete? Jeigu ne, pildoma deklaracija FR0462S ir jos priedas P33.

Lietuvis. Ar reikia pildyti turto deklaracija, jei is banko paemaiu 19 tukst.Lt vartojamaji kredita?

Reikia.

Edina. Jei 2002m. pirkta masina ir parduota 2003m.gaunant pelno 2000lt,ar reikia deklaruoti kaip pajamas?Ir rasant automobilio pirkimo-pardavimo sutarti buvo isskaiciuota 15proc.mokesciu, kuriuos atskaiciavo rasanti firma,tai man nebereikia moketi? Aciu.

Deklaruoti reikia, jei norite pasinaudoti teise perskaičiuoti pajamų mokestį, kurį išskaičiuojantis asmuo išskaičiavo nuo visos automobilio kainos.

ajatola. Kodel tokie dideliai mokesciai fiziniams asmenims?

Ne VMI kompetencijos klausimas

Irmantas. Sveiki. Gaves is darbovietes uzpildyta forma FR0466 uz 2003 metus matau duomenis kad „pazymeta X ismokos uz laikotarpi iki 2002.12.31“. 1. 2003.01.20 priskaiciuota 1600LT * NPD suma 500. 2. 2003.11.29 priskaiciuota 2561.10 * NPD suma 428. Klausimas: ar pildydamas formos FR0462S33 laukelyje 17*Taikytino MNPD, MPNPD suma* tureciau skaiciuoti tokiu budu 290*12*500*428 * 4408 ir sia suma 4408 irasyti laukelyje Nr.17. Aciu

17 laukelis užpildomas nesiremiant pažymoje nurodytais duomenimis. Įrašykite Jums ne taikytą, o taikytiną pagal GPMĮ 20 str. nuostatas MNPD ir MPNPD. Pvz., jei Jums taikytinas tik pagrindinis NPD (290 Lt), 17 laukelyje įrašytina suma- 3480 (290x12).

Danutė. Laba diena, norėčiau sužinoti, kodėl toks nutarimas priimtas, kad už apdraustus pilnamečius vaikus nieko nekompensuoja? Draudimo sutartis sudaryta 1998m kai sūnus buvo dar nepilnametis,o 2003m studijavo VGTU ir nedirbo.

Ne VMI kompetencijos klausimas.

Aurimas. Ar sodros ismokos cia priskiriamos prie papidomų pajamų,ir kas turi tikrinti ar deklaracija teisingai uzpildyta.

Pašalpos, gautos iš VSDF biudžeto yra priskiriamos neapmokestinamosioms pajamoms, išskyrus ligos, motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpas. Pastarosios pajamos apmokestinamosTaikant 33 proc. pajamų mokesčio tarifą.

Jurgita. Per kiek laiko bus grąžinami pinigai? Ar nuo deklaracijoje paskaiciuotos valstybes grąžinamos dalies bus priskaičiuoti dar kokie nors mokesčiai?

Jeigu nustatytu terminu pateikta deklaracija užpildyta teisingai, mokesčio permoka bus grąžinta iki 2004 metų liepos 31 d.

DARYLA. DIRBAU SWEDIJOJ PERNAI LEGALIAI.TENAI SUMOKEJAU25%PAJA MU MOKESCIO.CIA LIATUVOJ YRA 33%PAJAMU MOKESTIS.MANES MOK.ISPEKCIJA PRASO SUMOKET TUOS 8%SKIRTUMA.AR TEISINGAI MOKESCIU INSPEKCIJA TAI DARO?

Jūs privalote gautas pajamas deklaruoti, galėsit prisitaikyt Jums priklausantį neapmokestinamąjį pajamų dydį, o trūkstamą mokesčio dalį reikės sumokėti.

Andriux. Kam reikalingos pažymos iš bankų pajamų deklaravimui, jeigu jokie duomenys iš jų neįrašomi į deklaraciją (nesant palūkanų).

Pažymos gali būti reikalingos deklaruojant turtą (t.y. turimas lėšas banko įstaigoje).

Saulius. Gyvenu Londone. Turiu LR pilietybe. Ar tikrai privalau moketi mokescius ir Anglijai ir Lietuvai, nors Lietuvoje negyvenu jau 5 metai. Ir nuo kokios sumos tie mokesciai bus skaiciuojami Lietuvai - nuo sumos "ant popieriaus" ar atskaicius Anglijos mokescius nuo likucio. Aciu.

Jeigu Jūs nesat nuolatinis Lietuvos gyventojas, deklaruoti pajamų ir mokėti mokesčių Lietuvoje Jums nereikia. Jeigu esat nuolatinis gyventojas, tuomet pajamas turit deklaruoti, o Jungtinėje Karalystėje sumokėtas mokestis bus įskaitytas, jei turėsite pažymą iš šios šalies mokesčių administratoriaus apie ten sumokėtus mokesčius. Deklaruodamas pajamas Lietuvoje galėsite prisitaikyti Jums priklausantį neapmokestinamąjį pajamų dydį, ir, jei reikės, susimokėti trūkstamą mokesčio dalį.

feliksas. Ar privalo fizinis asmuo pateikti metinę pajamų deklaracija jei pajamos susijusios tik su darbo santykiais

Ne, jei nenori pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio įstatyme numatytomis lengvatomis ir jei nėra valstybės tarnautojas ar politikas ar jų šeimos narys

Gintas. Prasau paaiskinti kokius skaicius (sumas) reikia pildyti is darbdavio isduotos pazymos FR 0466 i forma FR 0462S. (Is kokios darbdavio formos pozijos Nr i kokia deklaracijos pozicija). Kur pildyti skaiciu(sumas) is banko pazymos. Man sake, kad reikia pildyti tik forma FR0462S, nes jokio kito turto, iskyrus darbines pajamas, neturiu.

Jeigu gavote tik su darbo santykiais susijusių pajamų, pildote formą FR0462S. FR0466 laukelyje ,,Apskaičiuota suma” įrašytą sumą perkeliate į P33 priedo P4 laukelį, o iš laukelyje ,,Išskaičiuota pajamų mokesčio suma” įrašytą sumą - į P5 laukelį. Pildote tiek eilučių, iš kiek darboviečių gavot šių pajamų. Plačiau – pildymo taisyklėse.

Gražina. Esu apsidraudusi gyvybės draudimu.Vyras yra naudos gavėjas.Už draudimą mokėjo vyras,tačiau dokumentaliai to patvirtinti negali.Ar gali vyras pasinaudoti mokesčio lengvata.

Reikėtų gauti pažymą apie įmokų sumokėjimą iš gyvybės draudimo įmonės. Gavus šią pažymą, galima būtų pasinaudoti lengvata.

Benetis. Man, atrodo, kad tokios pajamų deklaravimo formos, sugalvotos kabinetuose, reikalingos tik konsultantams, kurie galės pasipelnyti ir žsidirbti. Ar Jums neatrodo, kad dirbantys ir užimti piliečiai, neturi pakankamai laiko skaityti Jūsų instrukcijų, kurios...

Formos yra parengtos pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, kuris taip pat nėra paprastas. Formų sudėtingumą sąlygojo apmokestinimo ypatumai. Gyventojams, gaunantiems tik su darbo santykiais susijusių pajamų, parengta supaprastinta deklaracijos forma FR0462S.

Linute. reikia deklaruoti savo turta jei as esu studente ir niekur nedirbu ar deklaracija privaloma visiems?

Jei negavote jokių pajamų, ir neturite jokio turto bei nesate valstybės tarnautoja (politikė) ar jų šeimos narė, Jums nereikia deklaruoti nei turto, nei pajamų.

Edina. Jei 2002m.12 men atlyginimas buvo sumoketas 2003 metais.Ar reikia ji priskaiciuoti prie 2003 m.pajamu? Jei 2003m parduotas butas,islaikytas ilgiau negu 3m.,ar dabar deklaruoti,ar galima kitais metais itraukiant i turto deklaravima?

Abiem atvejais gautas pajamas reikia deklaruoti šių metų pajamų mokesčio deklaracijoje, jeigu 2002 metų gruodžio mėn. atlyginimas gautas po 2003 m. sausio 15 dienos. Jei už turtą gauta pajamų suma yra mažesnė nei 10 000 Lt, ji nėra deklaruojama.

Gytis. Ar korektiska pildyti anketas patiems gyventojams? Pagal tokia formule ir nedarbingumo pazymejimus (vad. biuletenius) patiems ligoniams reikes duoti pildyti. Kito kelio nera.

Užpildyti deklaraciją yra kiekvieno gyventojo asmeninė prievolė, numatyta įstatyme.

Lijana. Jei noriu susigrazinti pajamas kurias sumokejau draudimui, kokiu reikia dokumentu?Aciu

Jei nežinote į deklaraciją įrašytinų duomenų ir dirbate – pažymos iš darbovietės apie gautas pajamas, jei gaunate autorinį atlyginimą – pažymos apie šias išmokas iš išmokėjusios bendrovės ir pan., taip pat draudimo įmokų sumokėjimą patvirtinančių dokumentų. Jokių dokumentų prie deklaracijos pridėti nereikia.

RenataS. Dar norejau paklausti, ar zmogus, kuris 2003 metais gavo 50 EU is Vokietijos uz parasyta staipsni privalo tas pajamas deklaruoti?

Privalo

Joana. 2002 metais paėmiau paskolą naujos statybos buto įsigijimui pagal buto statybos sutartį ir apdailos atlikimo sutartį, kurios abi pasirašytos su ta pčia bendrove. Ar galiu kreiptis dėl sumokėtų 2003 metais palūkanų dalies kompensavimo? Ar tik dėl sumokėtų palūkanų už paskolos dalį buto statybai?

Tik buto statybai

Parka. Kada bus galima susigrąžinti pajamų mokesčio lengvatą jeigu aš esu jau užpildęs ir pateikęs deklaraciją š.m. kovo mėn.

Pajamų mokesčio dalis bus grąžinama iki liepos 31 d.

Lietuvis. Pildžiau deklaraciją, nes noriu atgauti pinigus dėl draudimo, tačiau niekaip nesugebėjau užpildyti nuo 29 punkt iki 39. Kas gali padėti užpildyti? Jūsų mokesčių inspekcija teikia informaciją telefonu, tačiau nieko konkretaus nepasako.

Valstybinės mokesčių inspekcijos tinklapyje www.vmi.lt yra skelbiami labai išsamūs formų pildymo metodiniai nurodymai, taip pat apskričių valstybinių mokesčių inspekcijų švietimo ir konsultavimo skyrių elektroninio pašto adresai bei telefonai.

Vilma. Įstatyme sakoma, kad galima susgrąžinti pajamų mokestį nuo mokesčių, sumokėtų už mokslą "aukštajam išsilavinimui ir/ar profesinei kvalifikacijai įgyti". Ar galima pasinaudoti šia lengvata, jei distanciniu būdu keliama profesinė kvalifikacija (laikomi egzaminai profesinės kvalifikacijos atestatui įgyti), o šių studijų dalyviams universitetinis išsilavinimas būtinas? Atrodytų, kad toks distancinis mokymasis (organizuojamas ne aukštosios mokyklos, o tarptautinis profesinės asociacijos AIMR) yra ne tik profesinės kvalifikacijos įgijimas, bet ir tęstinis aukštasis išsilavinimas. Ačiū

Ši įstatymo nuostata taikoma nuolatiniams Lietuvos gyventojams, studijuojantiems aukštojoje mokykloje, kurias baigus įgyjamas aukštasis išsilavinimas ir (ar) suteikiama kvalifikacija, taip pat studijuojantiems doktorantūros bei meno aspirantūros studijose. Aukštasis išsilavinimas – išsilavinimas, įgytas baigus pagrindines arba vientisąsias, nuosekliąsias studijas Lietuvos aukštojoje mokykloje arba lygiavertes studijas užsienio aukštojoje mokykloje. Todėl šiuo atveju lengvata netaikoma.

kasparas. kur galima gauti ir kokiu budu savo pateikta deklaracija uz 2002 metus, nes negaliu deklaruoti, nes neatsimenu, kiek turejau 2003 m. pradzioje.

Jūs galite kreiptis į savo apskrities valstybinę mokesčių inspekciją, kuri Jums išduos Jūsų 2002 m. pateiktos deklaracijos kopiją. Tačiau turto, turėto 2003-01-01, Metinėje turto deklaracijoje nurodyti nereikia. Nurodomas tik 2003 metų gruodžio 31 dieną turėtas turtas.

Guste. Labas.Studentui, jaunesniam kaip 26 m. neuztenka jo pajamu, kad susigrazinti mokesti uz studijas. Ar gali tevas, motina, sesuo susugrazinti po dali imoku, nes visu atlyginimai nedideli ir tik dalinai uztektu susigrazinti imokas? Aciu uz atsakyma.

Gali

rase. Ar reikia pildyti metine pajamu deklaracija dirbantiems priesgaisrineje gelbejimo tarnyboje

Jeigu esate valstybės tarnautoja, Jums reikia pildyti ir Metinę gyventojo (šeimos) turto, ir Metinę pajamų mokesčio deklaracijas

Mira. 2003m. gruodžio 12d. pirkau buta. Jo kaina virsija 50 tūkst. Ar reikia pildyti brangaus turto isigijimo deklaracija, ar ti parodyti pildant turto deklaracija turtui turetam 3003m gruodzio 31 dienai. Aciu

Jei butą įregistravote 2003 m., turėjote pildyti brangaus turto deklaraciją. Jei butas registruojamas 2004 m. – šios deklaracijos pildyti nereikia. Jei esat valstybės tarnautoja ar politikė (ar jų šeimos narė), tai kasmet deklaruojant turtą šį butą turite nurodyti turto deklaracijoje. Vienkartinio turto deklaracijoje šį turtą turite nurodyti tik tuo atveju, jeigu iki 2003 m. gruodžio 31 d. jo nebuvote įregistravusi.

ex. Ar pildant pajamų mokesčio deklaraciją dirbančiam pensininkui, reikia deklaruoti iš SoDros gautą pensiją.

Nereikia

Vaclovas. Pagal darbo sutarti gaunu pajamas, apmokestinamas taikant 33 proc. tarifa. 2003 m. pirkau akciju, kurias tais paciais metais pardaviau uz didesne kaina. Ar reikia pildyti pajamu deklaracija ir jei taip, kokia forma?

Vertybiniai popieriai, įsigyti po 1991 m. ir parduoti neišlaikius 366 d. - jų pardavimo pajamos laikomos apmokestinamosiomis pajamomis ir tokias pajamas reikia deklaruoti nuo 1 lito.Šios pajamos deklaruojamos metinėje pajamų mokesčio deklaracijos priede FR0462T, mokestis skaičiuojamas nuo skirtumo tarp vertybinių popierių įsigijimo ir pardavimo kainos. Jūs turite sumokėti 15 proc. pajamų mokestį, turėsit pildyti FR0462 formą, P33, P15, PN priedus.

algiss. ar mokamas pajamu mokestis uz parduota turta registruota ne Lietuvos Respublikoje (turtas isigytas pries 6 metus)? jei pajamu moketis mokamas tai kokiu tarifu ir ar taikomas dvigubo neapmoketinimo sutartis su Rusijos Federacija?

Taip, mokamas 15 proc. pajamų mokestis nuo sumos tarp pardavimo ir įsigijimo kainos, atėmus visas su turto pardavimu susijusias išlaidas. 3 metų laikotarpis taikomas tik turtui, registruotam Lietuvoje. Dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartis su Rusijos Federacija netaikoma, tačiau jei turite Rusijos mokesčių administratoriaus dokumentus apie mokesčio sumokėjimą Rusijoje, joje sumokėtą mokestį galite atimti iš Lietuvoje mokėtinos mokesčio sumos.

Vale. Sveiki. Pildant deklaracijas tarp vardo, pavardės, adreso reikia palikti tuščius tarpus ar pildyti ištisai be tarpų? Tas gali įtakoti duomenų suvedimui ir lėšų grąžinimui.

Reikia palikti tarpus. Tai nurodyta ir pildymo taisyklėse.

greta. Dirbu biudžetinėje įstaigoje. Išmokame socialines pašalpas. Nesame valstybės tarnautojai. Direktorė įsakė deklaruoti turtą įstaigoje. Visi turtą liudijantys dokumentai būtų įstaigoje, užrakinti seife. Ar teisi direktorė. Atsieit yra 1997 m. nutarimas.

Turbūt turimas

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)