Finansų ministerijos kartu su kitomis ES struktūrinę paramą administruojančiomis institucijomis rengiamuose rinkimuose „Europos burės 2010“ dalyvavę projektai iš viso surinko daugiau nei 31 tūkst. DELFI lankytojų balsų.

Rinkimų favoritu tapo gyvybę gelbstinčios rankos – tai Lietuvos kardiologų draugijos vykdomas projektas „Šiuolaikinės pradinės ir specializuotos kardiologinės pagalbos sistemos diegimas bei personalo įgūdžių lavinimas pagal naujausius medicinos standartus“, kuris surinko 2300 balsų.

Pagal surinktų balsų skaičių (2126) antrąją vietą pelnė projektas, sugebėjęs pažaboti krizę statybų sektoriuje. Tai statybų bendrovės „Duventa“ mokymų projektas, skirtas konkurencingumo ir prisitaikymo prie rinkos pokyčių didinimui.

Kiek daugiau nei 2 tūkst. balsų surinko sparčiai atsinaujinančio vaikų darželio „Pelėdžiukas“ kuriamas šviesus vaiko pasaulis, kuriame mažasis augs ir tobulės kaip kūrybinga, aktyvi ir išradinga asmenybė.

Taip pat didelio internautų dėmesio sulaukė ir Šakių ligoninės projektas, skirtas pastato renovacijai bei energijos išteklių taupymui (1964 balsai).

Geriausiais ES struktūrinių fondų finansuojamais projektais, kurie sudėtingu ekonominiu periodu prisidėjo kuriant gražesnį ir patogesnį gyvenimą Lietuvoje buvo išrinkti:

Nominacijoje „Europos burės“ už sveikesnį žmogų – Lietuvos kardiologų draugijos projektas „Šiuolaikinės pradinės ir specializuotos kardiologinės pagalbos sistemos diegimas bei personalo įgūdžių lavinimas pagal naujausius medicinos standartus“.

Projekto metu sukurta mokomoji programa, organizuojami praktiniai mokymai, seminarai ir paskaitos gerina gydytojų, slaugytojų ir visuomenės kompetenciją ir įgūdžius, padėsiančius mažinti sergamumą ir mirtingumą nuo širdies išeminės ligos.

Nominacijoje „Europos burės“ už mokslą ir inovacijas – UAB „Eldes“ projektas „Belaidžių elektros prietaisų sukūrimas“. Tokie prietaisai naudojami diegiant „protingo“ namo ir intelektualios apsaugos sistemas, kurios leis taupyti energiją, gyventi saugiai ir patogiai.

Nominacijoje „Europos burės“ už aplinkos tausojimą – Šilutės rajono savivaldybės projektas „Šyšos upės vagos išvalymas ir senvagės valymo darbai Šilutės mieste“. Sekli ir dumblėta upė sulaukė pagalbos – valomas jos dugnas, siurbiamas dumblas, taip pat tvarkoma senvagė: platinama kilpa, formuojamas kraštovaizdis.

Nominacijoje „Europos burės“ už elektroninę pažangą – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektas „Interaktyvių elektroninių paslaugų, skirtų leidiniams ir publikacijoms užsakyti ir gauti viešosiose bibliotekose, plėtra“.

Vieningo skaitytojo pažymėjimo, galiojančio visose viešosiose bibliotekose sukūrimas leis ne tik užsakyti dokumentus internetu, apmokėti už suteiktas paslaugas, bet ir grąžinti juos net ir nedirbant bibliotekai – tai keli pagrindiniai sprendimai, kurie bibliotekoms leis lankytojus aptarnauti greičiau ir paprasčiau.

Nominacijoje „Europos burės“ už gražesnę aplinką – Marijampolės savivaldybės administracijos projektas „Kompleksinis J. Basanavičiaus aikštės viešųjų erdvių sutvarkymas“.

Po rekonstrukcijos J. Basanavičiaus aikštė nušvito naujomis spalvomis: žvilga kelių spalvų granito grindinys, kurį apšviečia modernūs šviestuvai, gyvybės įkvepia pasodinti nauji medžiai, pailsėti kviečia patogūs suoleliai, jaukumo ir žavesio suteikia fontanas.

Nominacijoje „Europos burės“ už šiltesnį gyvenimą – viešosios įstaigos Šakių ligoninės projektas „Šakių ligoninės pastatų renovacija, siekiant didinti energijos vartojimo efektyvumą (I etapas)“.

Šakiečiams dabar sirgti bent kiek maloniau, o darbo sąlygos pagerėjo ir gydytojams. Po renovacijos sutaupoma bent trečdalis energijos, skirtos šilumai, apšvietimui ir kitoms būtinoms reikmėms.

Nominacijoje „Europos burės“ už turiningą laisvalaikį – Vilniaus universiteto projektas „Vilniaus universiteto Architektūrinio ansamblio varpinės tvarkomieji statybos darbai“.

Varpinės, aukščiausio senamiesčio pastato, paslaptys jau kitų metų pradžioje atsivers visuomenei. Čia įsikurs Mokslo muziejaus ekspozicijos, bus įrengta vienintelė Lietuvoje Fuko švytuoklė, o į padangėse įrengtą apžvalgos aikštelę kels stiklinis liftas.

Nominacijoje „Europos burės“ už pažangų švietimą – Vilniaus rajono Pagirių vaikų darželio „Pelėdžiukas“ projektas „Vilniaus r. Pagirių k. vaikų darželio „Pelėdžiukas“ modernizavimas siekiant atnaujinti įstaigos įrangą bei suremontuoti patalpas“.

Erdvė darželyje yra viena iš vietų, kur ugdytojas gali atskleisti mažųjų poreikius ir pakreipti juos reikiama linkme, sudarydamas sąlygas augti kūrybingai, aktyviai ir išradingai asmenybei. Tokią erdvę kuria darželis „Pelėdžiukas“.

Nominacijoje „Europos burės“ už socialinės integracijos skatinimą – Respublikinis kurčiųjų reabilitacijos centro projektas „Darbo link“ – tarpininkavimo paslaugų įdarbinant asmenis su klausos negalia plėtra“. Šio projekto metu žmonėms su klausos negalia padeda tarpininkai, kurie užmezga kontaktus su darbdaviais, vertėjauja pokalbyje, užpildo dokumentaciją.

Nominacijoje „Europos burės“ už saugesnius kelius – Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos projektas „Eismo saugos ir aplinkosaugos priemonių diegimas, I etapas“. Trylika itin avaringų sankryžų rekonstravus į žiedines sankryžas, iki minimumo sumažinta galimybė pakliūti į skaudžią avariją ir nukentėti, tuo pačiu ženkliai pagerintas ir estetinis vaizdas.

Taip pat nutiesta ir rekonstruota beveik 19 kilometrų pėsčiųjų ir dviračių takų.

Nominacijoje „Europos burės“ už darbo vietas – UAB „Duventa“ projektas „UAB „Duventa“ konkurencingumo ir prisitaikymo prie rinkos pokyčių didinimas, tobulinant visų lygių darbuotojų profesinę kvalifikaciją, specialiuosius ir bendruosius įgūdžius“.

Jei kam ir kliuvo užklupus sunkmečiui, tai labiausiai statybininkams, tačiau „Duventos“ kolektyvas sunkiomis sąlygomis ne tik kad nesusitraukė, bet dar ir pagausėjo. Paslaptis – darbuotojų kvalifikacijos kėlimas ir persikvalifikavimas ES lėšomis.

Nominacijoje „Europos burės“ už kuriantį verslą – Viešosios įstaigos Kauno regioninis inovacijų centras projektas „Jaunųjų verslininkų kūrybiškumo ir inovatyvumo ugdymo erdvė (JUVENE)“.

Specialiai sukurtame internetiniame puslapyje galima teikti net beprotiškiausias idėjas verslui kurti ir, jei jos ras pakankamai palaikymo, suburta ekspertų komanda padarys viską, kad idėjos autorius taptų tikru verslininku – suteiks jam reikalingų žinių, padės rasti rėmėjų.

Šiuo metu Lietuvoje įgyvendinama daugiau nei 3800 projektų, dalinai finansuojamų 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų lėšomis, o bendra šių projektų vertė siekia beveik 19 mlrd. litų. Iš viso 2007-2013 m. periodu Lietuvai numatyta skirti per 23 mlrd. litų iš ES struktūrinių fondų. Iki šiol įgyvendinamiems šio periodo projektams jau išmokėta 6,6 mlrd. Lt lėšų iš ES fondų ir nacionalinio biudžeto.