Tai forume surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė UNESCO generalinio direktoriaus pavaduotojas Abdulas Waheedas Khanas.

"Informacijos technologijos padėjo sukurti žinių visuomenę, kuri, savo ruožtu, labai padeda ieškant sprendimų kovoje prieš skurdą, neraštingumą bei kitas svarbias socialines problemas", - teigė A.W.Khanas.

Tačiau jis pabrėžė, kad sparčią informacinių technologijų plėtrą lydi kita problema - vadinamoji "skaitmeninė atskirtis", kai žinių visuomenės pasiekimai prieinami tik palyginti mažam pasaulio gyventojų skaičiui.

"Čia susirinko geriausi pasaulio protai, ir mes turime puikią galimybę padiskutuoti, kaip skaitmeninė atskirtis gali būti paversta skaitmeniniais dividendais", - sakė UNESCO generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Jo teigimu, WITFOR turėtų skirti didelį dėmesį ne tik informacijos technologijų plėtrai, jų panaudojimui švietimo reikmėms bei prieinamumui, bet ir turiniui.

"Labai svarbu ne tik tai, ar žmonėms yra prieinama informacija, bet ir tai, ar tai yra ta informacija, kurios jiems reikia, taip pat - ar ta informacija pateikiama jiems suprantama kalba", - pabrėžė A.W.Khanas.

Pasak jo, WITFOR turėtų padėti rasti atsakymus kaip tobulinti informacijos technologijų pagalba platinamą žinių turinį ir didinti elektroninį raštingumą.

"Mes tikimės, kad Vilniaus forumas taps svarbia atrama artėjančiam pasaulio informacijos technologijų viršūnių susitikimui, kuris šiemet gruodį įvyks Ženevoje", - sakė A.W.Khanas.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos premjeras Algirdas Brazauskas teigė, kad "WITFOR-Vilnius 2003" Lietuvai yra gera proga įgyvendinti du pagrindinius tikslus. "Tai yra vieta, kur mes galime pasimokyti iš pasaulio patirties bei proga parodyti, kas mes esame ir ką mes galime pasiūlyti", - sakė premjeras.

Tris dienas truksiančiame "WITFOR-Vilnius 2003" dalyvauja 676 dalyviai iš 72 pasaulio valstybių, tarp jų - didžiausių pasaulio informacijos technologijų bendrovių "Microsoft", "Cisco systems", "Oracle", "Hewlett-Packard", IBM viceprezidentai ir kitų bendrovių vadovai.

Forumą rengia Lietuvos Vyriausybė kartu su Tarptautine informacijos apdorojimo federacija (IFIP), forumą globoja UNESCO, strateginis partneris - Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga (ITU).

Forumo pagrindinius tikslus - išnagrinėti informacijos ir komunikacijos technologijų vartojimo iniciatyvas siekiant skaitmeninės lygybės, pereiti prie kokybiško turinio ir informacijos viešose srityje, siekti išlaikyti intelektinės nuosavybės teises bei plėtoti lygių galimybių principus - ketinama aprašyti "Vilniaus deklaracijoje".

Antrasis "WITFOR" forumas vyks 2005 metais Afrikoje - Botsvanoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją