Lietuvoje šiuo metu veikia 101 turgavietė, kuriose dėl didelių mokesčių ūkininkai sudaro vos trečdalį (35 proc.) prekeivių. Didžiąją dalį veikiančių turgaviečių ploto nuomoja prekybininkai, kurie perpardavinėja vietinę ar iš kitų šalių atvežtą žemės ūkio produkciją.

Gruodžio pabaigoje turgus buvo atidarytas šalia sostinės Gedimino prospekte esančios Žemės ūkio ministerijos esančiame skvere. ŽŪM nuotr.

„Skatinti smulkius ir vidutinius ūkininkus grįžti prie pamirštų natūralių, tradicinių žemės ūkio produktų gamybos ir prekybos – seniai brandinta idėja. Prekybos tinklams, kurie siūlo gausų, tačiau suvienodėjusio skonio maisto produktų asortimentą, ūkininkų turgeliai taptų rimtu konkurentu. Sudarius prekiniams ūkiams palankesnes sąlygas parduoti užaugintus produktus, tikimės ir pačių ūkininkų aktyvumo“, - konferencijoje sakė žemės ūkio ministro patarėjas Mindaugas Kuklierius.

Remiantis šalies administracine struktūra, ūkininkų turgeliai kartą per savaitę galėtų būti organizuojami visose 546 seniūnijose, bet tam, kad renginiai įvyktų arba vyktų sklandžiai reikia ne tik organizacinės paramos, bet ir pačių ūkininkų entuziazmo.

Savo pagalbą, skatinant ir informuojant ūkininkus apie supaprastintas sąlygas nedideliuose turgeliuose prekiauti užauginta produkcija, konferencijoje siūlė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas bei Žemės ūkio rūmų atstovai.

Nedidelių, pačių gamybininkų parduodančių savus produktus turgelių ateitimi neabejoja ir Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos prezidentė Alvita Armanavičienė. Jai antrino bei patirtimi organizuojant ūkininkų turgelius konferencijoje dalijosi Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos (LŠŪS) tarybos pirmininkas Vidas Juodsnukis.

Kauno pilies teritorijoje prieš porą mėnesių startavęs pirmasis šeštadieniais organizuojamas ūkininkų turgelis šiandien jau gali pasigirti atradęs nuolatinius pirkėjus. Čia siūloma įsigyti gana platus žemės ūkio produktų asortimentas: vaisiai, uogos, daržovės, medus, duonos ir pyrago, žuvies ir mėsos gaminiai, kaimiškas alus ir kt.

Toks pat ūkininkų turgelis sekmadieniais kauniečiams organizuojamas ir prie pramogų ir prekybos centro „Molas“.

Grįžti prie natūralių, ūkiuose pagamintų maisto produktų prekybos ir vartojimo kvietė žemės ūkio ministerijos atstovai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Lietuvos nacionalinės vartotojų federacijos, Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos, Žemės ūkio rūmų atstovai.

Apie ekologiškus ūkininkų turgelius skaitykite: