Gripu galiu susirgti tiesiog išėjęs į lauką, per šaltį?!

Tiesa, kad gripu dažniausiai susergame žiemą, kai oras yra šaltas, tačiau vien išėję į lauką gripo nepasigausime.

Gripo vakcina gali sukelti patį gripą?!

Šiuolaikiniai skiepai gaminami atsižvelgiant į Pasaulinės Sveikatos Organizacijos nustatytus gripo viruso tipus. Skiepai nuo gripo gaminami taikant pažangiausias technologijas, gripo viruso juose nėra - paliekamos tik viruso dalelės, aktyvinančios žmogaus imunitetą. Taigi skiepai negali sukelti ligos.

Vakcina neapsaugo šimtu procentu, tai gal skiepytis neverta?!

Skiepijimas gripo vakcina apsaugo apie 70 – 80 proc. sveikų žmonių kiekvienais metais, kai vakcinoje esantys štamai sutampa su vyraujančiais aplinkoje, o šis atitikimas pastebimas jau daugelį metų.

Beveik visi žmonės, kurie skiepijasi, nesuserga gripu. Jeigu visgi suserga, greičiausiai kitu štamu nei buvo vakcinoje arba labai lengva ligos forma. Tačiau liga būtų daug sunkesnė, jeigu visai nepasiskiepytume.

Gripas nėra pavojinga liga?!

Kai kuriems žmonėms gripas gali būti labai pavojingas, ypač dėl sunkių komplikacijų, tokių kaip bronchitas, plaučių uždegimas. Neretai tenka gydytis ligoninėje, nes komplikacijos gali kelti pavojų gyvybei. Ypač rekomenduojama skiepyti sezonine gripo vakcina vaikus, vyresnio amžiaus ar lėtinėmis ligomis sergančius žmones.

Gripo vakcinos sukeliamos šalutinės reakcijos yra stipresnės nei pati liga?!

Kaip ir skiepijant kitomis vakcinomis, gripo vakcina gali sukelti šalutinių reakcijų - skausmą injekcijos vietoje, karščiavimą ar raumenų gėlimą. Tačiau tai menkos bėdos palyginti su gripo infekcijos sukeliamais negalavimais.

Sezonine gripo vakcina turi skiepytis tik vyresni žmonės?!

Sezonine gripo vakcina turėtų skiepytis visi žmonės, kurie nori labai sumažinti riziką susirgti gripu. Daugelyje šalių rekomenduoja skiepyti sezonine gripo vakcina tiek vyresnius, tiek bet kurio amžiaus žmones, ypač tuos, kurie priklauso rizikos grupei ( sergtančius lėtinėmis ligomis ar su nusilpusia imunine sistema ).

Praeitais metais pasiskiepijau nuo gripo, gal ir šiais metais nesusirgsiu gripu?!

Gripo virusas kinta kiekvienais metais, taigi paeitų metų gripo vakcina neapsaugos nuo gripo infekcijos šiais metais. Skiepytis reikia kasmet tam sezonui pagaminta vakcina.

Gripą galiu išgydyti antibiotikais?!

Antibiotikai veiksmingai išgydo bakterijų sukeliamas ligas, bet ne virusų - kaip gripo.

Gulėjimas lovoje, vištienos sultinio ir karšto viskio gėrimas – geriausias būdas gydytis nuo gripo?!

Deja toks gydymasis gali tik palengvinti gripo sukeliamus simptomus, bet nesunaikinti viruso.

Skiepijimas yra svarbiausia priemonė, užkertanti kelią epidemijos protrūkiams. Antivirusiniai vaistai taip pat gali būti veiksmingi, tačiau juos reikia pradėti vartoti per 48 val. nuo ligos pradžios.

Sirgdami gripu venkite alkoholio ir nerūkykite.

Jeigu susirūpinai savo ir artimųjų sveikata ir nusprendei šiemet pasiskiepyti nuo gripo...

Tavo apsisprendimas teisingas, nes paprasčiausias būdas išvengti gripo ir ypač jo sukeliamų komplikacijų – pasiskiepyti.

Lapkritis – tinkamas metas skiepams. Kreipkitės į savo šeimos gydytoją arba į skiepų kabinetą.

Daugiau informacijos: